Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szankciók Putyin lányai ellen - de miért és hogyan?
No menu items!

Szankciók Putyin lányai ellen – de miért és hogyan?

A Vlagyimir Putyin orosz elnök két felnőtt lányának szankcionálására irányuló amerikai és európai lépések reflektorfénybe helyezik az évek óta titkolózásba burkolózó családot. De mit lehet tudni róluk, és miért sújtják őket is szankciókkal?

A Fehér Ház szerdán közölte, hogy szankcionálni fogja Putyin két gyermekét, akik az Aeroflot egykori utaskísérőjével kötött, mostanra véget ért házasságából származnak a The Wall Street Journal által megszólaltatott amerikai tisztségviselők szerint. Közben az Európai Unió is hasonló lépésre készül. Az uniós szankciók, amelyek várhatóan pénteken lépnek hatályba, a Putyin-lányok blokkban tartott vagyonának befagyasztását vonhatják maguk után, illetve megtilthatják az EU területére való beutazásukat.

Putyin és családja 2002-ben. Kép forrása: Wikipedia/Kreml

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Putyin fiatalabbik lánya Katyerina Vlagyimirovna Tyihonova, idősebbik lánya pedig Marija Vlagyimirovna Voroncova. A tárca birtokában lévő adatok alapján Tyihonova technológiai vezető, akinek munkája az orosz kormányt és a védelmi ipart támogatja. Voroncova pedig olyan államilag finanszírozott programokat vezet, amelyek a Kremltől kaptak támogatást genetikai kutatásokra, és amelyeket az amerikaiak szerint Putyin személyesen felügyel.

A két személyt korábban távol tartották a nyilvánosságtól, olyannyira, hogy a Kreml eddig csak a keresztnevükön azonosította őket.

A két nő szankcionálása azután merült fel, hogy a hétvégén atrocitásokról érkeztek jelentések, amelyek mögött ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok állnak. Moszkva tagadta, hogy a hadserege háborús bűnöket követett volna el a nemrégiben megszállt ukrajnai területeken.

Putyin a feleségével és lányaival 2002-ben. Kép forrása: Wikipedia/Kreml

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a Putyin lányai elleni szankciókra vonatkozó terveket. Az EU tisztviselői kedden közölték, hogy a legújabb szankciócsomagjukban további tucatnyi magas rangú tisztviselőt, oligarchát és politikust sorolnak fel. A blokk kiszélesítette a szankciókat, hogy könnyebb legyen a Kremlhez közel álló elit ellen fellépni.

Az EU már feketelistára tette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vejét és Igor Szecsin, a Rosznyeft vezérigazgatójának volt feleségét. Az uniós tisztviselők a múlt héten közölték, hogy a Kremlre gyakorolt nyomás fokozása érdekében bővíteni fogják a vezető tisztviselők és oligarchák családtagjainak körét.

A Kremlt, a Putyin ukrajnai háborúját támogató politikai és gazdasági elitet vesszük célba” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kedden, amikor bejelentette Brüsszel új szankciócsomag-javaslatát.

Egy amerikai tisztviselő szerint a két lánya elleni lépés Putyin személyes vagyona ellen irányul.

“Úgy véljük, hogy Putyin sok vagyona családtagoknál van elrejtve, ezért vesszük célba őket” – mondta a tisztviselő.

Marija Voroncova

A Putyin-lányok az orosz elnöknek és korábbi feleségének, Ljudmila Putyinának a közös gyermekei. A házasság azonban 2013-ban válással végződött. Azóta keveset tudni a nőről és két lányáról is. A Kreml honlapja szerint Putyinnak 1985-ben született Marija nevű lánya, nem sokkal azelőtt, hogy Németországba távozott, ahol KGB-tisztként állomásozott. Katerina 1986-ban született a németországi Drezdában.

A Kreml életrajza szerint anyai és apai nagymamájukról – Marija Ivanovna Putyina és Katyerina Tyihonovna Scskrebneva – kapták a nevüket. “Édesanyjuk, Ljudmila szerint Putyin nagyon szereti a lányait” – áll az életrajzban. Putyin “mindig elkényeztette őket, és nekem kellett nevelnem őket” – idézik Putyina asszonyt, az elnök volt feleségét.

Katyerina Tyihonova

A két nő olyannyira rejtve maradt, hogy sok orosz azt sem tudja, hogy néznek ki. Az orosz állami hírügynökségnek, a TASZSZ-nek 2020 októberében adott interjújában Putyin elismerte, hogy szívesen kommunikál az unokáival, de biztonsági okokból nem szeret nyíltan beszélni a családjáról.

Vannak unokáim, boldog vagyok. Nagyon jók, kedvesek, ilyenek. Nagy örömömre szolgál a velük való kommunikáció” – mondta Putyin a TASZSZ-nek.

2015-ös éves sajtótájékoztatóján Putyin azt mondta a közönségnek, hogy büszke a lányaira, de soha nem “tárgyal nyilvánosan családi ügyekről“, beleértve bármit, ami a lányai munkájával kapcsolatos. “Büszke vagyok rájuk. Továbbra is tanulnak és dolgoznak. A lányaim folyékonyan beszélnek három európai nyelven” – idézte az elnököt a TASZSZ.

Elmondta, hogy lányai nem foglalkoznak üzleti vagy politikai tevékenységgel, és visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a tengerentúlon élnek, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszországban élnek, és soha nem kértek állandó tartózkodási engedélyt máshol.

Oroszországon kívül sehol máshol nem tanultak. Csak orosz egyetemeken tanultak. Csak élik az életüket” – mondta. Akkoriban nem volt hajlandó kommentálni azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint kisebb lánya, Katyerina 2015-ben a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem Nemzeti Szellemi Tartalék Központját vezette, egy tudományos kutatásokat támogató alapítványt.

Arról beszélni, hogy pontosan hol dolgoznak a lányaim és mit csinálnak – ezt soha nem tettem és most sem fogom megtenni, számos okból, többek között biztonsági okokból” – mondta Putyin. Elmondta a közönségnek, hogy lányai soha nem voltak olyanok, mint a hírességek gyermekei, és soha nem élvezték, hogy a reflektorfényben vannak.

Ők csak élik az életüket, és ezt méltósággal teszik” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti makronaptár – Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.

BÉT – Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...