Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olajvita. Az OPEC csökkentene, az oroszok vonakodnak
No menu items!

Olajvita. Az OPEC csökkentene, az oroszok vonakodnak

Az olajkitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolta átmeneti időre az OPEC+ közös monitoring bizottsága, hogy ellensúlyozzák a koronavírus okozta járvány energiakeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatását. Oroszország azonban időt kért további egyeztetésekre – értesült a Reuters hírügynökség.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport szakminiszterei február 14-15-én üléseznek Bécsben, és hoznak döntést a további lépésekről.

Oroszország a márciusban lejáró egyezség meghosszíbbatása mellett állt ki. Fotó: alaraby.co.uk

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019 január elsejétől napi 1,2 millió hordóval korlátozták a kitermelést az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. A tavaly ősszel meghosszabbított megállapodás hatálya idén márciusban jár le, de még decemberben döntöttek arról a részes államok, hogy 2020 első negyedévében már napi 1,7 millió hordóval fogják vissza a kitermelést.

A közös monitoring bizottság, amely nem döntéshozó, hanem döntéselőkészítő testület, Bécsben kedden ült össze kétnapos tanácskozásra, de egy nappal meghosszabbították az egyeztetéseket, mert nem sikerült dűlőre jutni a kitermelés korlátozásáról. Oroszország nem támogatta a további visszafogást, hanem a márciusban lejáró egyezség meghosszabbítását szorgalmazta.

Végül a bizottság úgy döntött, hogy a kitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolja, Oroszország pedig időt kért további egyeztetésekre.

Az előző években Oroszország rendre ellenkezett az OPEC-tagállamok javaslataival, majd végül a hivatalos üléséken mindig beadta a derekát.

Az OPEC+ csoport országai adják a globális olajtermelés több mint 40 százalékát, és az újonnan javasolt 600 ezer hordó a globális kínálat nagyjából 0,6 százalékának felel meg.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszer

Az idén több mint 11 dollárral csökkent a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, ami megszólaltatta a vészcsengőt a kitermelőknél. Szaúd-Arábia, az OPEC de-facto vezetője és más országok attól tartanak, hogy a Kínából elindult járvány terjedése erősen visszaveti az olaj iránti keresletet, és így még jobban lenyomja az árakat. Ebben a helyzetben az OPEC+ dönthet az érvényben lévő kitermeléskorlátozási megállapodás meghosszabbításáról, vagy a kitermelés még nagyobb mértékű korlátozásáról.

Míg több OPEC-tagállam, köztük a második legnagyobb kitermelő Irak támogatásáról biztosított minden olyan megállapodást, amely stabilizálná a piacot, Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kedden kijelentette: nem biztos abban, hogy a kitermelés erősebb korlátozására van szükség.

Brian Gilvary, a BP brit olajkonszern pénzügyi igazgatója arra számít, hogy az új tüdőgyulladás-járvány lassítja a gazdasági növekedést, ami idén napi 300-500 ezer hordóval csökkenti a globális olajkeresletet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Német kancellár: helyes volt kihagyni az orosz gázt a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Hírek

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom