Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szankciók Putyin lányai ellen - de miért és hogyan?
No menu items!

Szankciók Putyin lányai ellen – de miért és hogyan?

A Vlagyimir Putyin orosz elnök két felnőtt lányának szankcionálására irányuló amerikai és európai lépések reflektorfénybe helyezik az évek óta titkolózásba burkolózó családot. De mit lehet tudni róluk, és miért sújtják őket is szankciókkal?

A Fehér Ház szerdán közölte, hogy szankcionálni fogja Putyin két gyermekét, akik az Aeroflot egykori utaskísérőjével kötött, mostanra véget ért házasságából származnak a The Wall Street Journal által megszólaltatott amerikai tisztségviselők szerint. Közben az Európai Unió is hasonló lépésre készül. Az uniós szankciók, amelyek várhatóan pénteken lépnek hatályba, a Putyin-lányok blokkban tartott vagyonának befagyasztását vonhatják maguk után, illetve megtilthatják az EU területére való beutazásukat.

Putyin és családja 2002-ben. Kép forrása: Wikipedia/Kreml

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Putyin fiatalabbik lánya Katyerina Vlagyimirovna Tyihonova, idősebbik lánya pedig Marija Vlagyimirovna Voroncova. A tárca birtokában lévő adatok alapján Tyihonova technológiai vezető, akinek munkája az orosz kormányt és a védelmi ipart támogatja. Voroncova pedig olyan államilag finanszírozott programokat vezet, amelyek a Kremltől kaptak támogatást genetikai kutatásokra, és amelyeket az amerikaiak szerint Putyin személyesen felügyel.

A két személyt korábban távol tartották a nyilvánosságtól, olyannyira, hogy a Kreml eddig csak a keresztnevükön azonosította őket.

A két nő szankcionálása azután merült fel, hogy a hétvégén atrocitásokról érkeztek jelentések, amelyek mögött ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok állnak. Moszkva tagadta, hogy a hadserege háborús bűnöket követett volna el a nemrégiben megszállt ukrajnai területeken.

Putyin a feleségével és lányaival 2002-ben. Kép forrása: Wikipedia/Kreml

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a Putyin lányai elleni szankciókra vonatkozó terveket. Az EU tisztviselői kedden közölték, hogy a legújabb szankciócsomagjukban további tucatnyi magas rangú tisztviselőt, oligarchát és politikust sorolnak fel. A blokk kiszélesítette a szankciókat, hogy könnyebb legyen a Kremlhez közel álló elit ellen fellépni.

Az EU már feketelistára tette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vejét és Igor Szecsin, a Rosznyeft vezérigazgatójának volt feleségét. Az uniós tisztviselők a múlt héten közölték, hogy a Kremlre gyakorolt nyomás fokozása érdekében bővíteni fogják a vezető tisztviselők és oligarchák családtagjainak körét.

A Kremlt, a Putyin ukrajnai háborúját támogató politikai és gazdasági elitet vesszük célba” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden, amikor bejelentette Brüsszel új szankciócsomag-javaslatát.

Egy amerikai tisztviselő szerint a két lánya elleni lépés Putyin személyes vagyona ellen irányul.

“Úgy véljük, hogy Putyin sok vagyona családtagoknál van elrejtve, ezért vesszük célba őket” – mondta a tisztviselő.

Marija Voroncova

A Putyin-lányok az orosz elnöknek és korábbi feleségének, Ljudmila Putyinának a közös gyermekei. A házasság azonban 2013-ban válással végződött. Azóta keveset tudni a nőről és két lányáról is. A Kreml honlapja szerint Putyinnak 1985-ben született Marija nevű lánya, nem sokkal azelőtt, hogy Németországba távozott, ahol KGB-tisztként állomásozott. Katerina 1986-ban született a németországi Drezdában.

A Kreml életrajza szerint anyai és apai nagymamájukról – Marija Ivanovna Putyina és Katyerina Tyihonovna Scskrebneva – kapták a nevüket. “Édesanyjuk, Ljudmila szerint Putyin nagyon szereti a lányait” – áll az életrajzban. Putyin “mindig elkényeztette őket, és nekem kellett nevelnem őket” – idézik Putyina asszonyt, az elnök volt feleségét.

Katyerina Tyihonova

A két nő olyannyira rejtve maradt, hogy sok orosz azt sem tudja, hogy néznek ki. Az orosz állami hírügynökségnek, a TASZSZ-nek 2020 októberében adott interjújában Putyin elismerte, hogy szívesen kommunikál az unokáival, de biztonsági okokból nem szeret nyíltan beszélni a családjáról.

Vannak unokáim, boldog vagyok. Nagyon jók, kedvesek, ilyenek. Nagy örömömre szolgál a velük való kommunikáció” – mondta Putyin a TASZSZ-nek.

2015-ös éves sajtótájékoztatóján Putyin azt mondta a közönségnek, hogy büszke a lányaira, de soha nem “tárgyal nyilvánosan családi ügyekről“, beleértve bármit, ami a lányai munkájával kapcsolatos. “Büszke vagyok rájuk. Továbbra is tanulnak és dolgoznak. A lányaim folyékonyan beszélnek három európai nyelven” – idézte az elnököt a TASZSZ.

Elmondta, hogy lányai nem foglalkoznak üzleti vagy politikai tevékenységgel, és visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a tengerentúlon élnek, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszországban élnek, és soha nem kértek állandó tartózkodási engedélyt máshol.

Oroszországon kívül sehol máshol nem tanultak. Csak orosz egyetemeken tanultak. Csak élik az életüket” – mondta. Akkoriban nem volt hajlandó kommentálni azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint kisebb lánya, Katyerina 2015-ben a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem Nemzeti Szellemi Tartalék Központját vezette, egy tudományos kutatásokat támogató alapítványt.

Arról beszélni, hogy pontosan hol dolgoznak a lányaim és mit csinálnak – ezt soha nem tettem és most sem fogom megtenni, számos okból, többek között biztonsági okokból” – mondta Putyin. Elmondta a közönségnek, hogy lányai soha nem voltak olyanok, mint a hírességek gyermekei, és soha nem élvezték, hogy a reflektorfényben vannak.

Ők csak élik az életüket, és ezt méltósággal teszik” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÁV: Folytatódik az aranyláz

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első...

Boris Vujčić: idén 5 százalékos gazdasági növekedés, jövőre recesszió jöhet

A gázszállítások esetleges leállása recessziót eredményezhet 2023-ban a Horvát...

A német kormány egyenlően osztaná el az orosz gázszállítások kiesése miatt keletkező költségeket

A német kormány hétvégi sajtójelentések szerint azt javasolja, hogy egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban.

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Hírek

Új elnöke lesz az Állami Számvevőszéknek

Megválasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét az Országgyűlés...

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Július 1-től Szabó Péter irányítja a Microsoft Magyarországot - közölte a társaság.

Újabb tíz évig ingyen roamingolhatunk az EU-n belül

Ma, július 1-jén hatályba lépett az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Gazdaság

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál.

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom