Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Nem módosította alapkamatát a Bank of England
No menu items!

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

Nem módosította alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja – tizennégy kamatemelést hajtott végre azóta, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte monetáris politikájának eddigi szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett.

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Ez a döntés volt egyben a legszorosabb a szigorítási ciklus indulása óta: a monetáris tanács kilenc tagja közül öten szavaztak a jelenlegi alapkamat fenntartására, négyen 25 bázispontos emelésre voksoltak.

A kamattartásra voksolt Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója is. A monetáris tanács a döntésről kiadott csütörtöki beszámolójában a brit gazdaság gyenge teljesítményével és az infláció lassulásával indokolta az eddigi szigorítási ciklus leállítását.

A testület felidézi, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) minapi első becslése szerint júliusban 0,5 százalékkal csökkent havi összevetésben a hazai össztermék (GDP).

Mindemellett az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint a brit gyáripari ágazat és a szolgáltatások szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusban 48,6 volt, vagyis a gazdaság aktivitásának élénkülését és lanyhulását jelző tartományok 50-es határszintje alá került.

A Bank of England monetáris tanácsa szerint a történelmi távlatú visszatekintések alapján az 50 alatti BMI-értékek a hazai össztermék visszaesését jelzik.

A brit jegybank pénzügypolitikai testülete felidézi azt is, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt infláció a várt gyorsulás helyett 6,7 százalékra csökkent augusztusban az előző havi 6,8 százalékról, és jelenleg 0,4 százalékponttal jár a monetáris tanács által a legutóbbi kamatdöntő ülés idején valószínűsített szint alatt.

Az elemzői előrejelzések átlaga 7 százalékra visszagyorsuló tizenkét havi brit inflációt valószínűsített augusztusra, mindenekelőtt az üzemanyagok drágulása miatt. A statisztikai hivatal beszámolója szerint ugyanakkor az élelmiszerek áremelkedési ütemének jelentős lassulása nagyobb hatással volt az augusztusi inflációra, mint az üzemanyagok drágulása.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az infláció csökkenése és a brit gazdaság gyenge teljesítménye miatt látótávolságba került a Bank of England monetáris alapállásának enyhítése.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a jegybanki kamatdöntés csütörtöki bejelentése utáni gyorselemzésében közölte: decemberre már 5 százalék alatti éves összevetésű brit inflációra számít, emellett az idei év utolsó és 2024 első negyedévében enyhe recessziót valószínűsít a brit gazdaságban.

A CEBR londoni elemzői mindezek alapján 2024 második negyedévére várják a Bank of England első kamatcsökkentését, annak ellenére is, hogy előrejelzésük szerint az éves infláció csak 2028-ban tér vissza a jegybank 2 százalékos célszintjére. (MTI)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új csúcson zárt a BUX

A forint árfolyamába már korábban be volt árazva, hogy a jegybanknak lesz mozgástere kamatot vágni ezen a kamatdöntő ülésen.

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat Magyarország és Ausztria között

A 2025-ben Szentgotthárdnál létesülő új, határon átnyúló gyorsforgalmi közúti kapcsolat javítja a két ország összeköttetését,
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.