Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország - prognózis: 2022-ig tarthat a kilábalás
No menu items!

Németország – prognózis: 2022-ig tarthat a kilábalás

Az idei 6,25 százalékos csökkenés után a német GDP 2022 elejére érheti el a koronavírus-válság előtti szintet, amennyiben nem lesznek korlátozások az újabb fertőzési hullám miatt – közölte a kölni IW gazdaságkutató intézet.

A nyári hónapokban az IW (Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V.) kalkulációi szerint már megindult a koronavírus-válságból a gazdasági fellendülés Németországban és ennek alapján az idén a bruttó hazai termék 6,25 százalékos csökkenésére lehet számítani, 2021-ben pedig 4,5 százalékos GDP-növekedésre. Feltéve, hogy a második fertőzési hullám miatt nem válik szükségessé újabb korlátozások elrendelése.

Michael Hüther

Michael Hüther, az IW igazgatója szerint a német gazdaság teljesítménye 2022 elejére érheti el a krízis előtti szintet.

Semmi nem vetette vissza olyannyira a német gazdaság teljesítményét az elmúlt 70 évben, mint a koronavírus-válság – írja a kutatóintézet. Az export összeomlott és a lakossági fogyasztás is jelentős mértékben csökkent. A nyáron viszont már megjelentek az első bizakodásra okot adó jelek.

Az állami támogatásoknak és az építőiparnak köszönhetően beindult a növekedés, az ipari termelés kezd kimászni a gödörből.

A lakossági fogyasztás az idén 6,5 százalékkal csökken az IW szerint. Nagy valószínűséggel sokan előre fogják hozni eredetileg 2021-re tervezett nagyértékű tartós fogyasztási cikk vásárlásaikat, hogy élhessenek az alacsonyabb áfa lehetőségével. A jövő év elején emiatt még lesz némi visszaesés a lakossági fogyasztásban, éves átlagban azonban négy százalékos növekedés várható.

Krízisidőszakban rendszerint visszafogják beruházásaikat a vállalatok és ez most is így történt. A vállalati beruházások az IW szerint az idén 20 százalékkal csökkennek a tavalyihoz képest. A gazdasági stabilizációval párhuzamosan viszont megindul a beruházások növekedése is, ami 2021-ben így 12,5 százalékos lehet.

A lakásépítések is csökkentek az év első felében. Ami a részfoglalkoztatás miatt lecsökkent jövedelmek és bizonytalan foglalkoztatási kilátások miatt nem is csoda. Az építési engedélyek kiadása azonban az idén még ezzel együtt is két százalékkal, jövőre másfél százalékkal nő.

Az export az idén 13,75 százalékkal csökken, jövőre 9,5 százalékkal nő az IW szerint. Az import pedig 9,75 százalékkal csökken az idén és 9,5 százalékkal emelkedik jövőre.

A koronavírus-válság sokkal érzékenyebben érintette a munkaerőpiacot, mint a 2009-es gazdasági és pénzügyi válság. A részmunkaidős foglalkoztatási program bevezetésének köszönhetően a vállalatok nem kényszerülnek olyan nagymértékű elbocsátásokra, mint amilyen anélkül lenne, az alkalmazásban lévők száma azonban ezzel együtt is 350 ezerrel csökken az idén. A munkakeresők is nehezebben találnak állást, így a munkanélküliek száma 500 ezerrel emelkedik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom