Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság OPEC: fokozatosan nőhet az olaj iránti kereslet
No menu items!

OPEC: fokozatosan nőhet az olaj iránti kereslet

Az év második felében a kereslet lassú, de biztos növekedését jelzi előre havi piaci prognózisában a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hangsúlyozva, hogy a tagországoknak a szervezeten kívüli nagy termelőkkel kötött exportkorlátozási megállapodása nagy segítséget jelent a piaci egyensúly helyreállításában.

Az OPEC szerint a világ olajkereslete napi 9,1 millió hordóval marad majd el az idén a 2019-es napi 99,7 millió hordótól, a múlt havi prognózisban megadott becsléssel megegyező mértékben. Az első negyedévben napi 6,4 millió hordó, a második negyedévben napi 17,3 millió hordó volt a keresletcsökkenés. Az év első felében napi 11,9 millió hordós volt a keresletcsökkenés, az év második felében pedig a kereslet fokozatos növekedése mellett a tavalyitól átlagosan napi 6,4 millió hordós elmaradásra lehet számítani.

Az év egészében az amerikai kontinens és az európai kontinens kereslete csökken a legnagyobb mértékben, az előbbi napi 1,19 millió, az utóbbi napi 1,03 millió hordóval.

Az Egyesült Államok kereslete napi 700 ezer, Kína kereslete napi 410 ezer hordóval csökken.

A járványellenes intézkedések miatt az év elején bekövetkezett keresletcsökkenésre adott válaszul az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, élükön Oroszországgal, május elejétől rekordnagyságú, a 2019-es olajkeresletnek mintegy a tíz százalékára rúgó, napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentési megállapodást léptettek életbe. A májusra és júniusra vonatkozó hatályt később kiterjesztették júliusra is.

A Brent nyersolaj ára ennek köszönhetően jelenleg már 40 dollárnál jár hordónként, szemben az áprilisban 16 dollár alatt elért 21 éves mélyponttal.

A Brent májusi átlagára az OPEC nyilvántartása szerint 32,41 dollár volt, 5,78 dollárral, 21,7 százalékkal magasabb az áprilisinál. A WTI havi átlagára áprilisról májusra 11,83 dollárral, 70,8 százalékkal hordónként 28,53 dollárra emelkedett. Az OPEC olajkosarának a referenciaára pedig 7,51 dollárral, 42,5 százalékkal hordónként 25,17 dollárra ment fel.

A járványvédelmi korlátozások miatt az OPEC prognózisa 3,4 százalékos világgazdasági GDP-csökkenést jelez előre az idén a tavalyi 2,9 százalékos növekedés után. Az OECD-tagok bruttó hazai terméke 6,1 százalékkal csökken az idén a tavalyi 1,7 százalék növekedés után, az Egyesült Államok 2019-es 2,3 százalékos GDP-növekedése az idén 5,2 százalékos csökkenésbe fordul.

Az euróövezet bruttó hazai terméke 8,0 százalékkal zsugorodik az idén a tavalyi 1,2 százalékos növekedés után. Növekedni csak a kínai gazdaság fog, 1,3 százalékkal a 2019-es 6,1 százalék után. Még az indiai gazdaság teljesítménye is csökken, a GDP 0,8 százalékkal lesz alacsonyabb az idén az előző évinél, amikor 4,9 százalékos növekedést ért el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

BKK-HÉV. Októberig nem kell fizetni a kerékpárokért – hétvégente

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután a munkaügyi minisztérium a foglalkoztatottság erőteljes növekedéséről számolt be februári jelentésében, erősítve azokat a várakozásokat, hogy a masszív fiskális gazdaságösztönzés és a tömeges oltási kampány hatására fellendül a gazdaság.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Hírek

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Krokodil nyelt le egy gyereket Indonéziában

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút az Indonéziához tartozó Borneó szigetén - adta hírül a The Sydney News Today online kiadása.

Szálló por. Hat városban veszélyes a levegő

Tovább romlott a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt, már hat településen veszélyes a levegő.

Pénzmosás? Ghánai bűnbandának segíthetett a 69 éves tolnai asszony

Egy 69 éves naki asszonyt azzal gyanúsítanak, hogy legalább 50 millió forintnyi bűncselekményekből származó összeg tisztára mosásában vett részt - közölte Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Olaszország – Kormánypárti lemondás. A Demokrata Párt főtitkára távozott

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő...

Hétvége: néhol mínusz 10 fok is lehet

Pénteken hidegfront érkezik, aminek hatására téliesre fordul az idő az első tavaszi hétvégére, még mínusz 10 fok is előfordulhat hajnalban egyes helyeken.

Kamatmentes gyorskölcsön – hétfőtől az MFB Pontokon

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt március 8-tól igényelhetik a vállalkozások az MFB Pontokban - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Új 5 forintos – íme a győztes terv

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából különleges 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat bocsát ki augusztus 1-jén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érmék képi megjelenéséről közönségszavazást tartottak, a győztes Gyuró Mónika pályázata lett.

Két év börtön. Negyven szállodából távozott fizetés nélkül

Jogerősen két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki fizetés nélkül távozott az ország 40 szállodájából - közölte a törvényszék szóvivője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Gazdaság

Bővítés. A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön az új korlátozásokkal érintett ágazatoknak is jár

Jelentősen bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek elsőként igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bak (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A módosítás célja, hogy azok a vállalkozások is forráshoz juthassanak, amelyeket a március 8-tól életbe lépő új korlátozó intézkedések kedvezőtlenül érintenek - közölte az MFB.

Megugrott a legnagyobb bankok bevétele

Tíz éve legnagyobb mértékben nőtt a világ 12 legnagyobb befektetési bankjának a bevétele tavaly. Az első negyedévi minimális emelkedést követően a második negyedévben felgyorsult a növekedés, és ez a bővülés kitartott az év végéig.

Jogosulatlanul adott hitelt – százmilliós bírság a fővárosi cégnek

A Magyar Nemzeti Bank 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti F-hold Kft.-re, és véglegesen megtiltotta, hogy üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett, illetve öt magánszemélyt összesen 7,5 millió forint eljárási bírsággal sújtott.

Széchenyi Kártya Program – meghosszabbított krízishitelek

A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói december 31-ig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak, a kormány ugyanis június 30-ról az év végéig meghosszabbította a hitelek igénybevételi lehetőségét - közölte a programot koordináló KAVOSZ Zrt.

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom