Kezdőlap Világgazdaság OPEC: napi százmillió hordóra nőhet az olajkereslet
No menu items!

OPEC: napi százmillió hordóra nőhet az olajkereslet

A globális olajkereslet erőteljesen emelkedik az év második felében, a világ olajfelhasználása pedig – Kína és India növekedésének köszönhetően – jövőre visszatér a koronavírus-járvány előtti szintekre – áll a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) friss prognózisában.

Havi jelentésében az olajkartell azt jósolta, hogy 2022-ben 3,4 százalékkal, napi 99,86 millió hordóra ugrik a kereslet. Az ütem gyorsuló lesz, a jövő év második felében átlagosan már napi több mint 100 millió hordó olajra lesz igény.

Az olajkereslet 2019-ben átlagosan napi 99,98 millió hordóra rúgott. Több elemző szerint ezzel tetőzött a világ olajkereslete, a koronavírus-járvánnyal fordulóponthoz ért és csökkenésnek indult a globális kereslet.

Az OPEC elemzői bíznak abban, hogy a világjárvány visszaszorítása után a globális kereslet erőteljesen növekszik, ami lehetővé tenné az olajkartellnek és szövetségeseinek, hogy tovább enyhíthessék kitermelésük 2020-ban bevezetett rekord mértékű korlátozását.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 13 tagállamát és a velük szövetséges tíz országot, köztük Oroszországot összefogó OPEC+ csoport tavaly májustól 9,7 millió hordóval fogta vissza a kitermelést, hogy megállítsa az árak zuhanását a kereslet meredek visszaesésének közepette. A helyzet javulásával párhuzamosan, tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket.

A csoport legutóbb áprilisban meglepte a piacokat azzal a döntéssel, hogy májusban 350 ezer, júniusban további 350 ezer, júliusban pedig 400 ezer hordóval emeli a kitermelést.

Arról azonban nem született döntés, hogy az év második felében a kitermelési kvóták mekkorák lesznek, mivel a hónap elején megszakadtak az egyeztetések a csoporton belül.

Az eredeti tervek szerint augusztus és december között havi lépésekben összesen napi 2 millió hordóval növelték volna a kitermelést, a korlátozásból még fennmaradó részt pedig április helyett 2022 végére vezették volna ki. A megállapodást azonban az Egyesült Arab Emírségek blokkolta, mivel ellenzi a paktum hatályának meghosszabbítását a jövő év végéig.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint azonban szerdán az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia kompromisszumot kötött, megnyitva ezáltal az utat a megállapodás előtt.

Ez azt jelenti, hogy az OPEC+ csoport tagjai emelni fogják kitermelésüket és még több olajat szállítanak, ami fékezheti az olajárak emelkedését. A Goldman Sachs, a Citi és a UBS nagybankok elemzői azonban arra számítanak, hogy a kínálat még így is szűkös marad a következő hónapokban.

Giovanni Staunovo, a UBS elemzője rámutatott, hogy a kereslet növekedése már meghaladja a kínálat bővülését. A globális olajkészletek folyamatos csökkenése miatt a Brent hordónkénti ára 80 dollárra, a WTI-é pedig 77 dollárra emelkedhet szeptemberig.

Ezzel együtt csütörtökön is csökkentek az olajárak, mivel a befektetők arra számítanak, hogy a kínálat bővülni fog az OPEC+ csoport komprimusszumos megállapodását követően.

Lefelé ható nyomást gyakorolt az árakra, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten emelkedtek a benzin- és dízelkészletek a finomítók kihasználtsági rátájának csökkenése ellenére is. Ráadásul a csütörtökön közzétett adatok szerint a kínai gazdaság a második negyedévben a vártnál valamivel lassabban, 7,9 százalékkal növekedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom