Hirdetés
Kezdőlap Hírek Oroszország régi tankokhoz nyúl, miközben fegyvereket éget Ukrajnában
No menu items!

Oroszország régi tankokhoz nyúl, miközben fegyvereket éget Ukrajnában

Megsemmisített orosz tank valahol Ukrajnában. Fotó: Bigstock

Oroszország az egész területét átkutatja, hogy embereket és fegyvereket találjon, beleértve a Távol-Keleten állomásozó régi harckocsikat is, miután az ukrajnai invázió első 100 napja alatt katonai kapacitásának nagy részét elhasználta – állítják a helyzetet jól ismerő magas rangú európai tisztviselők.

Ennek eredményeként Oroszországot talán csak néhány hónap választja el attól, hogy lassítania kelljen a hadműveleteket egy nagyobb átcsoportosítás miatt – mondták a szakemberek, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak a Bloombergnek. A Kreml arra is kényszerülhet, hogy tömeges mozgósítást jelentsen be, bár ezt Vlagyimir Putyin elnök eddig vonakodott megtenni – tették hozzá.

Ugyanakkor az orosz bajok nem biztos, hogy elég hamar bekövetkeznek ahhoz, hogy enyhülést jelentsenek Ukrajna ostromlott erőinek a keleti Donbasz térségében. Moszkva hatalmas túlerőben van, Kijev erői naponta legalább 100 főt veszítenek – ukrán tisztviselők szerint -, és lassan fel kellett adniuk a harcot Szeverodonyeck és Liszicsanszk városai körül. Ha Oroszország elfoglalja ezt a két várost – különösen a stratégiai szempontból még mindig nagyobb ukrán ellenőrzés alatt álló Liszicsanszkot -, akkor gyakorlatilag az egész Luhanszki régiót elfoglalná, és ezzel elérné Putyin egyik célját, amelyet a háború kezdetén tűzött ki maga elé.

Oroszország előrehaladása azonban továbbra is lassú, és többnyire Luhanszkra korlátozódik, még azután is, hogy a háború elején Kijev és más nagyvárosok elfoglalására tett kísérletei kudarcát követően a Donbaszra összpontosította erőfeszítéseit.

Ez, valamint a Kreml ember- és hadianyaghiányának jelei miatt egyes európai tisztviselők arra a következtetésre jutottak, hogy hónapok választják el attól, hogy valamiféle tűzszünetre törekedjen, amely lehetővé tenné számára, hogy megszilárdítsa az eddig elért eredményeket.

Oroszországnak valószínűleg még legalább 2-3 hónapra van szüksége ahhoz, hogy bevegye a donbaszi nagyvárosokat, például Szlovjanszkot és Kramatorszkot. Ekkor Oroszország eléri a kapacitását, és ennek alapján fogja szorgalmazni a megállapodást” – mondta Indrek Kannik, az észtországi Nemzetközi Védelmi és Biztonsági Központ igazgatója.

Bár a konfliktus most úgy tűnik, hogy a kimerülés háborújává rendeződött, egy magas rangú kelet-európai tisztviselő szerint a patthelyzet nem valószínű, hogy hosszú távon fennmarad, és figyelmeztetett, hogy a válságpont néhány hónap múlva bekövetkezhet.

Az biztos, hogy Oroszország újjáélesztette előrenyomulását, miután korábban úgy tűnt, hogy lelassult. “A fronton most nehéz a helyzet” – írta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó kedden a Telegramon. Szerinte Oroszország “borzasztó sok fegyvert halmozott fel“.

Az elmúlt hetekben folyamatosan növelve a további fegyverek iránti igényüket, az ukrán tisztviselők nem adtak nyilvános utalást arra, hogy szerintük Oroszország előrenyomulása hamarosan kifulladhat. Valerij Zaluzsnij főparancsnok vasárnap azt mondta, hogy Oroszországnak most tízszeres tüzérségi fölénye van, míg Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy a Szeverodonyeckért folytatott harc fogja meghatározni Donbasz sorsát.

Ennek ellenére Oroszország nagy mennyiségű harckocsit és páncélozott személyszállító járművet vesztett, és kénytelen volt régebbi felszerelések készleteiből meríteni, köztük a keleti katonai körzet évtizedes T-62-es harckocsijából. Az elöregedő arzenál egy részét a vonalak mögötti biztonsági és egyéb célokra lehetne fordítani, mivel a fronton való bevetés esetén gyorsan bajba kerülnének.

“Oroszország továbbra is elégtelenül felkészült önkéntes és tartalékos erőket vet be a folyamatban lévő hadműveletek megerősítésére”

– áll a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War keddi jelentésében, amelyben megjegyzi, hogy a közösségi médiában megjelentek olyan jelentések, amelyek szerint a tartalékosok a szovjet korszakból származó D-20-as tüzérségi és T-80BV harckocsikon gyakorolnak.

Nyilvánosan az orosz tisztviselők tagadják, hogy nehézségekbe ütközne a háborús erőfeszítések fenntartása, és fogadkoznak, hogy folytatni fogják, amíg el nem érik a céljaikat, bár nem részletezik, hogy mik azok. Négyszemközt a Kreml egyes bennfentesei azt sugallták, arra számítanak, hogy a nyugati elszántság még Putyiné előtt lankadni fog.

Ha a Kreml ember- és felszerelésproblémái elég súlyosakká válnak ahhoz, hogy valamiféle tűzszüneti megállapodásra kényszerüljön, az Ukrajnát és szövetségeseit azzal a fájdalmas választással szembesítené, hogy vagy területeket adnak fel a harcok befejezéséért, vagy folytatják a brutális háborút, miközben egyre nagyobb aggodalomra ad okot az energia- és élelmiszerárak emelkedése és más következmények. Egyelőre többek között az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is támogatja Zelenszkijt a harcok folytatására irányuló törekvésében, még akkor is, ha egyes francia és német politikusok valamiféle tűzszünet előnyeit vitatják.

Félek ezektől az elhamarkodott béketárgyalásoktól vagy tűzszünettől, mert pontosan így volt ez Donbászban is: fagyasszuk be itt a konfliktust. Mindenki maradjon ott, ahol van, és ne lépjünk tovább. De amit Grúziánál, a Krímnél, a Donbásznál láttunk, az az, hogy lesz egy egy-két éves szünet, aztán minden folytatódik, méghozzá sokkal szélesebb körben” – mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök a múlt héten egy interjúban.

Most a katonai segítségnyújtásra kell összpontosítanunk” – mondta. “Ha nehézfegyverek küldéséről születik döntés, akkor azokat most kell küldeni, nem decemberben“.

Abban az esetben, ha Ukrajnának sikerül ellentámadást indítania és visszaszorítani az orosz erőket, az új dilemmák elé állítaná Európát – mondta.

Amíg Ukrajna most is védi az országát, addig a fegyverek küldése mindenki számára rendben van” – mondta. De ha a kijevi erők az orosz csapatokat az invázió előtti határokhoz szorítják, majd megpróbálják visszaszerezni a 2014-es háborúban Moszkva által elfoglalt területeket, “biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan hangok Európában, amelyek azt mondják, hogy oké, most már ti vagytok a rosszfiúk” – mondta. “De meg kell értenünk, hogy ez még mindig az ő területük“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom