Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szankciók Putyin lányai ellen - de miért és hogyan?
No menu items!

Szankciók Putyin lányai ellen – de miért és hogyan?

A Vlagyimir Putyin orosz elnök két felnőtt lányának szankcionálására irányuló amerikai és európai lépések reflektorfénybe helyezik az évek óta titkolózásba burkolózó családot. De mit lehet tudni róluk, és miért sújtják őket is szankciókkal?

A Fehér Ház szerdán közölte, hogy szankcionálni fogja Putyin két gyermekét, akik az Aeroflot egykori utaskísérőjével kötött, mostanra véget ért házasságából származnak a The Wall Street Journal által megszólaltatott amerikai tisztségviselők szerint. Közben az Európai Unió is hasonló lépésre készül. Az uniós szankciók, amelyek várhatóan pénteken lépnek hatályba, a Putyin-lányok blokkban tartott vagyonának befagyasztását vonhatják maguk után, illetve megtilthatják az EU területére való beutazásukat.

Putyin és családja 2002-ben. Kép forrása: Wikipedia/Kreml

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Putyin fiatalabbik lánya Katyerina Vlagyimirovna Tyihonova, idősebbik lánya pedig Marija Vlagyimirovna Voroncova. A tárca birtokában lévő adatok alapján Tyihonova technológiai vezető, akinek munkája az orosz kormányt és a védelmi ipart támogatja. Voroncova pedig olyan államilag finanszírozott programokat vezet, amelyek a Kremltől kaptak támogatást genetikai kutatásokra, és amelyeket az amerikaiak szerint Putyin személyesen felügyel.

A két személyt korábban távol tartották a nyilvánosságtól, olyannyira, hogy a Kreml eddig csak a keresztnevükön azonosította őket.

A két nő szankcionálása azután merült fel, hogy a hétvégén atrocitásokról érkeztek jelentések, amelyek mögött ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok állnak. Moszkva tagadta, hogy a hadserege háborús bűnöket követett volna el a nemrégiben megszállt ukrajnai területeken.

Putyin a feleségével és lányaival 2002-ben. Kép forrása: Wikipedia/Kreml

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a Putyin lányai elleni szankciókra vonatkozó terveket. Az EU tisztviselői kedden közölték, hogy a legújabb szankciócsomagjukban további tucatnyi magas rangú tisztviselőt, oligarchát és politikust sorolnak fel. A blokk kiszélesítette a szankciókat, hogy könnyebb legyen a Kremlhez közel álló elit ellen fellépni.

Az EU már feketelistára tette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vejét és Igor Szecsin, a Rosznyeft vezérigazgatójának volt feleségét. Az uniós tisztviselők a múlt héten közölték, hogy a Kremlre gyakorolt nyomás fokozása érdekében bővíteni fogják a vezető tisztviselők és oligarchák családtagjainak körét.

A Kremlt, a Putyin ukrajnai háborúját támogató politikai és gazdasági elitet vesszük célba” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden, amikor bejelentette Brüsszel új szankciócsomag-javaslatát.

Egy amerikai tisztviselő szerint a két lánya elleni lépés Putyin személyes vagyona ellen irányul.

“Úgy véljük, hogy Putyin sok vagyona családtagoknál van elrejtve, ezért vesszük célba őket” – mondta a tisztviselő.

Marija Voroncova

A Putyin-lányok az orosz elnöknek és korábbi feleségének, Ljudmila Putyinának a közös gyermekei. A házasság azonban 2013-ban válással végződött. Azóta keveset tudni a nőről és két lányáról is. A Kreml honlapja szerint Putyinnak 1985-ben született Marija nevű lánya, nem sokkal azelőtt, hogy Németországba távozott, ahol KGB-tisztként állomásozott. Katerina 1986-ban született a németországi Drezdában.

A Kreml életrajza szerint anyai és apai nagymamájukról – Marija Ivanovna Putyina és Katyerina Tyihonovna Scskrebneva – kapták a nevüket. “Édesanyjuk, Ljudmila szerint Putyin nagyon szereti a lányait” – áll az életrajzban. Putyin “mindig elkényeztette őket, és nekem kellett nevelnem őket” – idézik Putyina asszonyt, az elnök volt feleségét.

Katyerina Tyihonova

A két nő olyannyira rejtve maradt, hogy sok orosz azt sem tudja, hogy néznek ki. Az orosz állami hírügynökségnek, a TASZSZ-nek 2020 októberében adott interjújában Putyin elismerte, hogy szívesen kommunikál az unokáival, de biztonsági okokból nem szeret nyíltan beszélni a családjáról.

Vannak unokáim, boldog vagyok. Nagyon jók, kedvesek, ilyenek. Nagy örömömre szolgál a velük való kommunikáció” – mondta Putyin a TASZSZ-nek.

2015-ös éves sajtótájékoztatóján Putyin azt mondta a közönségnek, hogy büszke a lányaira, de soha nem “tárgyal nyilvánosan családi ügyekről“, beleértve bármit, ami a lányai munkájával kapcsolatos. “Büszke vagyok rájuk. Továbbra is tanulnak és dolgoznak. A lányaim folyékonyan beszélnek három európai nyelven” – idézte az elnököt a TASZSZ.

Elmondta, hogy lányai nem foglalkoznak üzleti vagy politikai tevékenységgel, és visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a tengerentúlon élnek, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszországban élnek, és soha nem kértek állandó tartózkodási engedélyt máshol.

Oroszországon kívül sehol máshol nem tanultak. Csak orosz egyetemeken tanultak. Csak élik az életüket” – mondta. Akkoriban nem volt hajlandó kommentálni azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint kisebb lánya, Katyerina 2015-ben a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem Nemzeti Szellemi Tartalék Központját vezette, egy tudományos kutatásokat támogató alapítványt.

Arról beszélni, hogy pontosan hol dolgoznak a lányaim és mit csinálnak – ezt soha nem tettem és most sem fogom megtenni, számos okból, többek között biztonsági okokból” – mondta Putyin. Elmondta a közönségnek, hogy lányai soha nem voltak olyanok, mint a hírességek gyermekei, és soha nem élvezték, hogy a reflektorfényben vannak.

Ők csak élik az életüket, és ezt méltósággal teszik” – mondta.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.