Hirdetés
Kezdőlap Hírek Novemberben csökkentek a termelői árak az EU-ban
No menu items!

Novemberben csökkentek a termelői árak az EU-ban

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek havi bázison és kevésbé emelkedtek éves szinten a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétett kimutatása szerint.

Az euróövezet 19 tagállamában novemberben 0,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az előző havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal.

Novemberben 2017 júniusa óta első alkalommal csökkentek havi bázison a termelői árak az euróövezetben.
Októberben az euróövezetben és az EU-ban is 0,8 százalékkal nőttek havi bázison a termelői árak.

Az euróövezetben novemberben 4,0 százalékkal, az EU-ban pedig 4,3 százalékkal nőttek a termelői árak 2017 novemberéhez képest. Az októberi éves áremelkedés az euróövezetben 4,9 százalék, az EU-ban 5,5 százalék volt.

Elemzők az euróövezetre a termelői árak 0,2 százalékos havi csökkenését és 4,1 százalékos éves növekedését várták novemberre.

Az energiaiparban 1,1 százalékkal csökkentek havi bázison a termelői árak novemberben az euróövezetben és 1,8 százalékkal az EU-ban. Energiaárak nélkül az euróövezetben nem változtak, az EU-ban pedig 0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak havi bázison novemberben.

Az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 2,7 százalékkal Görögországban csökkentek a termelői árak novemberben. Hollandiában 1,4 százalék, Litvániában és az Egyesült Királyságban pedig 1,3 százalék volt a havi árcsökkenés. A termelői árak a legnagyobb havi növekedést Észtországban érték el novemberben, 1,7 százalékosat. Dániában 1,2 százalék, Svédországban 0,8 százalék volt a havi áremelkedés.

Az energiaipari szektorban 10,8 százalékkal nőttek a termelői árak az egy évvel korábbihoz képest novemberben az euróövezetben és 12,0 százalékkal az Európai Unióban. Energiaárak nélkül az euróövezetben 1,5 százalékos, az EU-ban 1,8 százalékos volt az éves áremelkedés.

A termelői árakban a legnagyobb éves növekedést Belgiumban regisztrálták novemberben, 9,3 százalékosat. Dánia 9,2 százalékos, Észtország pedig 8,6 százalékos éves áremelkedéssel követi a novemberi rangsorban. A termelői árak éves szinten csak Írországban csökkentek novemberben, 0,6 százalékkal.

EU ipari termelés táblázat AzÜzlet.hu / Forrás: Eustat

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Soha nem csökkentek akkorát a német reálbérek, mint tavaly

Minden korábbinál nagyobb mértékben csökkentek a reálbérek Németországban 2022-ben - derül ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adataiból.

Javulnak a világkereskedelmi kilátások az IfW gazdaságkutató szerint

Az év elején lendületet vett a globális kereskedelmi forgalom a kieli IfW gazdaságkutató intézet friss felmérése szerint. A tengeri áruforgalmi indexek javulása elsősorban az európai és a német külkereskedelemre alapult a tanulmány szerint. Konténeregységben kifejezve azonban a tengeri szállítás mennyisége csökkent.

Dánia tenger alatti szén-dioxid-temetésbe kezdett

A dán kormány több vállalatnak is zöld utat adott a szén-dioxid (CO₂) tengerfenék alatti tárolására. Évente több millió tonna szén-dioxidról van szó.

A légitársaságok már csak egy pilótát akarnak, a repülési hatóság nem

A légitársaságok 2030-tól csak egy pilótát akarnak ültetni a repülőgépeik pilótafülkéjébe. Ám az európai légiközlekedési szabályozó hatóság, az EASA - egyelőre - határozottan ellenzi ezt.

Hírek

Egyre több veszély leselkedik a gyerekekre az interneten

Az elmúlt két évben a gyerekek az online térben növekvő számban találkoztak felnőtt tartalommal, magukat gyereknek kiadó felnőttel, zsaroló vagy adathalász üzenetekkel - állapította meg egy friss, a biztonságos internet napjára készült felmérés.

Írországban terjeszkedik a Richter

A Richter Gedeon a Consilient Health részvényeseitől megvásárolta az Írországban bejegyzett OC Distributorst, amely számos nőgyógyászati készítmény marketing és értékesítési jogait birtokolja. A tranzakció értéke 32,5 millió angol font, azaz mintegy 14,149 milliárd forint.

Erősödött a forint a hétfői nagy gyengülés után

Erősödött a forint kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, korrigálva a hétfői gyengülést.

Szerdán zuhanásnak indulnak az üzemanyagárak

Zuhanásnak indulnak a hazai üzemanyagárak szerdán: a benzin esetében bruttó 10 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár, a gázolajért pedig a kutak bruttó 25 forinttal fizetnek majd kevesebbet a nagykereskedőjüknek.

Vádemelést javasol egy kelet-magyarországi milliárdossal szemben a NAV

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos, valamint ügyvédje ellen; a gyanú szerint a vállalkozó két év alatt 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót - közölte a hatóság.

Hamarosan érkezik a dupla nyugdíj

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Gazdaság

Szenvednek az életbiztosítások, pörögnek a nyugdíjbiztosítások

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom