Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Recesszió közeleg Németországban
No menu items!

Recesszió közeleg Németországban

Tovább romlott júliusban a DIW Berlin német gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere, ami recesszióra enged következtetni a harmadik negyedévben.

A DIW Berlin gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere júliusban 71,8 pont lett. Ezzel a harmadik negyedévre vonatkozóan messze az átlagos gazdasági növekedési ütemet jelző 100 pontos küszöbérték alá került.

Az index júniusi értéke 93,8 pont volt, a teljes második negyedéves pedig 92,5 pont. A mutató 2020 második negyedévében érte el a legalacsonyabb értéket 56,2 ponton, amiről a harmadik negyedévben 133,4 pontra szökött fel. Az azóta eltelt idő alatt mindvégig 100 pont felett tartózkodott, eltekintve az idei második negyedévtől, amikor újból az átlagos növekedési ütemet jelző küszöbérték alá húzódott vissza.

Különösen az energiaválság lassítja továbbra is a német gazdaságot, a gázhiány és az emelkedő energiaárak miatt kialakult aggodalmak hatására.

A globális ellátási láncok problémái csak lassan enyhülnek; az ukrajnai háború és a kínai járványvédelmi intézkedések tovább szűkítették az ellátási csatornák keresztmetszetét. A tél folyamán még az ellátási nehézségek enyhülését jelezték előre gazdaságkutatók.

Guido Baldi

Az említett tényezők nemcsak a német gazdaságot, hanem a világgazdaságot is megterhelik, és egyes esetekben több évtizede nem tapasztalt inflációs rátákhoz vezetnek. Mindezek a gazdasági nehézségek visszafogják a német exporttermékek iránti keresletet. A szokatlanul gyenge exportteljesítmény és az energiaimport árának ugrásszerű növekedése miatt fordult májusban a német külkereskedelmi mérleg hosszú idő óta első alkalommal negatív tartományba.

Az exportorientált és energiaigényes német növekedési modell jelenleg elérte lehetőségei határait” – mondja Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője.

“Az előző hónapokhoz képest a barométer értéke ismét jelentősen csökkent, és azt jelzi, hogy a német bruttó hazai termék az idei harmadik negyedévben zsugorodni fog”.

Különösen a német ipar szenved a gyengülő világgazdasági teljesítménytől. A korábbi hónapok problémái nem enyhültek – a rendelési helyzet feszült, és a még mindig magas rendelésállományt csak lassan lehet feldolgozni a megszakadt ellátási láncok és a köztes termékek ebből eredő hiánya miatt. Az elkövetkező hónapokban további nehézségekkel is számolni kell.

Laura Pagenhardt

A német ipar aggodalommal tekint a jövőbe” – mondja Laura Pagenhardt, a DIW gazdasági szakértője. “A folyamatos alapanyaghiány mellett a közelgő tél és a gázellátás esetleges korlátozása bizonytalanná tette a termelési tervek megvalósítását” – hangsúlyozta.

A szolgáltatóipari ágazatokban is csillapodik a lelkesedés, mivel az elmúlt hónapok lendülete lassacskán megtorpanni látszik. A háztartások vásárlóereje a magas infláció miatt jelentősen csökkent, és nem minden ok nélkül aggódnak az energiaválság további következményei miatt. A munkaerő-piacon az elkövetkező hónapokban valószínűleg csökken a kereslet, bár a szakképzett munkaerőre még mindig sok helyen égető szükség van. “A gyenge első félév után a német gazdaság már a harmadik negyedévet is nagy ellenszéllel kezdi. A recesszió kockázata jelentősen megnőtt” – foglalta össze a DIW konjunktúrabarométer-felmérésének a megállapításait Baldi.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom