Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság NATO-főtitkár: a tagországoknak időben kell csökkenteniük a kínai függőséget
No menu items!

NATO-főtitkár: a tagországoknak időben kell csökkenteniük a kínai függőséget

Jens Stoltenberg. Fotó: Bigstock

A NATO tagországainak el kell kerülniük az Oroszországgal való kapcsolatokban elkövetett hibák megismétlését, vagyis még időben csökkenteniük kell a Kínától való függőséget – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője.

Hiszek a szabad kereskedelemben, és a tagállamoknak továbbra is kereskedniük kell Kínával, de nem hozhatjuk meg ezeket a döntéseket kizárólag kereskedelmi megfontolások alapján” – mondta Stoltenberg, a NATO főtitkára a Bloombergnek, miután a szövetség külügyminiszterei Bukarestben megvitatták a Kína-kapcsolatok és az ukrajnai orosz invázió kérdéseit.

Láttuk ezt a kérdést Oroszországgal, ez nem csak kereskedelmi döntés, ez a biztonságunkkal kapcsolatos. Az erőforrások túlzott függése az Oroszországhoz hasonló tekintélyelvű rezsimektől sebezhetővé tesz minket, és nem szabad megismételnünk ezt a hibát Kínával” – mondta Stoltenberg. Hozzátette:

“Fel kell mérnünk a sebezhetőségünket, és csökkentenünk kell azt”.

Korábban Bukarestben néhány miniszter hangsúlyozta, hogy Peking segíthetne az ukrajnai háborút lezáró megállapodás elérésében. Mindez azután történt, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetői júniusban egyetértettek abban, hogy Kína “rendszerszintű kihívást” jelent, és figyelmeztettek a Peking és Moszkva közötti stratégiai partnerség elmélyülésére.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a találkozó után újságíróknak azt mondta, hogy a kormányoknak “biztosítaniuk kell, hogy amikor Kína beruházásokat hajt végre országainkban“, amit “szeretnénk fenntartani“, akkor “óvatosan kell eljárni ezzel, különösen érzékeny területeken, stratégiai területeken, stratégiai iparágakban, vállalatok infrastruktúrájában“.

A biztonsági megfontolásokat “teljes mértékben figyelembe kell venni, mielőtt bármilyen beruházást engedélyeznénk” – mondta Blinken.

“Agresszív” magatartás

Stoltenberg “agresszívnek, kényszerítőnek és fenyegetőnek” minősítette Kína Tajvannal szembeni magatartását, mondván, hogy “erre nincs ok, és bármilyen konfliktus Tajvan körül senkinek sem állna érdekében“.

Bár a szövetségesek a bukaresti találkozón fokozott támogatást ígértek Ukrajnának, beleértve a légvédelmi rendszereket, Stoltenberg elismerte, hogy többet kell tenni és fel kell gyorsítani a segítséget, mivel a tél megnehezíti az ukrán csapatok számára, hogy ellenálljanak az orosz agressziónak.

A NATO-országoknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy Oroszország képes meghosszabbítani a háborút – mondta Stoltenberg. “Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett, de nem szabad alábecsülnünk őket, mert további csapatok százait sikerült mozgósítaniuk” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom