Kezdőlap Világgazdaság Qatar a legek ura lett!
No menu items!

Qatar a legek ura lett!

A dohai székhelyű légitársaság a koronavírus-válság talán egyetlen nyertese a légiközlekedési cégek között. A drasztikusan csökkent utasszám ellenére sokkal több járatot üzemeltet, mint a konkurencia. A Qatar Airways 2020-ban a világ legnagyobb forgalmú légitársasága lett!

Kevés utas, sok járat

A COVID gyökeresen átrendezte az utazási szektor. A kevés nyertes egyike a Qatar Airways. 2020-ban letaszította a trónról az Emirates-et és a világ legtöbb utast szállító légiközlekedési vállalata lett a nemzetközi forgalomban. A beföldi utasokat is beszámítva továbbra is az American Airlines a legnagyobb a jelentős amerikai piacnak köszönhetően.

Akbar Al Baker

A Qatar Airways vezetője, Akbar Al Baker a válság 2020. márciusi kezdete óta a konkurenciától gyökeresen eltérő stratégiát követ: a drasztikus utasszám csökkenése ellenére üzemelteti a járatai nagy részét. A gépek ugyan félig üresek, de folyamatosan nő a cég piaci részesedése.

Napjainkban a Qatar Airways 66 százalékkal több desztinációt kínál, mint a második legnagyobb amerikai társaság, a Delta, és kétszer annyit, mint az Air France. A következő hetekre a meglévő járatok sűrítését és számos új desztináció elindítását jelentették be Dohában. A Qatar célja stratégiai pozíciókra szert tenni a legfontosabb nemzetközi desztinációkban, hogy a válság elmúltával is a dobogó legfelső fokán tudjon maradni.

Presztizs, konkurencia, támogatás

A válság ellenére aratott siker nem lett volna lehetséges speciális tényezők nélkül.

Miután Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok 2017-ben a politikai vita hevében gazdasági embergót hirdetett Katar ellen, az ország emírjének presztízskérdés lett, hogy a Qatar Airways lekörözi a legfontosabb konkurensét, a dubai Emirates-et.

Katar kimeríthetetlen olajbevételeinek köszönhetően a légitársaság a válság kezdete óta még nagyobb állami tőkeinjekciókban részesül. A világ legtöbb országa segít a bajba jutott nemzeti légitársaságoknak. A pénz a legtöbb esetben azonban csak a túlérésre elég. A Qatar annyit kap, hogy beruházásokra és terjeszkedésre is jut.

A 2022-es dohai foci vb miatt fontossá vált a Qatar Airways hálózatának bővítése. A remények szerint nézőkkel fogják megrendezni a világ egyik legnagyobb sporteseményét. Márpedig Katar földrajzi fekvése miatt csak légiúton érhető el.

Qatar vs. Emirates Kép/Fotó/youtube

Szerepe van a sikerben, hogy a Qatar Airways közepes méretű típusból álló flottája ideális a válságban. A társaság Boeing 787 és Airbus 350 gépeit alacsony kihasználtság mellett kisebb veszteséggel lehet üzemeltetni, mint az Emirates óriásait. Néhány járat még kevés utassal a fedélzeten is profitot termel. A Qatar repülőinek a bevethetősége is univerzálisabb, mint az Emirates nagy gépeié. Kisebb, rossz földi kiszolgálással rendelkező reptereken is le tudnak szállni.

Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok embargójának egyetlen negatív következménye volt a Qatar számára, amelyet nem tudott az előnyére fordítani: a gépek nem repülhettek be a két ország légterébe, ezért kénytelenek voltak jelentős kitérővel Iránon keresztül repülni. Néhány hónapja azonban megszűnt a korlátozás.

„Elsőnek lenni múló állapot.”

A Qatar nem csak a piaci pozíciói kiépítésén keresztül tett szert stratégiai előnyre a Emirates-el szemben. Sikerrel csábította magához a konkurens társaság hírtelen munka nélkül marad pilótáit, légiutas kísérőit és földi kiszolgálóit, akik a légiközlekedés remélt újraindulása után hiányozni fognak az Emirates-nek. Ez Ázsiában már nem csak a jövő zenéje. A COVID leküzdésével és a gazdasági bővülés újraindulásával párhuzamosan hónapok óta növekszik a légiutasok száma.

Az Emirates nem akarja harc nélkül átadni a terepet a Qatarnak. „Elsőnek lenni múló állapot. Számos eszköz áll rendelkezésre a korábbi pozícióink visszaszerzésére. Élni fogunk velük” – mondta az Emirates-et vezető 71 éves angol menedzser, Tim Clark a társasága előségének elvesztésére reagálva.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a New York-i értékpapírpiacokon. Az indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is emelkedéssel fejezték be.

Matolcsy: Közép-Kelet-Európa a világ egyik növekedési motorja lehet

Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában.

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Hetekre leáll a Skoda mindhárom csehországi gyára

A chiphiány miatt a Skoda Auto - egyetlen gyártószalag kivételével - hétfőtől két hétre leállítja a termelést mind a három csehországi üzemében - jelentette be Tomás Kotera, a vállalat szóvivője Mladá Boleslavban.

Hírek

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Fellobbant az olimpiai láng – Pekingbe indul a fáklya

Fellobbant a jövő februárban rendezendő pekingi téli olimpia lángja Görögországban. A kínai szervezők kedden veszik át a fáklyát.

Bölcsődeépítési program – újabb 50 milliárdos pályázat nyílik

Folytatódik a bölcsődeépítési program, és elkészült a bölcsődemintaterv-katalógus, amely az önkormányzatoknak és egyházaknak nyújt segítséget a tervezésben - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Szerdán újra drágul az üzemanyag

Szerdán tovább emelkedik az üzemanyagok ára: a 95-ös benzin literje bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 7 forinttal kerül majd többe a hét közepétől.

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom