Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Pandémia - Csodaszerre vár a világ. Mikor érkezik a vakcina?
No menu items!

Pandémia – Csodaszerre vár a világ. Mikor érkezik a vakcina?

Az orosz vakcina klinikai vizsgálatába szállhat be Magyarország

Mikor érkezik a vakcina? A legtöbbször feltett kérdés napjainkban világszerte. A válasz országonként változik. A kínaiak hetek óta oltanak, a britek most kezdik, a legtöbb európai országban még engedély sincs. A magyar kormány orosz, kínai és izraeli gyártókkal kezdett a tárgyalásokat, miután kiderült, hogy az EU egyelőre nem kaphat az amerikai – német vakcinákból. Nemzetközi körképünk.

A csodaszerre vár a világ

A világ több gyógyszergyártója bejelentette, hogy hatékony oltást fejlesztett ki a COVID ellen. Az USA-tól, Nagy-Britannián és Oroszországon át Kínáig és Japánig mindenhol folynak az engedélyeztetési eljárások és a tömeges oltásához szükséges infrastruktúra kiépítése. Van, ahol már el is kezdték a vakcinák beadását, de a legtöbb melyen csak jövő év elején oltanak tömegesen. A készítmények különbözőek, ahogy a sorrend is, kik részesülnek először az oltásban, kötelező lesz-e felvétele, és az is, hogy kell-e fizetni érte. Közös viszont, hogy mindenhol a korona-vírus legyőzését remélik a szérumoktól.

Egyesült Államok: Karácsony előtt megindulhat a kiszállítás

Hamarosan engedélyezési kérelmet ad be az amerikai Moderna

A  Massachusetts-i székhelyű Moderna december 17-én fogja benyújtani az engedélyeztetési kérelmet az amerikai szakhatóságnál – jelentette be a 2010-ben alapított gyártó, amelynek készítményéből a szövetségi kormány nagy mennyiséget rendelt meg. A Moderna reményei szerint az illetékes Food and Drug Administration (FDA) néhány nap alatt kiadja az engedélyt és még karácsony előtt megindulhat a vakcina kiszállítása.

Az amerikai-német Pfeizer-BioNTech duó terméke sem kapott még engedélyt.

Még várnak az engedélyre

A Washington által szintén megrendelt vakcinát viszont az amerikai népegészségügyi szakhatóság, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) illetékes testülete 13:1 szavazati aránnyal már alkalmasnak találta az egészségügyben dolgozók és az idős otthonok lakóinak immunissá tételére.

A szövetségi kormány által megrendelt vakcinákból először a 21 millió egészségügyben dolgozó fog kapni. A két gyártó közös közleménye szerint készítményeikkel az év végéig lehet 22,5 millió amerikai lehet. Mindkét cég vakcináját kétszer kell beadni egy hetes várakozási idő eltelte után. A felvétele senkinek nem lesz kötelező.

Nagy-Britannia: „A szérum 95 százalékos védettség ad.”

A szigetországban már egyes helyszíneken állítólag már elkezdtek oltani a Pfizer és a BioNTech közös készítményével.

Azonban a kormányoknak meg kell küzdeniük az oltóanyag bevezetésének hatalmas logisztikai kihívásával: a készítményt -70 ° C-on kell tárolni  és szállítani.

Elsőként az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóit oltják. A szakmatósági vizsgálatok szerint – a logisztikai kihívást jelentő – a szérum 95 százalékos védettséget biztosít és nincsenek olyan mellékhatásai, amelyek tömeges bevetése ellen szólnának.

Nagy-Britannia 40 millió dózist rendelt meg, amely 20 millió brit védetté tételéhez elegendő. A vakcina ingyenes, az oltás felvétele nem kötelező.

Itália: „Fény az alagút végén.”

A szérum megvan. Az engedélyeztetés és az oltási infrastruktúra kiépítése folyik. Végre fényt látunk az alagút végén” – mondta a minap az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza a római törvényhozásban. A pandémiától Európában az egyik leginkább sújtott országban az állam központilag szerzi be a szérumot és ingyenesen bocsátja a lakosság rendelkezésére. A felvétele nem lesz kötelező.

A 60 milliós Itália 202 millió vakcinát rendelt, amelyet néhány napos intervallum eltettével, kétszer kell beadni. A kormány két gyártóval is kötött szerződést: A Pfizer termékét december 20-ára várják, a Moderna készítménye pedig január 12-én kaphatja meg a hatósági engedélyt. A prioritást élvező egészségügyi dolgozók oltása után, január végén indulhat meg az előzetes tervek szerint a lakosság védetté tétele. A lebonyolításban központi szerepet fog játszani az olasz honvédség. A tervek szerint 2021 harmadik negyedévére érik el az 50 százalék feletti oltottsági szintet.

Németország: „A széles körű oltásnak nyár előtt nincs realitása.”

Egy friss felmérés szerint a németek legalább 50 százaléka kéri, 29 százalékuk bizonytalan, 20 százalék pedig határozottan nem akarja a szérumot. A többségnek viszont várnia kell.

Jens Spahn: kevés vakcina lesz először

„Eleinte csak kevés vakcina fog rendelkezésre állni” – hűtötte le a kedélyeket a konzervatív CDU kancellárjelöltségére pályázó egészségügyi miniszter, Jens Spahn. Várakozása szerint az elsők decemberben megkaphatják a védettséget. A sorrendet Berlin és a tartományi fővárosok közösen fogják meghatározni.

Az oltás önkéntes lesz, de az egészségügyi miniszter szeretné, ha „az egészségügyben dolgozók élnének a lehetőséggel, mert a vakcinával maguk mellett a gondozottjaikat is védenék”.

„Ha végre engedélyt kap a vakcina, az oltás nem késlekedhet a hiányzó szakemberek és infrastruktúra miatt” – jelentette ki a Német Önkormányzatok Szövetségének (DST) elnök, Burkhard Jung.

Németországban a településekre hárul az oltóanyag elosztási hálózatának kiépítésé és működtetése.

A szérum beadása viszont a háziorvosok feladata lesz. „Ebben a teljesítőképességük határán dolgozó tisztiorvosi szolgálat nem tud részt venni” – mondta Lipcse szociáldemokrata polgármester. Az infrastruktúra kiépítésének és működtetésének költségekeit a szövetségi és a tartományi kormányok viselik. Az oltóanyag Berlin szervi be. A számlát az egészségbiztosítók állják a németeknél, ahol áltanos egészségbiztosítási kötelezettség és jogszabályban meghatározott azonos biztosítási járulék mellett a biztosítási piac egymással versengő magántársaságok kezében van.

Bundestag elnöke, Wolfgang Schäuble nyárra számít az oltásra

A miniszter szeretné, ha december közepéig felállítanák az ’oltóközpontok’. A DST elnöke félrevezetőnek tartja a kifejezést. „Nem lesz a településeken egy hely”, ahol már januárban bárki beoltathatják magát. Az ’oltóközpontok’ mobil teamok bázisai lesznek, amelyek veszélyeztetett csoportok, például az idősotthonokban élőket és korházak krónikus beteg osztályain ápoltakat gyorsan és hatékonyan védetté tételükről fognak gondoskodni.

„A lakosság széles körű oltása reálisan csak nyáron indulhat meg” – figyelmeztetett a kormánypárt vezető politikusa, Wolfgang Schäuble. A Bundestag elnöke kizárta, az oltás kötelezővé tételét. De reményei szerint az oltottak számának növekedésével és a vakcina hatékonyságának világossá válásával nőni fog a magukat beoltatni akarók arányai.

Japán: Kevés fertőzött, rengeteg vakcina

A harmadik hullámra készülő 126 milliós országban, ahol a pandémia kezdete óta mindössze 119 ezer COVID esetet regisztráltak, egy törvény értelmében mindenki ingyen fogja megkapni az oltást. A Pfeizer készítményéből 60, a Moderna vakcinájából 25 milliót rendelt meg eddig a kormány. Tokióban azonban inkább az angol-svéd AstraZeneca készítményében bíznak, legalábbis erről esik több szó. Ebből 120 millióra van opciós vételi joga a kormánynak.

Oroszország: Szputnyikkal a korona ellen!

A MAGYAR KORMÁNY orosz, kínai és izraeli gyártókkal kezdett a tárgyalásokat, miután kiderült, hogy az EU egyelőre nem kaphat az amerikai és német vakcinákból. Napi szinten kötnek le a különböző stádiumban lévő szérumokat.

Az oroszok ’Szputnyik V’ néven saját készítményt fejlesztettek ki. A Kreml tájékoztatása szerint 2 millió adag elkészült belőle és a kiválasztott csoportok tagjait már oltják.

„Rövidesen indul a tömeges oltás is” – tájékoztatta a miniszterelnök-helyettes, Tatyána Golikova Putyin elnököt egy sajtónyilvános telefonkonferencián. „Szeretném, ha december közepén már oltanának” – mondta beosztottjának a Kreml ura a teátrális megbeszélésen. Az egészségügyi miniszter sokadszorra megerősítette, hogy a szérum ingyenes, felvétele pedig nem kötelező.

Kína az élen jár

A világ legnépesebb országa, ahonnan a COVID világpusztító útjára elindult, a leküzdésében is az élen jár. A hírek szerint három-négy oltóanyaguk is van. A kormány hivatalos információja szerint egy állami gyógyszergyártó, a Sinopharm készítményével 1 millió kínai már védettséget kapott. A cég Peking közeli központjában két vakcina, a BBIBP-CorV és a New Crown Covid-19 gyártása is folyik.

A Kínai vakcina Kép/Forrás: https://www.dailymail.co.uk/

Beszámolók szerint magas rangú funkcionáriusok, halaszthatatlan üzleti ügyben külföldre utazók, a külföldi képviseletek védelmét biztosító rendőrök és külföldön tanuló kínai diákok kaptak a Sinopharm szérumaiból. Őket néhány hete repülőkkel és buszokkal viszik Daxingban. Az oltás számukra kötelező. Viszont a vakcina hatékonyságáról és mellékhatásairól semmit nem lehet tudni. Az első oltást egy második követ legalább 7, legfeljebb 21 nap elteltével.

A Sinopharma arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy november 25-én kezdeményezte a szérumaik kínai kereskedelmi forgalmazásának engedélyezését, azt az információt is hozzátéve, hogy „még nem zárult le a tesztelés harmadik fázisa, amelynek végén biztonsággal állítható, hogy a készítmények hatékonyak és nincs számottevő mellékhatásuk”.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom