Hirdetés
Kezdőlap Agrár Syngenta: digitális megoldásokkal a fenntartható agráriumért
No menu items!

Syngenta: digitális megoldásokkal a fenntartható agráriumért

Illusztráció: Bigstock

Új mérföldkő hibrideket és növényvédelmi megoldásokat mutatott be a Syngenta, amely a folyamatosan bővülő digitális megoldásokkal a vetőmagválasztást is új alapokra helyezi.

Online szakmai rendezvényt tartott a Syngenta, ahol nyitóelőadóként Tóth Bertalan a növényvédelmi üzletág értékesítési vezető kifejtette: a kihívásokkal teli 2021-es évben azok a gazdálkodók könyvelhettek el sikert, akik a szakmaiságot szem előtt tartva minden lehetőséget kihasználtak a minél magasabb termés érdekében. Az elmúlt esztendő bizonyította, hogy a genetika mellett a hatékony növényvédelem nagyobbrészt képes ellensúlyozni az időjárás hatásait, és enyhíteni a kártevők, kórokozók nyomását. Ezek eredménye pedig nyereséges gazdálkodásban mérhető. Mindehhez a Syngenta bőtermő hibridekkel, innovatív növényvédelmi megoldásokkal járul hozzá, amelyek területén idén is számos újdonságot kínál a gazdálkodóknak.

A kukoricát világszerte 185 millió hektáron termesztik, az első számú szántóföldi növényből több mint egymilliárd tonnát takarítanak be évente. Magyarországon mintegy egymillió hektáron terem a sokrétűen felhasználható kukorica, ismertette Balog László. A Syngenta kukorica vetőmag kampánymenedzsere elmondta: a vállalat több lépcsőben felépített mezőtúri vetőmag üzeme ma már nemcsak minőségi vetőmagokkal látja el a hazai és az európai gazdákat, hanem 2020-ban átadott kutatóállomása révén újabb és újabb, hazai adottságokra nemesített hibridekkel bővíti a Syngenta portfóliót. Mindezeknek köszönhetően a vállalat folyamatosan növeli piaci részesedését, ma már a harmadik helyre lépett elő ezen a területen. A szakember hozzátette: a folyamatosan bővülő digitális megoldások sorába megérkezett egy olyan új platform, Seed Selector néven, amely új alapokra helyezi a vetőmagválasztást.

Papp Zoltán kukorica növényvédő szer kampánymenedzser előadásában rámutatott: a talajlakó kártevők elleni védelem egyik legfontosabb fegyverévé vált a 19. szezonjába lépő Force 1,5 G. A kitűnő alapkészítmény mellett a jövő fontos eszköze a Force Evo, amely az elmúlt szezonban már bizonyította kivételes hatását. A Force Evo nemcsak hatékony védelmet nyújt a talajlakó kártevők ellen, de teljes értékű starter műtrágya tartalma révén gyorsabb fejlődést tud biztosítani, korábbra tudja hozni a virágzási időt. A klasszikus gyomirtás területén hatékony megoldás a három hatóanyagot tartalmazó Elumis Bang posztemergens gyomirtó csomag, amely szisztematikus hatásmechanizmusa révén végleg elbánik a legmakacsabb magról kelő, valamint az évelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben.

Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere előadásában elmondta: 2021 kihívásokkal teli év volt, ennek ellenére is születtek kitűnő eredmények, több helyen 6 és 8 tonnát meghaladó terméshozamot is mutatott a kombájn hozammérője. A jövő legfontosabb célja a gazdálkodókkal közösen, hogy a Syngenta hibridekben rejlő genetikai potenciált teljes mértékben kiaknázzák és ezeket a magas termésátlagokat teljes táblaszintjén is elérjék. Az idei évtől csúcshibriddel bővül a napraforgó piacvezető kínálata: a Sureli új termésszintet nyit folyamatos kiemelkedő teljesítményével. A linolsavas Express-toleráns hibrid a Nébih kísérleteiben az elmúlt két évben is első lett, tavaly a versenytársait 400 kilogrammal előzte meg hektáronként. A Sureli az IKR és a KITE kísérleteiben is az élen végzett. Utóbbi vizsgálatban Békéscsabán a termésmennyisége a 7 tonnát is elérte hektáronként. A portfólió újdonsága ezen kívül az erős gyökérzetű, jó nitrogénhasznosító képességű Express-toleráns, magasolsajavas Suvango. A Clearfield Plus szegmensbe pedig a rendkívül népszerű SY Bacardi mellé új csillag érkezik: az SY Onestar tavaly az egyik gazdaságban 80 hektáron átlagban 5,8 tonnát hozott hektáronként. A hibrid a mélyfekvésű, lassan száradó talajok mellett akár homokos talajra is kitűnő választás.

Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök kifejtette: a több mint 600 ezer hektáron termesztett növényt nyereségesen termeszteni okszerű növényvédelem nélkül szinte lehetetlen. Az idei év újdonsága a Listego Pro posztemergens gyomirtó a magról kelő gyomok ellen, amelyet a gazdálkodók Clearfield Plus szegmensben tudnak használni. A Listego Pro kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok és a selyemmályva, illetve az egyszikű gyomok ellen. Dr. Nagy Viktor szerint a termésmaximalizálás érdekében szükség van gombaölő készítmények használatára is. Az Amistar Sun hatóanyagainak köszönhetően rendkívül hosszú tartamhatással rendelkezik a legtöbb gombabetegség – fóma és alternária – ellen is. Hatóanyagai miatt kiváló preventív hatással is rendelkezik, erőteljes zöldítő hatása pedig segít a stresszes időszakokban. Az Amistar Sun termésnövelő hatásával hozzájárulhat ahhoz, hogy akár 500 kilogramm hektáronkénti többlettermést érjenek el a gazdálkodók.

Dr. Varga Zoltán termékfelelős előadásában hangsúlyozta: a 2021-es év sikernövénye a kalászos volt, őszi búzából például 12 százalékos növekedést ért el az ágazat az összesen 5 millió tonnás eredménnyel. A világpiacot kalászos területen vezető Syngenta törekvése az, hogy olyan megoldásokat adjon a partnerei kezébe, amellyel a legjobb hatékonyságot tudják elérni. A vállalat kalászos portfóliója új prémium tavaszi egyszikű-irtó termékkel, az Avoxával bővül, amely a Peakkel közös csomagban lesz elérhető. Ezáltal egyszerre lehet a kritikus egyszikű és kétszikű gyomok ellen is védekezni. A gazdák körében nagyon sikeres Elatus Era mellett ettől az évtől egy új fizikai csomag, az Amistar Era segíti a növényvédelmet búza, árpa, tritikálé és zab kultúrákban. Az azoxistrobin és protiokonazol hatóanyagokat tartalmazó készítmény rugalmasan felhasználható a lomb- és kalászbetegségek ellen is.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom