Hirdetés
Kezdőlap Tech Sütik az égen
No menu items!

Sütik az égen

A drónos ételszállítás többé már nem álom. 

Legalábbis az izlandi Reykjavikban nem, ahol egy ételszállító cég tulajdonosa azért tette fűthetővé a háza tetejét, hogy a drónjai gond nélkül felszállhassanak róla, illetve landoljanak rajta.

Az Economist tudományos rovatának beszámolója szerint a drónokat ugyan egy évtizede már széleskörűen használják világszerte, a házhoz szállításos szolgáltatások azonban még nem váltak közkeletűvé. És nem a technológiai fejlettség, hanem inkább a jogi szabályozás hiánya hátráltatja az egyébként várhatóan rakéta sebességgel felfuttatható szolgáltatási ágazatot – írja a neves gazdasági napilap internetes kiadása.

A szabályozás alapvető kérdése a drónok és reptetésük mibenlétének a pontos körülírása, majd pedig azoknak az országonkénti légirányítási rendszerbe való beillesztése. Persze a technológiát is finomítani kell, ezt megmutatta az izlandi példa  - írja az Economist munkatársa.

Az említett izlandi vállalkozás ugyanis egy izraeli partnerével együtt megkapta a működési engedélyt a légügyi hatóságoktól, ám a repülés során számos műszaki tapasztalattal lettek gazdagabbak ők maguk is. A finomhangolások óta már

 12 útvonalaton repülnek az izlandi-izraeli Flytrex drónjai Reykjavikon keresztül-kasul olyan célpontokhoz, amelyeknél a szomszédok hozzájárultak ahhoz, hogy a fejük fölött drónok repkedjenek.

A repülő robot pincéreket a vállalkozás tulajdonosa szerint maximum 3 kilóig terhelhetik finomságokkal, de a korábbi több mint 20 perces utakat, 4 perc alatt teszik meg, rengeteg időt megtakarítva a szolgáltatónak.

A Flytrex a beszámoló szerint már számos étteremmel van kapcsolatban, ahonnan egy mobil applikáció segítségével szállítja minden mozzanatában követhető módon az ételeket a megrendelőkhöz, akik egy PIN-kód bepötyögésével nyugtázzák az élet megérkezését. Az izlandi cég immáron egy harmadik fajta, teljesen vízálló drónt is kifejlesztett, ezúttal egy kínai partnerével, amelyik radar és kamerák nélkül három GPS rendszerbe is integrálva, ezekkel a navigációkkal repül.

Az Economist azonban túlmutat az izlandi példán és megannyi változatos felhasználási módot felsorol világszerte a drónok alkalmazására, a csomagszállítástól a megfeneklett vagy meghibásodott hajók alkatrész ellátásán keresztül, a városok vonzáskörzetébe való hosszabb távú ételkiszállításig vagy például megközelíthetetlen afrikai körzeteknek a gyógyszerellátásáig.

Konklúzióként mégis arra figyelmeztet a cikk szerzője, hogy még időbe telik a drón reptetés maximális közlekedés- és üzembiztonságának a megteremtése, melyek keretében nemcsak a reptereket fogják tudni elkerülni, hanem biztonsággal győzik majd le mind a városi építészet, mind pedig a természet teremtette akadályok jelentette veszélyeket is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.