Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Októberben is lassult az euróövezeti növekedés
No menu items!

Októberben is lassult az euróövezeti növekedés

Októberben is lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme az előző havihoz képest – jelentette az IHS Markit.

A végleges adatok szerint az euróövezet gazdaságában domináns szerepet betöltő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) hathavi mélypontra, 54,6 pontra csúszott le a szeptemberi 56,4 pontról. Már a harmadik egymást követő hónapban mérséklődött az ágazat teljesítménye, és az index értéke elmaradt az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 54,7 ponttól.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe a végleges adat szerint 58,3 pontra süllyedt a szeptemberben mért 58,6 pontról. Ez a februári 57,9 pont óta a legalacsonyabb érték, de még így is az ágazat robusztus teljesítményére utal.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett beszerzésimenedzser-index 54,2 pontra esett októberben az előző havi 56,2 pontról. Ez az áprilisi 53,8 pont óta a leggyengébb érték, és elmarad az előzetesen közölt, egyben az elemzők által várt 54,3 ponttól.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés lassulására utal.

A négy legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország teljesítménye volt a legrosszabb, ahol nyolchavi mélypontra lassult a növekedés.

A német gazdaság teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index értéke 3,5 ponttal 52,0 pontra esett októberben. Franciaországban 54,7 ponttal, Olaszországban 54,2 ponttal, Spanyolországban  pedig 56,2 ponttal egyaránt hathavi mélypontra csökkent a kompozit BMI.

Chris Williamson

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az euróövezet növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején, a feldolgozóipart a kínálati korlátok fékezik, a szolgáltató szektor pedig azért veszített dinamizmusából, mert a zárlatok feloldása utáni fellendülés hatásai kifutottak. A lassulás ellenére az adatok azt mutatják, hogy a hazai össztermék negyedéves összevetésű növekedési üteme továbbra is 0,5 százalékon áll, ám aggasztó a bizonytalanság annak megítélésében, hogy milyen irányt vehet a gazdaság a következő hónapokban.

Ahelyett, hogy az ellátási láncban kialakult zavarok enyhültek volna októberben, még inkább súlyosbodtak, így a feldolgozóipar növekedése egy ideig még valószínűleg visszafogott marad. Emiatt a gazdaságot inkább a szolgáltatási szektor hajthatná, de már most vannak jelei annak, hogy koronavírusos megbetegedések emelkedő száma sok országban visszafogja a szolgáltatásokat, különösen – de nem kizárólag – Németországban.

A kínálatban kialakult folyamatos hiányok arra engednek következtetni, hogy a magas árnyomások a jövő évre is áthúzódnak, de egyelőre nincs jele egy tartósan erős béremelkedésnek, amely nagyobb aggodalomra adna okot a hosszabb távú inflációs kilátásokat illetően – fogalmazott Chris Williamson.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Matolcsy György: jövőre is 5 százalék körül alakul az infláció

Megvédtük az elmúlt évtized eredményeit - kezdte a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 2020-as válságkezelés értékelését a parlamentben. Matolcsy György szerint az infláció megugrását is a koronavírus-járvány okozta, az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Covid-hatások és menedzser kihívások: Balogh Szabolcs, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezető igazgatója

Bár a járványhelyzet tavasszal engedett a szorításból, ősszel ismét visszatért a kötelező maszkviselet. Eközben a globális ellátási nehézségek és az infláció is számtalan olyan új helyzetet teremtett, amelyet napi szinten kezelniük kell a cégvezetőknek, üzleti döntéshozóknak. Legújabb rovatunkban erről beszélnek AzÜzlet által megkérdezett menedzserek.

Izraeli a világ legdrágább városa – Budapest a top 100-ban sincs

Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) globális felmérésében.

Hírek

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Orbán: meghosszabbodik az oltási akcióhét, hamarosan 5-12 éveseket is oltanak

Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet, és december 20-át követően az 5-12 éves gyerekek számára is elérhető lesz a vakcina - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Gazdaság

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret nyitott magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom