Hirdetés
Kezdőlap Hírek Németországban a hidrogén lehet az új dízel
No menu items!

Németországban a hidrogén lehet az új dízel

A Mireo Plus H hidrogénvonat. Kép forrása: Siemens Mobility

Németországban a hidrogénalapú technológiát a vasúti közlekedésben is egyre szélesebb körben alkalmazzák: a Siemens Mobility bejelentette, hogy hét hidrogénüzemű vonat legyártására kapott megbízást a Berlin-Brandenburg nagyvárosi régió hálózatához.

A Siemens Mobility közölte: a Niederbarnimer Eisenbahn vasúttársaságtól kapott megbízást hét Mireo Plus H vonat szállítására. A kétkocsis járművek üzemanyagcellákat és lítiumion-akkumulátorokat használnak majd, és a tervek szerint 2024 őszén állhatnak forgalomba.A megrendelés egy 10 éves, 2034-ig tartó szerviz- és alkatrész-szerződést is tartalmaz.

A Siemens Mobility – amely a Siemens ipari óriáscég különállóan vezetett vállalata – bejelentése szerint a vonatok “teljesen CO2-kibocsátásmentes mobilitást” biztosítanak majd, és 160 kilométer/órás végsebességűek lesznek.

A cég korábban azt közölte, hogy a Mireo Plus H hatótávolsága 600 és 1000 kilométer között van. “A dízelről hidrogénre való áttéréssel a Heidekrautbahn mintegy hárommillió kilogrammal csökkenti éves CO2-kibocsátását, és 1,1 millió liter gázolajat takarít meg” – részletezték.

A hidrogénüzemű vonatok bevetése a hálózaton egy közös kísérleti projekt része, amelyet Berlin és Brandenburg tartományok, valamint a szövetségi kormány finanszíroz.

A Nemzetközi Energiaügynökség által “sokoldalú energiahordozóként” jellemzett hidrogénnek sokféle alkalmazási területe van, és számos iparágban, köztük a közlekedésben is felhasználható.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a vasút “az egyik leginkább energiatakarékos szállítási módot” képviseli. Az IEA adatai szerint a világ motorizált személyszállításának 9 százalékát és a teherszállítás 7 százalékát, de a közlekedési energiafelhasználás mindössze 3 százalékát teszi ki.

Ugyanakkor a vasút nagymértékben támaszkodik a kőolajra is, amely 2020-ban az ágazat teljes energiafogyasztásának 55 százalékát tette ki. Az IEA forgatókönyve szerint – amely alapján 2050-re nettó zéró energiafelhasználású rendszer jön létre – a vasút olajfelhasználásának az évszázad közepére “majdnem nullára” kellene csökkennie.

A Siemens Mobility egyike azon vállalatoknak, amelyek hidrogénnel működő vonatokon dolgoznak. A többiek közé tartozik az East Japan Railway és az európai vasúti gyártó Alstom. Ez utóbbi már szállított utasokat Németországban és Ausztriában hidrogénvonatokon. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom