Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság PM-államtitkár: jövőre érdemi államadósság-csökkenés jöhet
No menu items!

PM-államtitkár: jövőre érdemi államadósság-csökkenés jöhet

Banai Péter Benő. Kép forrása: koronavirus.gov.hu

A 2022-es költségvetés korai, nyár eleji elfogadása segíti a kiszámíthatóságot. Jövőre érdemi államadósság-csökkenés jöhet, ami 2023-ban is folytatódhat – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára.

Banai Péter Benő az Inforádió Aréna című műsorában a 2022-es költségvetés két fő elemét emelte ki: a családok, valamint a munkahelyek támogatását, ami – mint mondta – 2010-óta minden költségvetést jellemez. A jövő évi költségvetésben 2800 milliárd forintot fordítanak a családok támogatására, ami a GDP nagyjából 5 százalékát teszi ki. A gazdaság újraindítását 7300 milliárd forint szolgálja.

A munkahelyekről elmondta: 2010-hez képest 800 ezerrel többen dolgoznak, és 2022-ben folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése.

Kitért arra, hogy a tervezet rég látott hiányszámokat tartalmaz, a hiánycél a GDP 5,9 százaléka lehet 2022-ben.

A járvány előtt a magyar gazdaság az Eurostat adatai alapján jó pályán volt, 2014-2019-között az átlagos növekedés 4,1 százalékos volt, az uniós átlag 2,1 százalék. Az államadósság 2011 után minden évben csökkent, a hiányt a GDP 3 százaléka alatt tudták tartani.

A járvány az egész nemzetgazdaságban visszaesést okozott, ez határozta meg a költségvetési bevételek alakulását és a pluszkiadásokat az egészségvédelem, és az újraindítás érdekében.

A számok alapján a magyar hiányszint nem kiugró európai viszonylatban, “belesimul a trendekbe”, jövőre érdemi államadósság-csökkenés jöhet, ami 2023-ban is folytatódhat – mondta.

Kiemelte: a magyar válságkezelés során a munkahely-megőrző támogatások mellett a beruházásokat támogatják, ezek rövid távon negatívan hatnak a költségvetés egyenlegére. Ez a speciális válságkezelés az uniós átlagnál nagyobb növekedést hozhat – tette hozzá.

A bizonytalan helyzetben a gazdaság szereplőinek, a vállalkozásoknak támpontot nyújthat az, ha időben fel tudnak készülni a változásokra – mondta arra a felvetésre, hogy miért jó a költségvetés korai elfogadása. “Az előnyök meghaladják a bizonytalanságok miatti kockázatokat” – fogalmazott, hozzátéve: a kockázatok kezelésére a 2022-es költségvetésben jelentős, 233 milliárd forint értékű tartalékot különítettek el az előre nem látható kiadásokra, ami a GDP 0,4 százaléka.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom