Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Recesszió közeleg Németországban
No menu items!

Recesszió közeleg Németországban

Tovább romlott júliusban a DIW Berlin német gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere, ami recesszióra enged következtetni a harmadik negyedévben.

A DIW Berlin gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere júliusban 71,8 pont lett. Ezzel a harmadik negyedévre vonatkozóan messze az átlagos gazdasági növekedési ütemet jelző 100 pontos küszöbérték alá került.

Az index júniusi értéke 93,8 pont volt, a teljes második negyedéves pedig 92,5 pont. A mutató 2020 második negyedévében érte el a legalacsonyabb értéket 56,2 ponton, amiről a harmadik negyedévben 133,4 pontra szökött fel. Az azóta eltelt idő alatt mindvégig 100 pont felett tartózkodott, eltekintve az idei második negyedévtől, amikor újból az átlagos növekedési ütemet jelző küszöbérték alá húzódott vissza.

Különösen az energiaválság lassítja továbbra is a német gazdaságot, a gázhiány és az emelkedő energiaárak miatt kialakult aggodalmak hatására.

A globális ellátási láncok problémái csak lassan enyhülnek; az ukrajnai háború és a kínai járványvédelmi intézkedések tovább szűkítették az ellátási csatornák keresztmetszetét. A tél folyamán még az ellátási nehézségek enyhülését jelezték előre gazdaságkutatók.

Guido Baldi

Az említett tényezők nemcsak a német gazdaságot, hanem a világgazdaságot is megterhelik, és egyes esetekben több évtizede nem tapasztalt inflációs rátákhoz vezetnek. Mindezek a gazdasági nehézségek visszafogják a német exporttermékek iránti keresletet. A szokatlanul gyenge exportteljesítmény és az energiaimport árának ugrásszerű növekedése miatt fordult májusban a német külkereskedelmi mérleg hosszú idő óta első alkalommal negatív tartományba.

Az exportorientált és energiaigényes német növekedési modell jelenleg elérte lehetőségei határait” – mondja Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője.

“Az előző hónapokhoz képest a barométer értéke ismét jelentősen csökkent, és azt jelzi, hogy a német bruttó hazai termék az idei harmadik negyedévben zsugorodni fog”.

Különösen a német ipar szenved a gyengülő világgazdasági teljesítménytől. A korábbi hónapok problémái nem enyhültek – a rendelési helyzet feszült, és a még mindig magas rendelésállományt csak lassan lehet feldolgozni a megszakadt ellátási láncok és a köztes termékek ebből eredő hiánya miatt. Az elkövetkező hónapokban további nehézségekkel is számolni kell.

Laura Pagenhardt

A német ipar aggodalommal tekint a jövőbe” – mondja Laura Pagenhardt, a DIW gazdasági szakértője. “A folyamatos alapanyaghiány mellett a közelgő tél és a gázellátás esetleges korlátozása bizonytalanná tette a termelési tervek megvalósítását” – hangsúlyozta.

A szolgáltatóipari ágazatokban is csillapodik a lelkesedés, mivel az elmúlt hónapok lendülete lassacskán megtorpanni látszik. A háztartások vásárlóereje a magas infláció miatt jelentősen csökkent, és nem minden ok nélkül aggódnak az energiaválság további következményei miatt. A munkaerő-piacon az elkövetkező hónapokban valószínűleg csökken a kereslet, bár a szakképzett munkaerőre még mindig sok helyen égető szükség van. “A gyenge első félév után a német gazdaság már a harmadik negyedévet is nagy ellenszéllel kezdi. A recesszió kockázata jelentősen megnőtt” – foglalta össze a DIW konjunktúrabarométer-felmérésének a megállapításait Baldi.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Újra vizsgálja a szlovák Novis biztosítót az MNB

Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő NOVIS biztosítónál. Elsősorban a társaság panaszkezelési és ügyféltájékoztatási gyakorlatát, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzik.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom