Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország - prognózis: 2022-ig tarthat a kilábalás
No menu items!

Németország – prognózis: 2022-ig tarthat a kilábalás

Az idei 6,25 százalékos csökkenés után a német GDP 2022 elejére érheti el a koronavírus-válság előtti szintet, amennyiben nem lesznek korlátozások az újabb fertőzési hullám miatt – közölte a kölni IW gazdaságkutató intézet.

A nyári hónapokban az IW (Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V.) kalkulációi szerint már megindult a koronavírus-válságból a gazdasági fellendülés Németországban és ennek alapján az idén a bruttó hazai termék 6,25 százalékos csökkenésére lehet számítani, 2021-ben pedig 4,5 százalékos GDP-növekedésre. Feltéve, hogy a második fertőzési hullám miatt nem válik szükségessé újabb korlátozások elrendelése.

Michael Hüther

Michael Hüther, az IW igazgatója szerint a német gazdaság teljesítménye 2022 elejére érheti el a krízis előtti szintet.

Semmi nem vetette vissza olyannyira a német gazdaság teljesítményét az elmúlt 70 évben, mint a koronavírus-válság – írja a kutatóintézet. Az export összeomlott és a lakossági fogyasztás is jelentős mértékben csökkent. A nyáron viszont már megjelentek az első bizakodásra okot adó jelek.

Az állami támogatásoknak és az építőiparnak köszönhetően beindult a növekedés, az ipari termelés kezd kimászni a gödörből.

A lakossági fogyasztás az idén 6,5 százalékkal csökken az IW szerint. Nagy valószínűséggel sokan előre fogják hozni eredetileg 2021-re tervezett nagyértékű tartós fogyasztási cikk vásárlásaikat, hogy élhessenek az alacsonyabb áfa lehetőségével. A jövő év elején emiatt még lesz némi visszaesés a lakossági fogyasztásban, éves átlagban azonban négy százalékos növekedés várható.

Krízisidőszakban rendszerint visszafogják beruházásaikat a vállalatok és ez most is így történt. A vállalati beruházások az IW szerint az idén 20 százalékkal csökkennek a tavalyihoz képest. A gazdasági stabilizációval párhuzamosan viszont megindul a beruházások növekedése is, ami 2021-ben így 12,5 százalékos lehet.

A lakásépítések is csökkentek az év első felében. Ami a részfoglalkoztatás miatt lecsökkent jövedelmek és bizonytalan foglalkoztatási kilátások miatt nem is csoda. Az építési engedélyek kiadása azonban az idén még ezzel együtt is két százalékkal, jövőre másfél százalékkal nő.

Az export az idén 13,75 százalékkal csökken, jövőre 9,5 százalékkal nő az IW szerint. Az import pedig 9,75 százalékkal csökken az idén és 9,5 százalékkal emelkedik jövőre.

A koronavírus-válság sokkal érzékenyebben érintette a munkaerőpiacot, mint a 2009-es gazdasági és pénzügyi válság. A részmunkaidős foglalkoztatási program bevezetésének köszönhetően a vállalatok nem kényszerülnek olyan nagymértékű elbocsátásokra, mint amilyen anélkül lenne, az alkalmazásban lévők száma azonban ezzel együtt is 350 ezerrel csökken az idén. A munkakeresők is nehezebben találnak állást, így a munkanélküliek száma 500 ezerrel emelkedik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – A Mol és a Richter húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 285,34 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 39 308,90 ponton zárt pénteken.

Menedzser kihívások – Kisgergely Dániel a pandémiáról

Rovatunkban – akár a mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezzük a vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a megoldásaikról és annak indíttatásairól. Ezúttal Kisgergely Dániel a Fressnapf-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt.

Iszapömlés. A Kúria fenntartotta az elítéltek büntetését

A Kúria fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben.

Autókereskedők: túl sokáig tart az import kocsik forgalomba helyezése

A külföldről importált autók magyarországi forgalomba helyezése az év végére szinte ellehetetlenült: az első műszaki vizsgáztatás várakozási ideje országos szinten meghaladja az egy hónapot, Budapesten pedig a kettőt - közölte a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE).

Hírek

Iszapömlés. A Kúria fenntartotta az elítéltek büntetését

A Kúria fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben.

Kalóztámadás Nigéria partjainál

Kalózok támadták meg a MILANO 1 nevű, Saint Kitts és Nevis-i zászló alatt közlekedő teherhajót a Guineai-öbölben, Nigéria partjainál, és a hajó fedélzetére léptek - erről számolt be a tengeri biztonsággal foglalkozó Dryad Global nevű hírportál.

Jönnek a mínuszok és az ónos esők – a havazás is

Téliesebbre fordul az idő az ősz utolsó hétvégéjén: ónos szitálásra, havazásra is készülni kell, és hajnalban ismét komolyabb mínuszok lehetnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Koronavírus – Merkely: messze még a nyájimmunitás

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg a koronavírussal Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához - mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Beomlott egy zimbabwei aranybánya – sokan bennrekedtek

Beomlott egy aranybánya Zimbabwe északkeleti részén, legalább 40-en rekedtek a föld alatt - közölte az ország bányászati szövetsége.

Kötelező lesz a műanyag palackok visszaváltása

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján 2023-tól válna kötelezővé az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon.

Elhunyt Diego Maradona

Hatvanéves korában szerdán elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája - jelentette be az egykori argentin klasszis jogi képviselője. A világbajnok labdarúgó halálát szívroham okozta.

Koronavírus – Vektor: a második orosz vakcina is immunválaszt vált ki

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket - közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

Mobilfizetés – megszűnhet a kényelmi díj

Az elektronikus fizetési szolgáltatások széles körű elterjedésének érdekében változhat a mobilfizetéssel elérhető közszolgáltatások megfizetésének eddigi gyakorlata - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Áder visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt

Az államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök az adatkezelési szabályokról fogalmazott meg észrevételeket, valamint azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Elsőbbséget kapnak a 65 év felettiek a postán

Csütörtöktől az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában.

Péntektől nagyot drágulnak az üzemanyagok

A Brent típusú olaj tegnap óta 48 dollár fölé drágult, melynek hatására a hazai üzemanyagárak is emelkednek péntektől. A benzin literenkénti átlagára bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal nő majd.

Gazdaság

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.

Készpénzes fizetés: a fordulat még várat magára

Továbbra is a készpénz a leginkább használt hazai fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a készpénzkímélő fizetési megoldások volumene - közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ).

Távmunka. Az MNB informatikai biztonságot vár a bankoktól

A jegybank legkésőbb január 1-jétől elvárja, hogy a pénzügyi intézmények IT-biztonsági szabályzatai egészüljenek ki a távmunkához szükséges hozzáféréseket szabályozó dokumentummal - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kötelező e-fizetés. Az új szolgáltatással terminál sem kell

Immár a magyarországi kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra - jelentette be a SoftPos szolgáltatást bevezető Fizetési Pont és a Mastercard.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom