Kezdőlap Világgazdaság OPEC: fokozatosan nőhet az olaj iránti kereslet
No menu items!

OPEC: fokozatosan nőhet az olaj iránti kereslet

Az év második felében a kereslet lassú, de biztos növekedését jelzi előre havi piaci prognózisában a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hangsúlyozva, hogy a tagországoknak a szervezeten kívüli nagy termelőkkel kötött exportkorlátozási megállapodása nagy segítséget jelent a piaci egyensúly helyreállításában.

Az OPEC szerint a világ olajkereslete napi 9,1 millió hordóval marad majd el az idén a 2019-es napi 99,7 millió hordótól, a múlt havi prognózisban megadott becsléssel megegyező mértékben. Az első negyedévben napi 6,4 millió hordó, a második negyedévben napi 17,3 millió hordó volt a keresletcsökkenés. Az év első felében napi 11,9 millió hordós volt a keresletcsökkenés, az év második felében pedig a kereslet fokozatos növekedése mellett a tavalyitól átlagosan napi 6,4 millió hordós elmaradásra lehet számítani.

Az év egészében az amerikai kontinens és az európai kontinens kereslete csökken a legnagyobb mértékben, az előbbi napi 1,19 millió, az utóbbi napi 1,03 millió hordóval.

Az Egyesült Államok kereslete napi 700 ezer, Kína kereslete napi 410 ezer hordóval csökken.

A járványellenes intézkedések miatt az év elején bekövetkezett keresletcsökkenésre adott válaszul az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, élükön Oroszországgal, május elejétől rekordnagyságú, a 2019-es olajkeresletnek mintegy a tíz százalékára rúgó, napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentési megállapodást léptettek életbe. A májusra és júniusra vonatkozó hatályt később kiterjesztették júliusra is.

A Brent nyersolaj ára ennek köszönhetően jelenleg már 40 dollárnál jár hordónként, szemben az áprilisban 16 dollár alatt elért 21 éves mélyponttal.

A Brent májusi átlagára az OPEC nyilvántartása szerint 32,41 dollár volt, 5,78 dollárral, 21,7 százalékkal magasabb az áprilisinál. A WTI havi átlagára áprilisról májusra 11,83 dollárral, 70,8 százalékkal hordónként 28,53 dollárra emelkedett. Az OPEC olajkosarának a referenciaára pedig 7,51 dollárral, 42,5 százalékkal hordónként 25,17 dollárra ment fel.

A járványvédelmi korlátozások miatt az OPEC prognózisa 3,4 százalékos világgazdasági GDP-csökkenést jelez előre az idén a tavalyi 2,9 százalékos növekedés után. Az OECD-tagok bruttó hazai terméke 6,1 százalékkal csökken az idén a tavalyi 1,7 százalék növekedés után, az Egyesült Államok 2019-es 2,3 százalékos GDP-növekedése az idén 5,2 százalékos csökkenésbe fordul.

Az euróövezet bruttó hazai terméke 8,0 százalékkal zsugorodik az idén a tavalyi 1,2 százalékos növekedés után. Növekedni csak a kínai gazdaság fog, 1,3 százalékkal a 2019-es 6,1 százalék után. Még az indiai gazdaság teljesítménye is csökken, a GDP 0,8 százalékkal lesz alacsonyabb az idén az előző évinél, amikor 4,9 százalékos növekedést ért el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom