Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Nem jön a Boeing, esik a Ryanair profitja
No menu items!

Nem jön a Boeing, esik a Ryanair profitja

Illusztráció: Bigstock

A Ryanair nagyot profitál az európai utazási bummból, ennek ellenére a részvényeinek árfolyama süllyedőben van. A jövő ugyanis nem tűnik ennyire rózsásnak.

Az ír fapados légitársaság csaknem megnégyszerezte nyereségét az április és június vége közötti tavaszi negyedévben: az előző évi 170 millió euróról 663 millió euróra emelkedett a profitja – számolt be a Spiegel.

A jó teljesítmény oka a húsvéti ünnepek alatti megemelkedett utazási kedv, a britek számára a III. Károly koronázása miatti extra hosszú hétvége, illetve egy nagyon gyenge összehasonlító negyedév volt, mivel Oroszország 2022 tavaszán kezdte meg Ukrajna elleni agressziós háborúját.

Az ukrajnai háború az összehasonlító negyedévben visszafogta az utazásokat és a jegyárakat – közölte a Ryanair. Idén áprilistól júniusig tizenegy százalékkal magasabb volt az utasszám: 50,4 millió. A bevétel 40 százalékkal 3,65 milliárd euróra nőtt, elsősorban a magasabb áraknak köszönhetően. A működési költségek 23 százalékkal 2,94 milliárd euróra nőttek.

Ennek ellenére a Ryanair-részvény hétfőn veszített értékéből, kora délután csaknem négy százalékkal a pénteki záróár alatt kereskedtek vele.

Michael O’Leary, a csoport vezérigazgatója egyrészt aggodalmát fejezte ki az év hátralévő részében várható kereslettel kapcsolatban. Másrészt a Ryanair csökkentette utasforgalmi célját 2024 márciusáig az amerikai Boeing repülőgépgyártó cég késedelmes szállításai miatt. A vezetőség most 183,5 millió körüli utasra számít a teljes pénzügyi évre, amely áprilisban kezdődött a légitársaság számára. Ez kilenc százalékkal több lenne, mint 2022/23-ban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.