Hirdetés
Kezdőlap Tech Sütik az égen
No menu items!

Sütik az égen

A drónos ételszállítás többé már nem álom. 

Legalábbis az izlandi Reykjavikban nem, ahol egy ételszállító cég tulajdonosa azért tette fűthetővé a háza tetejét, hogy a drónjai gond nélkül felszállhassanak róla, illetve landoljanak rajta.

Az Economist tudományos rovatának beszámolója szerint a drónokat ugyan egy évtizede már széleskörűen használják világszerte, a házhoz szállításos szolgáltatások azonban még nem váltak közkeletűvé. És nem a technológiai fejlettség, hanem inkább a jogi szabályozás hiánya hátráltatja az egyébként várhatóan rakéta sebességgel felfuttatható szolgáltatási ágazatot – írja a neves gazdasági napilap internetes kiadása.

A szabályozás alapvető kérdése a drónok és reptetésük mibenlétének a pontos körülírása, majd pedig azoknak az országonkénti légirányítási rendszerbe való beillesztése. Persze a technológiát is finomítani kell, ezt megmutatta az izlandi példa  - írja az Economist munkatársa.

Az említett izlandi vállalkozás ugyanis egy izraeli partnerével együtt megkapta a működési engedélyt a légügyi hatóságoktól, ám a repülés során számos műszaki tapasztalattal lettek gazdagabbak ők maguk is. A finomhangolások óta már

 12 útvonalaton repülnek az izlandi-izraeli Flytrex drónjai Reykjavikon keresztül-kasul olyan célpontokhoz, amelyeknél a szomszédok hozzájárultak ahhoz, hogy a fejük fölött drónok repkedjenek.

A repülő robot pincéreket a vállalkozás tulajdonosa szerint maximum 3 kilóig terhelhetik finomságokkal, de a korábbi több mint 20 perces utakat, 4 perc alatt teszik meg, rengeteg időt megtakarítva a szolgáltatónak.

A Flytrex a beszámoló szerint már számos étteremmel van kapcsolatban, ahonnan egy mobil applikáció segítségével szállítja minden mozzanatában követhető módon az ételeket a megrendelőkhöz, akik egy PIN-kód bepötyögésével nyugtázzák az élet megérkezését. Az izlandi cég immáron egy harmadik fajta, teljesen vízálló drónt is kifejlesztett, ezúttal egy kínai partnerével, amelyik radar és kamerák nélkül három GPS rendszerbe is integrálva, ezekkel a navigációkkal repül.

Az Economist azonban túlmutat az izlandi példán és megannyi változatos felhasználási módot felsorol világszerte a drónok alkalmazására, a csomagszállítástól a megfeneklett vagy meghibásodott hajók alkatrész ellátásán keresztül, a városok vonzáskörzetébe való hosszabb távú ételkiszállításig vagy például megközelíthetetlen afrikai körzeteknek a gyógyszerellátásáig.

Konklúzióként mégis arra figyelmeztet a cikk szerzője, hogy még időbe telik a drón reptetés maximális közlekedés- és üzembiztonságának a megteremtése, melyek keretében nemcsak a reptereket fogják tudni elkerülni, hanem biztonsággal győzik majd le mind a városi építészet, mind pedig a természet teremtette akadályok jelentette veszélyeket is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom