Hirdetés
Kezdőlap Hírek Németország. Csökkent az ipari termelés novemberben
No menu items!

Németország. Csökkent az ipari termelés novemberben

Csökkent Németország ipari termelése novemberben, újabb jeleként annak, hogy Európa legnagyobb gazdaságában lassul a növekedés a kedvezőtlen külpiaci helyzet következményeként. 

A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest. Elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 0,8 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 4,7 százalékkal esett vissza Németország ipari termelése novemberben az előző havi 0,5 százalékos növekedés után.

Novemberben a termelési eszközök gyártása 1,8 százalékkal, a félkész termékek előállítása 1,0 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 4,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az energiatermelés 3,1 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,7 százalékkal esett vissza havi szinten.

Peter Altmaier AzÜzlet.hu
Peter Altmaier

A gazdasági minisztérium olyan egyszeri tényezőknek tulajdonította az ipari termelés csökkenését, mint a munkanap-áthelyezések szokatlanul magas száma, illetve az új autók üzembe helyezésével kapcsolatos, a károsanyag-kibocsátás új mérési eljárásának bevezetésével összefüggő nehézségek.

 

Peter Altmaier gazdasági miniszter az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a kedvezőtlen külpiaci helyzet dacára a fellendülés folytatódására számít, mivel a nemzetgazdaság továbbra is jól teljesít, és a kapacitások teljesen le vannak fedve megrendelésekkel.

Carsten Brzeski

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza viszont arra figyelmeztetett, hogy a vártnál jóval gyengébb adatok növelték egy technikai recesszió kockázatát, bár a fogyasztás ellensúlyozhatja a visszaesés irányába ható erőket.
Németország hazai összterméke 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. A Destatis jövő héten kedden teszi közzé a negyedik negyedéves és az egész éves gazdasági növekedés előzetes adatsorát.

Az amerikai kormányzat által indított kereskedelmi háborúk, Nagy-Britannia európai uniós tagságának rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnésének kockázata, valamint a feltörekvő piacok gyengébb növekedése megfékezte a német gazdaság kilenc éve tartó lendületes bővülését.

A külső sokkokat és kockázatokat tompítja az erős hazai gazdaság és belső fogyasztás, mivel a német fogyasztók költekezési kedve nem csappant, köszönhetően a rekordmagas foglalkoztatottságnak, a béremeléseknek, az alacsony hitelköltségeknek és más fiskális ösztönző intézkedéseknek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hitelt akar felvenni? Eligazítja az ingatlan.com hitelezési platformja

A fejlesztés eredménye egy komplex, bankfüggetlen, algoritmus-alapú, elektronikus lakossági hitelezési platform lett.

Legyen adómentes a borravaló?

Jelenleg az esetek többségében csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a vendégek közvetlenül a pincéreknek, felszolgálóknak adják oda készpénzben

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.