Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Qatar a legek ura lett!
No menu items!

Qatar a legek ura lett!

A dohai székhelyű légitársaság a koronavírus-válság talán egyetlen nyertese a légiközlekedési cégek között. A drasztikusan csökkent utasszám ellenére sokkal több járatot üzemeltet, mint a konkurencia. A Qatar Airways 2020-ban a világ legnagyobb forgalmú légitársasága lett!

Kevés utas, sok járat

A COVID gyökeresen átrendezte az utazási szektor. A kevés nyertes egyike a Qatar Airways. 2020-ban letaszította a trónról az Emirates-et és a világ legtöbb utast szállító légiközlekedési vállalata lett a nemzetközi forgalomban. A beföldi utasokat is beszámítva továbbra is az American Airlines a legnagyobb a jelentős amerikai piacnak köszönhetően.

Akbar Al Baker

A Qatar Airways vezetője, Akbar Al Baker a válság 2020. márciusi kezdete óta a konkurenciától gyökeresen eltérő stratégiát követ: a drasztikus utasszám csökkenése ellenére üzemelteti a járatai nagy részét. A gépek ugyan félig üresek, de folyamatosan nő a cég piaci részesedése.

Napjainkban a Qatar Airways 66 százalékkal több desztinációt kínál, mint a második legnagyobb amerikai társaság, a Delta, és kétszer annyit, mint az Air France. A következő hetekre a meglévő járatok sűrítését és számos új desztináció elindítását jelentették be Dohában. A Qatar célja stratégiai pozíciókra szert tenni a legfontosabb nemzetközi desztinációkban, hogy a válság elmúltával is a dobogó legfelső fokán tudjon maradni.

Presztizs, konkurencia, támogatás

A válság ellenére aratott siker nem lett volna lehetséges speciális tényezők nélkül.

Miután Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok 2017-ben a politikai vita hevében gazdasági embergót hirdetett Katar ellen, az ország emírjének presztízskérdés lett, hogy a Qatar Airways lekörözi a legfontosabb konkurensét, a dubai Emirates-et.

Katar kimeríthetetlen olajbevételeinek köszönhetően a légitársaság a válság kezdete óta még nagyobb állami tőkeinjekciókban részesül. A világ legtöbb országa segít a bajba jutott nemzeti légitársaságoknak. A pénz a legtöbb esetben azonban csak a túlérésre elég. A Qatar annyit kap, hogy beruházásokra és terjeszkedésre is jut.

A 2022-es dohai foci vb miatt fontossá vált a Qatar Airways hálózatának bővítése. A remények szerint nézőkkel fogják megrendezni a világ egyik legnagyobb sporteseményét. Márpedig Katar földrajzi fekvése miatt csak légiúton érhető el.

Qatar vs. Emirates Kép/Fotó/youtube

Szerepe van a sikerben, hogy a Qatar Airways közepes méretű típusból álló flottája ideális a válságban. A társaság Boeing 787 és Airbus 350 gépeit alacsony kihasználtság mellett kisebb veszteséggel lehet üzemeltetni, mint az Emirates óriásait. Néhány járat még kevés utassal a fedélzeten is profitot termel. A Qatar repülőinek a bevethetősége is univerzálisabb, mint az Emirates nagy gépeié. Kisebb, rossz földi kiszolgálással rendelkező reptereken is le tudnak szállni.

Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok embargójának egyetlen negatív következménye volt a Qatar számára, amelyet nem tudott az előnyére fordítani: a gépek nem repülhettek be a két ország légterébe, ezért kénytelenek voltak jelentős kitérővel Iránon keresztül repülni. Néhány hónapja azonban megszűnt a korlátozás.

„Elsőnek lenni múló állapot.”

A Qatar nem csak a piaci pozíciói kiépítésén keresztül tett szert stratégiai előnyre a Emirates-el szemben. Sikerrel csábította magához a konkurens társaság hírtelen munka nélkül marad pilótáit, légiutas kísérőit és földi kiszolgálóit, akik a légiközlekedés remélt újraindulása után hiányozni fognak az Emirates-nek. Ez Ázsiában már nem csak a jövő zenéje. A COVID leküzdésével és a gazdasági bővülés újraindulásával párhuzamosan hónapok óta növekszik a légiutasok száma.

Az Emirates nem akarja harc nélkül átadni a terepet a Qatarnak. „Elsőnek lenni múló állapot. Számos eszköz áll rendelkezésre a korábbi pozícióink visszaszerzésére. Élni fogunk velük” – mondta az Emirates-et vezető 71 éves angol menedzser, Tim Clark a társasága előségének elvesztésére reagálva.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Tőzsde – Enyhe emelkedéssel nyitott New York

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden, miután a Walmart és a Home Depot vártnál jobb gyorsjelentései az emelkedő árak ellenére is a fogyasztói kereslet erősödéséről tanúskodtak.

Operatív törzs: lecsengőben a járvány, de fontos a második oltás is

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani, és nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében.

Szingapúrban sem lesz davosi Világgazdasági Fórum

Elmarad az idén a Szingapúrba tervezett davosi Világgazdasági Fórum, amin a világ vezető politikusai, társadalmi és gazdasági döntéshozói már személyesen vettek volna részt.

Madárinfluenza. Visszavonták a kötelező zártan tartást

A kedvező járványügyi helyzet miatt visszavonta az országos főállatorvos a baromfik zárt tartására vonatkozó előírást - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hírek

Operatív törzs: lecsengőben a járvány, de fontos a második oltás is

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani, és nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében.

Szingapúrban sem lesz davosi Világgazdasági Fórum

Elmarad az idén a Szingapúrba tervezett davosi Világgazdasági Fórum, amin a világ vezető politikusai, társadalmi és gazdasági döntéshozói már személyesen vettek volna részt.

Cápatámadásba halt bele egy ausztrál szörfös

Cápatámadásban vesztette életét kedd délelőtt egy szörföző Ausztrália keleti partvidéke mentén.

Ötezer éves nagyüzemi sörfőzde: rituális célokat szolgált az ital

A világ legrégibb, több mint 5000 éves ipari méretű sörfőzdéjét találhatták meg Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyén. Rituáléknál használták fel előszeretettel a nedüt az ókorban

Hekkertámadás érte a büntetés-végrehajtást

Támadás érte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) toborzó oldalát, a gyereahuvosre.hu-t.

Öt év börtön. Banki ügyfelek tízmillióit kaszinózta el

Jogerősen öt év börtönnel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a szerencsejáték-függő férfit, aki banki pénztárosként egy hónap alatt 62 millió forinttal károsította meg a neki munkát adó pénzintézetet - közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin

Szerdán a benzin átlagára 2 forinttal csökken a hazai kutakon, a gázolajé viszont nem változik.

Szja-bevallási határidő: itt a vége

Még 3 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Marsraszállás. Hamarosan Marsot ér a Tienven-1 kínai űrszonda

A Tienven-1 kínai űrszonda marsjárója pekingi idő szerint május...

Covid19 – Románia: zavarkeltő, 50%-os eltérések a halálozást összegző adatbázisokban

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Gazdaság

MNB: bírság két tőzsdei kibocsátónak – marad a felfüggesztés is

Éves jelentéseik határidőben történő közzétételének elmulasztása miatt a Magyar Nemzeti Bank egy-egy millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta a Kartonpack és az OTT-ONE tőzsdei kibocsátókat.

Zs. Nagy István: a lízing többet tud a hitelnél – nőhet a szerepe a jövőben

A lízingcégeknek a mainál komolyabb szerepet kellene szánni a járvány utáni újrakezdés időszakában, hiszen gyors ügyintézéssel, alacsony kezdőrészlettel és kedvező kamatokkal tudják biztosítani az eszközbeszerzést – állítja Zs. Nagy István a Magyar Lízingszövetség új elnöke. A szakember szerint az ágazatban rejlő lehetőségeket többek között az is jelzi, hogy Nyugat-Európában lényegesen nagyobb a lízing szerepe az eszközök finanszírozásában.

Rendezetlen tőkehelyzet. Az MNB visszavonta a MikroCredit engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a MikroCredit Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó engedélyeit és elrendelte a vállalkozás végelszámolását - közölte a jegybank.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Áprilisban 0,6 százalékkal, 44 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

MNB-alelnök: érdemes mérlegelni a kamatemelést

Az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni - mondta a Reuters hírügynökségnek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Támogatott tartalom

Mikor milyen állampapírba érdemes fektetni?

Manapság egyre többet hallunk a hosszú távú befektetések típusairól, előnyeiről, fontosságáról - ez azonban nem jelenti azt, hogy rövid vagy közép távra ne lenne érdemes pénzünk értékének megőrzésén és gyarapításán gondolkodnunk.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom