Hirdetés
Kezdőlap Hírek Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában
No menu items!

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Illusztráció: Bigstock

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

A Kreml már korábban jelezte, hogy készen áll egy jelentős eszkalációra, mivel Oroszország fontos csatákat veszít a harctéren. A Putyin korábbi célzásaival kapcsolatos félelmek, miszerint esetleg ilyen taktikához folyamodna, tegnap tovább fokozódtak, amikor arról jelentek meg hírek, hogy egy, a titkos nukleáris részleg által üzemeltetett vonat Ukrajnába tart – számolt be a The Times.

Konrad Muzyka lengyelországi védelmi elemző szerint az Oroszország középső részén észlelt vonat az orosz védelmi minisztérium 12. főigazgatóságához tartozik, és “a nukleáris lőszerekért, azok tárolásáért, karbantartásáért, szállításáért és az egységek számára történő kiadásáért felelős“.

Egy magas rangú védelmi forrás azonban azt mondta, hogy sokkal valószínűbb, hogy Putyin a Fekete-tengeren készül nukleáris fegyvereket bevetni.

Bár a szakértők szerint egy ilyen erődemonstráció lenne a valószínűbb, azt mondták, “nem lehetetlen“, hogy Putyin taktikai atomfegyvert lőjön ki Ukrajnában. Ha ezt választaná, jelentős kockázatot vállalna. “Elhibázhatják a tüzelést, és véletlenül eltalálhatnak egy, az ukrán határhoz közeli orosz várost, például Belgorodot is” – mondta a forrás.

A NATO állítólag már hírszerzési jelentést is küldött tagjainak és szövetségeseinek, amelyben figyelmeztette őket Oroszország azon tervére, hogy tesztelni kívánja a “világvége fegyverének” nevezett, nukleáris fegyverként is használható torpedódrónját, a Poszeidont.

A Poszeidont szállító K-329 Belgorod orosz tengeralattjáró jelen pillanatban vélhetően az Északi-sarkvidék felé tart. A La Repubblica napilap szerint az orosz haderő a Kara-tenger térségében készül tesztelni.

Oroszország tegnap elismerte, hogy az ukrán erők áttörték a védelmét a déli Herszon régióban. Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az ukránok “a felsőbbrendű harckocsizó egységeknek” köszönhetően foglaltak el területet, és “behatoltak a védelmünk mélyére“.

Az RBC moszkvai hírügynökség arról számolt be, hogy menesztették Alekszandr Zsuravljov vezérezredest, Oroszország nyugati katonai körzetének parancsnokát, akit Roman Berdnyikov altábornagy vált fel.

Herszon egyike annak a négy régiónak, amelyet Moszkva a múlt héten illegálisan annektált egy, a Kreml által megrendezett, elsietett látszat-népszavazás után.

Putyin területszerzése azzal fenyeget, hogy a konfliktus új, még veszélyesebb szintre emelkedik, és felveti egy orosz terület védelmének álcázott nukleáris csapás lehetőségét.

Ukrajna a luhanszki régió területének visszaszerzését is szorgalmazta, és teljes ellenőrzést követelt Oroszország keleti logisztikai központja, a donyecki Liman felett.

Andrew Futter professzor, a Leicesteri Egyetem akadémikusa és nukleáris fegyverek szakértője szerint a nukleáris tengeralattjáró különböző taktikai funkciókat képes ellátni, és sokkal több, mint egy nukleáris hordozó platform. Azt feltételezi, hogy a vonathoz hasonlóan Oroszország figyelmeztetést próbál küldeni a Nyugatnak, hogy ne avatkozzon bele a konfliktusba.

James Rogers, a Council on Geostrategy kutatási igazgatója azt mondta, hogy nem zárná ki az ukrán előrenyomuló erők elleni orosz nukleáris csapást, bármennyire is valószínűtlennek tűnik ez.

Tekintettel a Kremlben jelenleg zajló döntéshozatal minőségére, semmit sem szabad kizárni. Az oroszok kezdenek kétségbeesni, de ez drámai eszkaláció lenne, amelyet olyan országok, mint India, sőt Kína is biztosan elítélnének” – mondta.

Az azonban még nem világos, hogy a Nyugat hogyan reagálna egy Ukrajnára mért nukleáris csapásra. Rogers szerint kiterjedt kibertámadások jöhetnek szóba, valamint “gazdasági fojtogatás és az ukrán kormány és fegyveres erők további támogatása“.

Futter szerint a NATO-szövetségesek egy Ukrajnára mért csapásra adott válasza “kinyitná Pandora szelencéjét“, és hozzátette: “Ha a Nyugat válaszul atomfegyvereket vet be, akkor tényleg nem lehet tudni, mi következik“.

Kenneth McKenzie Jr. tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának korábbi parancsnoka a konzervatív párt birminghami konferenciáján tartott beszédében azt mondta: “A nukleáris eszkaláció veszélye nagyon magas. Nem teszünk jót magunknak, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk“.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel párhuzamosan igyekezett lekicsinyelni Ramzan Kadirov csecsen erőember felhívását, miszerint Ukrajnában atomfegyvereket kellene bevetni. Kadirov tegnap azt állította, hogy három fiát küldi a harcba, miután Moszkvát “drasztikusabb intézkedésekre” és kis hatóerejű nukleáris fegyverek bevetésére szólította fel.

Peszkov azt mondta: “A régiók vezetőinek jogukban áll kifejezni álláspontjukat. Még a nehéz pillanatokban is ki kell zárni az érzelmeket minden értékelésből“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felrobbanhat az olaj ára, ha Kína beindul

Kína világjárvány utáni újranyitása nagyobb hajtóereje lesz az olajáraknak, mint az orosz nyersolajra vonatkozó ársapka - véli Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter. Véleményét energiaipari szakemberek is osztják.

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Hírek

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom