Kezdőlap Hírek Németország. Csökkent az ipari termelés novemberben
No menu items!

Németország. Csökkent az ipari termelés novemberben

Csökkent Németország ipari termelése novemberben, újabb jeleként annak, hogy Európa legnagyobb gazdaságában lassul a növekedés a kedvezőtlen külpiaci helyzet következményeként. 

A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest. Elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 0,8 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 4,7 százalékkal esett vissza Németország ipari termelése novemberben az előző havi 0,5 százalékos növekedés után.

Novemberben a termelési eszközök gyártása 1,8 százalékkal, a félkész termékek előállítása 1,0 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 4,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az energiatermelés 3,1 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,7 százalékkal esett vissza havi szinten.

Peter Altmaier AzÜzlet.hu
Peter Altmaier

A gazdasági minisztérium olyan egyszeri tényezőknek tulajdonította az ipari termelés csökkenését, mint a munkanap-áthelyezések szokatlanul magas száma, illetve az új autók üzembe helyezésével kapcsolatos, a károsanyag-kibocsátás új mérési eljárásának bevezetésével összefüggő nehézségek.

 

Peter Altmaier gazdasági miniszter az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a kedvezőtlen külpiaci helyzet dacára a fellendülés folytatódására számít, mivel a nemzetgazdaság továbbra is jól teljesít, és a kapacitások teljesen le vannak fedve megrendelésekkel.

Carsten Brzeski

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza viszont arra figyelmeztetett, hogy a vártnál jóval gyengébb adatok növelték egy technikai recesszió kockázatát, bár a fogyasztás ellensúlyozhatja a visszaesés irányába ható erőket.
Németország hazai összterméke 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. A Destatis jövő héten kedden teszi közzé a negyedik negyedéves és az egész éves gazdasági növekedés előzetes adatsorát.

Az amerikai kormányzat által indított kereskedelmi háborúk, Nagy-Britannia európai uniós tagságának rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnésének kockázata, valamint a feltörekvő piacok gyengébb növekedése megfékezte a német gazdaság kilenc éve tartó lendületes bővülését.

A külső sokkokat és kockázatokat tompítja az erős hazai gazdaság és belső fogyasztás, mivel a német fogyasztók költekezési kedve nem csappant, köszönhetően a rekordmagas foglalkoztatottságnak, a béremeléseknek, az alacsony hitelköltségeknek és más fiskális ösztönző intézkedéseknek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn.

Helyreállítási alap. Az EU elfogadta újabb négy tagállam tervét

Az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) elfogadta négy tagállam, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét, amelyek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása. A testület elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést július közepén.

Matolcsy: több digitális, kevesebb építési beruházásra lenne szükség

Az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet - bírálja a beruházások szerkezetét és ebből a szempontból érvel a magas költségvetési deficit ellen e heti írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

KSH: tízmillió fölött az internet-előfizetések száma

Tavaly az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című kiadványából.

Hírek

KSH: tízmillió fölött az internet-előfizetések száma

Tavaly az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című kiadványából.

Hőségriadót rendelt el Müller Cecília

A következő napokban várható tartós hőség miatt déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Házassági vagyonjog – tévhitek. A szerződés tiszta helyzetet teremt

A házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt, a házastársak biztonságát is szolgálja - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Vatikán – 65 millió euró deficit. Nyilvános a vagyonnyilatkozat is

A Vatikán első alkalommal hozott nyilvánosságra információkat a birtokában álló ingatlanokról: a Szentszék eddigi legrészletesebb vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy több mint ötezer ingatlannal rendelkezik szerte a világon.

Világörökség. Kilenc új helyszín az UNESCO listáján

Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.

Olaszország: Tűzvész tombol Szardínián

Négyszáz embernek kellett elhagynia otthonát vasárnapra virradóra Szardínia szigetén, amelynek nyugati térségében tűz pusztít.

Németországban újabb csúcs felé közelíthet az új fertőzöttek napi száma

Németországban két hónapon belül százezerre is emelkedhet a koronavírussal fertőzöttek napi száma, hacsak nem olttatják be magukat többen

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Gazdaság

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.

Duplázott a lakossági megtakarítás

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb...

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom