Hirdetés
Kezdőlap Agrár Syngenta: digitális megoldásokkal a fenntartható agráriumért
No menu items!

Syngenta: digitális megoldásokkal a fenntartható agráriumért

Illusztráció: Bigstock

Új mérföldkő hibrideket és növényvédelmi megoldásokat mutatott be a Syngenta, amely a folyamatosan bővülő digitális megoldásokkal a vetőmagválasztást is új alapokra helyezi.

Online szakmai rendezvényt tartott a Syngenta, ahol nyitóelőadóként Tóth Bertalan a növényvédelmi üzletág értékesítési vezető kifejtette: a kihívásokkal teli 2021-es évben azok a gazdálkodók könyvelhettek el sikert, akik a szakmaiságot szem előtt tartva minden lehetőséget kihasználtak a minél magasabb termés érdekében. Az elmúlt esztendő bizonyította, hogy a genetika mellett a hatékony növényvédelem nagyobbrészt képes ellensúlyozni az időjárás hatásait, és enyhíteni a kártevők, kórokozók nyomását. Ezek eredménye pedig nyereséges gazdálkodásban mérhető. Mindehhez a Syngenta bőtermő hibridekkel, innovatív növényvédelmi megoldásokkal járul hozzá, amelyek területén idén is számos újdonságot kínál a gazdálkodóknak.

A kukoricát világszerte 185 millió hektáron termesztik, az első számú szántóföldi növényből több mint egymilliárd tonnát takarítanak be évente. Magyarországon mintegy egymillió hektáron terem a sokrétűen felhasználható kukorica, ismertette Balog László. A Syngenta kukorica vetőmag kampánymenedzsere elmondta: a vállalat több lépcsőben felépített mezőtúri vetőmag üzeme ma már nemcsak minőségi vetőmagokkal látja el a hazai és az európai gazdákat, hanem 2020-ban átadott kutatóállomása révén újabb és újabb, hazai adottságokra nemesített hibridekkel bővíti a Syngenta portfóliót. Mindezeknek köszönhetően a vállalat folyamatosan növeli piaci részesedését, ma már a harmadik helyre lépett elő ezen a területen. A szakember hozzátette: a folyamatosan bővülő digitális megoldások sorába megérkezett egy olyan új platform, Seed Selector néven, amely új alapokra helyezi a vetőmagválasztást.

Papp Zoltán kukorica növényvédő szer kampánymenedzser előadásában rámutatott: a talajlakó kártevők elleni védelem egyik legfontosabb fegyverévé vált a 19. szezonjába lépő Force 1,5 G. A kitűnő alapkészítmény mellett a jövő fontos eszköze a Force Evo, amely az elmúlt szezonban már bizonyította kivételes hatását. A Force Evo nemcsak hatékony védelmet nyújt a talajlakó kártevők ellen, de teljes értékű starter műtrágya tartalma révén gyorsabb fejlődést tud biztosítani, korábbra tudja hozni a virágzási időt. A klasszikus gyomirtás területén hatékony megoldás a három hatóanyagot tartalmazó Elumis Bang posztemergens gyomirtó csomag, amely szisztematikus hatásmechanizmusa révén végleg elbánik a legmakacsabb magról kelő, valamint az évelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben.

Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere előadásában elmondta: 2021 kihívásokkal teli év volt, ennek ellenére is születtek kitűnő eredmények, több helyen 6 és 8 tonnát meghaladó terméshozamot is mutatott a kombájn hozammérője. A jövő legfontosabb célja a gazdálkodókkal közösen, hogy a Syngenta hibridekben rejlő genetikai potenciált teljes mértékben kiaknázzák és ezeket a magas termésátlagokat teljes táblaszintjén is elérjék. Az idei évtől csúcshibriddel bővül a napraforgó piacvezető kínálata: a Sureli új termésszintet nyit folyamatos kiemelkedő teljesítményével. A linolsavas Express-toleráns hibrid a Nébih kísérleteiben az elmúlt két évben is első lett, tavaly a versenytársait 400 kilogrammal előzte meg hektáronként. A Sureli az IKR és a KITE kísérleteiben is az élen végzett. Utóbbi vizsgálatban Békéscsabán a termésmennyisége a 7 tonnát is elérte hektáronként. A portfólió újdonsága ezen kívül az erős gyökérzetű, jó nitrogénhasznosító képességű Express-toleráns, magasolsajavas Suvango. A Clearfield Plus szegmensbe pedig a rendkívül népszerű SY Bacardi mellé új csillag érkezik: az SY Onestar tavaly az egyik gazdaságban 80 hektáron átlagban 5,8 tonnát hozott hektáronként. A hibrid a mélyfekvésű, lassan száradó talajok mellett akár homokos talajra is kitűnő választás.

Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök kifejtette: a több mint 600 ezer hektáron termesztett növényt nyereségesen termeszteni okszerű növényvédelem nélkül szinte lehetetlen. Az idei év újdonsága a Listego Pro posztemergens gyomirtó a magról kelő gyomok ellen, amelyet a gazdálkodók Clearfield Plus szegmensben tudnak használni. A Listego Pro kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok és a selyemmályva, illetve az egyszikű gyomok ellen. Dr. Nagy Viktor szerint a termésmaximalizálás érdekében szükség van gombaölő készítmények használatára is. Az Amistar Sun hatóanyagainak köszönhetően rendkívül hosszú tartamhatással rendelkezik a legtöbb gombabetegség – fóma és alternária – ellen is. Hatóanyagai miatt kiváló preventív hatással is rendelkezik, erőteljes zöldítő hatása pedig segít a stresszes időszakokban. Az Amistar Sun termésnövelő hatásával hozzájárulhat ahhoz, hogy akár 500 kilogramm hektáronkénti többlettermést érjenek el a gazdálkodók.

Dr. Varga Zoltán termékfelelős előadásában hangsúlyozta: a 2021-es év sikernövénye a kalászos volt, őszi búzából például 12 százalékos növekedést ért el az ágazat az összesen 5 millió tonnás eredménnyel. A világpiacot kalászos területen vezető Syngenta törekvése az, hogy olyan megoldásokat adjon a partnerei kezébe, amellyel a legjobb hatékonyságot tudják elérni. A vállalat kalászos portfóliója új prémium tavaszi egyszikű-irtó termékkel, az Avoxával bővül, amely a Peakkel közös csomagban lesz elérhető. Ezáltal egyszerre lehet a kritikus egyszikű és kétszikű gyomok ellen is védekezni. A gazdák körében nagyon sikeres Elatus Era mellett ettől az évtől egy új fizikai csomag, az Amistar Era segíti a növényvédelmet búza, árpa, tritikálé és zab kultúrákban. Az azoxistrobin és protiokonazol hatóanyagokat tartalmazó készítmény rugalmasan felhasználható a lomb- és kalászbetegségek ellen is.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Ford elektromos autó helyett pickup-ot gyárt kanadai üzemében

  A Ford Motor úgy döntött, hogy azt a kanadai...

Vizsgálat: Boris Johnson kormánya csúnyán benézte a Covidot

Egy vizsgálat megállapította, hogy Nagy-Britannia rosszul volt felkészülve a...

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal az ALDI ellen

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.