Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Párizsi teszt - Melyik a legfinomabb parizer?
No menu items!

Párizsi teszt – Melyik a legfinomabb parizer?

A párizsi kevéssé fűszeres felvágott. Mondják parízernek is. Eredete a homályba vész, de az biztos, hogy teljesen homogén állagú, nem különíthetőek el a benne lévő összetevők. 22 országosan kapható párizsit vakteszteltek a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói. 

Török Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese

A parízerről, azaz a párizsiról az első források a 19. század közepén ejtenek szót. Akkor már használták a “parizer”, “parizerwurst”, “pariserwurst” vagy “párizsi kolbász” (1859) megnevezést.

A vidéki fűszereseknél lehetett kapni, ami széleskörű elterjedését mutatja. Török Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese szerint a 19. század közepétől már javában ettek ilyet. A világban ipari, értelemszerűen élelmiszeripari forradalom zajlott. Létrejöttek az első élelmiszeripari gyárak, hentesüzemek, a század végére a közvágóhidak.

A vegyesboltokból szaküzletek lettek. Ekkor számos olasz hentes érkezett és telepedett le. Abban a korban vagyunk, amikor Párizs városának neve mindenhez kötődik, divathoz, forradalomhoz, stílushoz, sok egyébhez. “Nem lehet véletlen, hogy a városról kapta a nevét ez a kolbászféle. Ezt erősíti a Borsszem Jankó élclap 1880-as cikke, amely arról ír, hogy nálunk már minden francia, még a párizsi kolbász is” – nyilatkozta egy helyütt Török Róbert muzeológus.

A párizsi a Magyar Élelmiszerkönyvben

Mértet: Legalább 55 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (más néven prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék.

Hústartalom: a késztermékre vonatkoztatva legalább 51% kell lennie. Ezen felül a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% lehet.

Az összes fehérjetartalom legalább 11 m/m tömegszázalék, víztartalma legfeljebb 70 m/m százalék, zsírtartalma legfeljebb 23 m/m százalék, valamint a nátrium-klorid-tartalma legfeljebb 2,2 m/m százalékig megengedett.

Érzékszervi jellemzők

A párizsi húsból és szalonnából egyéb adalékanyagok hozzáadásával készül, ízesítésére csak sót és borsot használnak (néha füstölik). Az ízesített húspépet műbélbe töltik és lassan hőkezelik, a hőmérséklete eléri a 72 C fokot. (Nébih)

Külső megjelenés: A párizsi legyen egyenletes, hengeres alakú, két végén elkeskenyedő. Burkolatát tekintve tiszta, ép és sima tapintású. A végeknél 5 mm-nél nagyobb lég-, folyadék- és zsírzsák nem lehet.

Állomány: A rúd állománya tömötten rugalmas, jól szeletelhető, a metszéslap homogén. 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmazhat 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot sem. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. A szelet első harapás után se nem puha, se nem kemény, jól összeáll, rágási maradéka nincsen.

Szín: A metszéslap színe egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színnel rendelkezik.

Íz: A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép íze mellett bors íz, enyhe sós íz érezhető, valamint idegen és mellékízektől mentes.

Illat: A főtt húspép és a bors illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.

A teszt menete, termékfókusz

Az országosan kapható előrecsomagolt, szeletelt párizsikat szerepelnek a tesztben. A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület hús fajtája szerint nem válogatott. Ennek az is az oka, hogy a bolti termékpaletta közel fele vegyes összetételű, a marhapárizsik sem tisztán marhahúsból vannak, hanem sertéshúst is tartalmaznak. A teszten 11-en  kóstoló vett részt.

Szempontok. Az értékelés menete

Illat: a párizsi talán a legkevésbé fűszeres felvágott a magyar piacon, ezért nagyon enyhe fűszerezést vártunk, illetve, ha füstölt a termék, akkor gyenge füstillatot. Jellemzően bors és zöldfűszerek és a hús illata jelenhetnek meg a párizsiban, ettől eltérő idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: homogén állagot várunk, tehát az összetevők teljesen legyenek eldolgozva, ne látszódjanak sem a fűszerek, sem a zsír/hús összetevők külön. A túlságosan puha párizsikat lepontozzuk, mert véleményünk szerint ezek nem felelnek meg a fogyasztói elvárásoknak.

Íz: elvileg semleges ízű a jó párizsi, de ha érzünk borsot vagy más fűszert enyhe intenzitással, az nem baj. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a sertés és marhapárizsik ízben elkülönülnek-e. A mellékízű és idegen ízeket tartalmazó párizsikat lepontoztuk.

A PÁRIZSI VAKTESZT EREDMÉNYE

21. TESCO marha párizsi, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 5,5/10 pont

Érdekes íz és illat, többen a szóját írták le illatra és ízre is.

 

21. PENNY Karát marhapárizsi, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 5,5/10 pont

Semleges illat és íz, pár pontozó konzervízt írt a pontozólapjára.

 

20. PENNY Dárdás sertéspárizsi, egységára: 1327 Ft/kg. Pontszám: 5,6/10 pont

Nem tudtunk ízeket, illatot konkrétan megfogalmazni. Az állaga megfelelő, homogén.

 

19. Pápai Hús Párizsi, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 6,1/10 pont 

Állaga puhább, a párizsi textúrája lyukacsos. Enyhébb fűszerezésű.

 

18. KOMÉTA Harmónia sertés párizsi, egységára: 1106 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont

Főtt hús illatot éreztek a pontozóink. Rugalmas állagú és homogén textúrájú ez a párizsi. Teljesen semleges, íztelen.

 

17. ZIMBO Sertés párizsi, egységára: 2127 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Enyhe illat, semleges húsos íz, talán minimál bors és füstíz érezhető.

 

15. LANDHOF extrawurst párizsi, egységára: 3720 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont 

A pontozóink szerint teljesen natúr, alig fűszeres párizsi, az állaga homogén, megfelelő.

 

15. SPAR párizsi, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont

Teljesen natúr, hiába az ízfokozó, nem tudtunk meghatározni sem illat, sem ízjegyeket.

 

13. ZIMBO Marhapárizsi, egységára: 1744 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe illat, semleges húsos íz.

 

13. SPAR Budget sertés párizsi, egységára: 1327 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont

Puha állagú, enyhe illat és íz, megfelelően sós.

 

12. Alföldhús sertés párizsi, egységára: 1527 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont 

Alig fűszeres illat és íz. Az állaga a roppanós virsliket idézi.

 

11. PICK Füst ízesítésű párizsi, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont

Füstös, megszokott párizsias illat. Homogén állag, fűszerek nélkül. Kellemes ízű párizsi, enyhe füstös ízzel.

 

10. LIDL Dulano sertés párizsi, egységára: 1495 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont

Kellemes majorannás illat. Íze is ilyen, amire több pontozó írta, hogy olyan májas ízvilága van.

 

8. PICK sertés párizsi, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont 

Jellegzetes párizsi illat. Fűszermentes íz, megfelelő sómennyiséggel. Az állaga homogén.

 

8. Wiesbauer Delikát párizsi, egységára: 3988 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont

Natúr illatú és ízű, szinte fűszermentes. Megfelelően sós, állaga homogén.

 

4. Wiesbauer Borjú párizsi, egységára: 4690 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont 

Szinte fűszermentes íz és illat. A hús íze dominál inkább, minimálisan érezhetó a borjúhús íze. Az állaga megfelelő, homogén.

 

4. Família Párizsi, egységára: 2390 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Jó állagú, enyhén fűszeres, natúr párizsi.

 

4. LIDL Baroni sertés párizsi, egységára: 1327 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Fűszeres illat (zeller). Kellemes, virslis íz. Az állaga homogén.

 

4. PICK Borjú párizsi, egységára: 3990 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont 

Fűszeres és erősebb húsillat. Homogén állag, finom, enyhén fűszeres ízzel.

 

3. Berger párizsi, egységára: 3593 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont

Gyenge fűszeres illat, kissé vegetás ízjegyek. Állaga homogén, rugalmas, virsliszerű.

 

2. LIDL PIKOK sertés párizsi, egységára: 2290 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont 

Minimális zöldfűszeres illat és íz. Elégséges a sózása. Az állaga roppanós, homogén textúrájú. Adalékmentessége miatt az állagra kapott átlagpontszámát 0,5 ponttal megemeltük.

 

1. PICK Nosztalgia párizsi, egységára: 3990 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont 

Klasszikus párizsi illat. A fűszerezése a párizsikkal szembeni elvárásoknak tökéletesen megfelel: gyenge intenzitású, picit borsos, nagyon gyengén zöldfűszeres. Megfelelően sós. Az állaga homogén, jól szeletelhető.

 

Összegzés

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.