Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Növelte a megvásárolható állampapírok mennyiségét a monetáris tanács
No menu items!

Növelte a megvásárolható állampapírok mennyiségét a monetáris tanács

A hosszú lejáratú hozamokra ható jegybanki programok hatékonyságának növelése érdekében a monetáris tanács 33 százalékról 50 százalékra emelte az egyes állampapír-sorozatok jegybank által megvásárolható mennyiségét – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Változás az is, hogy a megvásárolható eszközök köre kibővül az állami készfizető kezesség mellett kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokkal, az állampapír-vásárlásokkal megegyező stratégiai paraméterek alkalmazása mellett.

Az új, finomhangoló lépések bevezetése mellett a jelenlegi, gyorsan változó környezetben a jegybank heti vásárlásainak összegét rugalmasan alakítja, a vásárlásokat a hosszabb futamidőkre fókuszálva – szól az MNB magyarázata.

A vásárlások rendszeres heti aukciók és aukción kívüli vásárlások keretében is történhetnek.

Leszögezték, hogy a monetáris tanács az állampapír-vásárlási programot tartós piaci jelenlét mellett a szükséges mértékben fogja használni. Az MNB korábbi döntésének megfelelően a program indulásához képest számított 1000 milliárd forintos állománynövekedésnél technikai felülvizsgálatot hajt végre.

Az MNB közvetlen állampapír-vásárlások keretében, valamint fedezett hiteleszközén keresztül már mintegy 2300 milliárd forintnyi (a GDP közel 5 százalékát kitevő) forrást biztosított, amivel leginkább az állampapírpiaci hozamgörbe középső és hosszú szakaszát támogatta. Utóbbi eszköz nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bankrendszer piaci forint állampapír-állománya közel 1800 milliárd forinttal (a GDP 3,8 százalékával) nőtt.
Az MNB által alkalmazott monetáris politikai megközelítés a hozamgörbe laposodásának irányába hat.

A döntés célja a monetáris transzmisszió hatékonyságának megőrzése, ami a gyorsan változó globális piaci hangulatban és a megnövekedett államháztartási finanszírozási igény mellett is támogatja az államadósság lejárati szerkezetének hosszítását, az állampapírpiac stabilitásának fenntartását, illetve a hozamgörbe meredekségének csökkentését.

Az EKB-nak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére meghozott intézkedéseivel összhangban az egyes értékpapír-sorozatok esetében a megvásárolható mennyiség arányának emelése nagyobb mozgásteret biztosít az MNB számára, hogy a hozamgörbe hosszabb lejáratain is rugalmasan alakíthassa a monetáris kondíciókat, amennyiben azt a gazdasági és pénzpiaci körülmények megváltozása indokolttá teszi. A lépés összhangban áll a hosszú hozamok elmúlt években a monetáris transzmisszióban és pénzügyi stabilitásban betöltött, megnövekedett szerepével és jelentőségével – indokolt az MNB.

Emlékeztetnek, ahogy arra a szeptemberi Inflációs jelentés kiemelt kockázati pályája is utalt, aktuálisan a globális kockázatkerülés erősödése jelenti a legnagyobb kockázatot az inflációs kilátások szempontjából. Az MNB egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan globális piaci környezet bármilyen csatornán keresztül az inflációs kockázatok emelkedését okozza. Ennek megfelelően az MNB a növekvő kockázatokra az elmúlt hetekben összehangolt döntéssorozattal reagált. Szeptember 8-án devizalikviditást nyújtó swapeszközt jelentett be, szeptember 24-én pedig az egyhetes betéti rátát 0,6 százalékról 0,75 százalékra módosította.

A jegybank intézkedései koherens módon támogatják a monetáris politikai célok megvalósulását. A monetáris tanács számára kiemelt fontosságú, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban az általa optimálisnak tartott kamatszinttel összhangban alakuljanak. A hozamgörbe rövid oldalán végrehajtott lépések hozzájárulnak a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez, és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához – fogalmaz az MNB.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Elemzők: jövőre újra kétszámjegyű lehet a béremelkedés

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Hírek

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Gazdaság

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom