Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Száraz pezsgők tesztje: kétezer forint alatt
No menu items!

Száraz pezsgők tesztje: kétezer forint alatt

Az édes pezsgők tesztje után az itthon kapható száraz pezsgőket is végigkóstolták a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai. Ezúttal a kétezer forintnál olcsóbb pezsgőket rangsorolták, és olyan győztest találtak, amelyért több pénzt sem sajnáltak volna. Íme az eredmény.

A pezsgő története külön regény, miként elnevezése és besorolásának ‘finomságairól’ is könyvek születtek. A tesztelők, akik az egyesület tagjai is egyben, így nem rendelkeznek sommelier vizsgával,  a legegyszerűbb felosztást választották. Színük szerint (fehér pezsgők, vörös és rozé), valamint maradék cukortartalmuk szerint a brut nature-től az édesig:

A kóstolás menete

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

A teszten a 2.000 Ft/palack ár alatti, országosan kapható száraz pezsgők mérkőztek meg.

Táblázatunk szerint 32 g/l cukortartalomig nevezhetjük száraznak a pezsgőt.

A teszten szerepel brut nature, extra brut, brut, extra dry és sec pezsgő is. Valamint palackban erjesztett pezsgők is, közöttük magyar, olasz , spanyol, német italokkal.

Pezsgőspoharakba 6-8 Cº-ra hűtött, egyszerre ötféle pezsgőt töltöttek, ezek pontozása után kisebb szünet következett, majd így haladtak tovább.

Az értékelés szempontjai

Az illatot, a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) valamint a gyümölcsízt vizsgálva zajlott, a pontozás tízes skáláján a 10 pont a legjobb minősítés.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket kerestek a kóstolók. Csak a túlzottan illatidegen, illetve az illattalan pezsgőket értékelték alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság:  a pezsgőtől azt várták, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsav tartalom olyan érzést kelthet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsav tartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.

A pezsgő szénsav tartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz íz: a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmónikus. A teljesen savanyú pezsgők a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt, az ilyen “üres” pezsgőket lepontozták a tesztelők.

Kevesebb pontot értek azokat a pezsgők, amelyeknek túlzóan, édeskés ízük volt.

Gyümölcsös íz: szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, az egyesület tagjai azonban mégsem pontozták le azt, ha érezték a gyümölcsösséget. Esetenként saját ízlésüket is követték, jobban pontoztak, mert ez friss ízjegyekkel azonosították. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt a élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

A száraz pezsgők vaktesztjének eredménye

 

 1. Burg száraz, egységára: 669 Ft/palack. Pontszám: 4,2/10 pont  

Gyümölcsös és égett, élesztős szag, szellőzés után enyhül. Apró, de kevés buborék.  Hiányos íz, száraz, savas, de se gyümölcs, se élesztős íz nincs, az utóíze pedig kesernyés.


 1. König száraz, egységára: 599 Ft/palack. Pontszám: 4,9/10 pont 

Égett, furcsa illat. Félédes, aromaszegény, savas pezsgő. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. Szovjetszkoje  Igrisztoje száraz, egységára: 619 Ft/palack. Pontszám: 4,9/10 pont  

Égett, furcsa illat. Félédes, aromaszegény, savas pezsgő.

 


 1. Szent István, egységára: 1099 Ft/palack. Pontszám: 5,1/10 pont  

Enyhe, nem definiálható illat, de tiszta illat. Nincs idegen aroma az illatában, csak többen élesztős illatot írtak, mások pedig szinte semmit sem éreztek. Üres, gyümölcsmentes íz, savanyú, de nincs szőlős aroma. Szénsavasság jó.


 1. Mon Amour, egységára: 649 Ft/palack. Pontszám: 5,3/10 pont 

Földes, szőlőleveles illat. Nem túl száraz, sőt egyes pillatanokban a kóstolás közben félédesnek hatott. Nem definiálható a gyümölcsös íz.


 1. Szovjetszkoje  Igrisztoje különlegesen száraz, egységára: 619 Ft/palack. Pontszám: 6/10 pont

Égett, alkoholos illat. Nem érződik extra száraznak, viszont enyhén gyümölcsös, alkoholos, nincs utóíz.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. Burg Schöneck, egységára: 699 Ft/palack. Pontszám: 6,6/10 pont 

Tiszta, friss, enyhén gyümölcsös illat. Nagyon egyszerű szőlős aromák, megfelelően száraz. Szénsavasságának mértéke kiemelkedik a többi pontozott szempont közül.


 1. Szent István Natúr, egységára: 1299 Ft/palack. Pontszám: 6,7/10 pont

Nehezen definiálható, gyenge intenzitású illat. Megfelelő a szárazsága, viszont kevés aromát éreztek a kóstolók. A szénsavassága jólesik.


 1. Herzog Alba (ALDI), egységára: 779 Ft/palack. Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe gyümölcsös illat. Gyenge aromák, viszont harmonikus savasság és élvezhető szárazság. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. BB száraz, egységára: 789 Ft/palack. Pontszám: 6,9/10 pont

Barackos, mézes illat, ami kissé zavaró egy pezsgőnél. Gyümölcsös, barackpálinkás, boros, mézes ízek. Nem olyan száraz, utóízben is marad egy kis cukor a nyelvünk hegyén. Már-már túl gyümölcsös.


 1. Törley Gála sec, egységára: 899 Ft/palack. Pontszám: 7,1/10 pont

Friss, édes, gyümölcsös illat. Kevés ízjegyet, aromát éreztek a kóstolók, pezsgős- élesztős utóízzel. Elég száraz, de nem savanyú, harmonikus a savtartalma.


 1. Hungaria Grande cuvée brut palackban erjesztett, egységára: 1549 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont

Szép sárga szín. Tiszta, friss, erőteljes pezsgőillat. Testes, finom, élesztős, gyümölcsös, telt íz. Az illata letisztult, friss. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. Tesco Imperium extra dry, egységára: 849 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont

Erjedő must illat. Enyhe aromákat éreztünk kóstoláskor, viszont harmonikus a savassága. Semmi utóíz, tiszta pezsgő.

 


 1. Gancia Prose, egységára: 1999 Ft/palack. Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, muskotályos jellegű illat. Harmonikus, friss, spumante* jelleg, enyhe íz-intezitás. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. TESCO Cava traditional method, egységára: 1299 Ft/palack. Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe élesztős, gyümölcsös illat. Nagyon száraz, savanyú, kevés gyümölcsaromával, utóízben is csak a száraz pezsgő íz érezhető, mindenféle gyümölcsös aroma nélkül.


 1. Varga Balatoni Irsai Olivér extra dry, egységára: 1599 Ft/palack. Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, édeskés, muskotályos illat, friss, gyümölcsös. Nem érezhető extra dry-nak, mert elég gyümölcsös, friss, kevés savval bíró pezsgő, aminek utóízében érezhető édeskés. Az Irsai jelleg érezhető, bár nem túl erős, ezért a kóstolók közül csak 3-an nevezték meg a szőlőfajtát konkrétan.


 1. Varga Balatoni cuvée extra dry, egységára: 1599 Ft/palack. Pontszám: 7,7/10 pont 

Friss, spumantéra (jellemzően olaszos eljárással egyfajta habzóboros jellegű pezsgő) emlékeztető illat. Kellemes szárazság, friss, szőlős aromák és az ízében is visszaköszön a spumante jelleg.


 1. Törley Muscosecco, egységára: 999 Ft/palack. Pontszám: 7,8/10 pont
 2. Nagyon finom, friss muskotályos, Irsai Olivér borra emlékeztető illat. A szárazság megfelelő, üde, friss, fiatalos, muskotályos íz. A szénsavasság is harsányabb, az egyik kellemes meglepetés a teszten.

 1. Hungaria Extra dry, egységára: 1549 Ft/palack. Pontszám: 8,1/10 pont 

Frissérzetet keltő, harsány gyümölcsös illat. Zamatos, szőlős, mustos ízek. Letisztult, megfelelően száraz, a savtartalom is kellemes.


 1. Pannon Imperial methode traditonelle (LIDL), egységára: 1999 Ft/palack. Pontszám: 8,3/10 pont

Telt, gyümölcsös, bársonyosnak érződő illatú. A szárazságát mégis hibátlannak mondható, az íze enyhén gyümölcsös, élesztős. Letisztult, harmónikus pezsgő érzetét kelti.


 1. Törley Brut reserve palackban erjesztett, egységára: 1749 Ft/palack. Pontszám: 8,3/10 pont

Üde, friss illatok, amire többen írták, hogy hasonlít az Irsaira. Finom, száraz íz, utóízben jönnek elő a gyümölcsös ízjegyek. Nagyon egyben vannak a pezsgő ízlelésekor észlelhető hatások: a szárazság, a gyümölcsösség, a savtartalom és a szénsavassága is.


 1. Törley Excellence Chardonnay extra sec, egységára: 1399 Ft/palack. Pontszám: 8,6/10 pont
 2. Friss, mustos, letisztult illat. Jóleső korty, még jobban eső szárazság, majd a nyelvünk hegyén és szélein megül a chardonnay különleges íze. Tartalmas, friss pezsgő. A legtöbb pontozóknál első vagy második lett. A szénsavassága is tartalmas, jóleső pezsgőélményt ad kóstoláskor. Minden cseppje megéri az árát!

Összegzés

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Eredményesen zárta az első negyedévet a Pallas Athéné Alapítvány

Eredményesen zárta 2021 első negyedévét a Pallas Athéné Alapítvány:...

Kínai falon túl. Jack Ma és teremtménye a netes óriás, az Alibaba átalakítja a pénzvilágot?

Az Alibaba gyökeresen átalakítaná a kínai pénzügyi szektort. Jack Ma konszernje a Kínai nagy falon túl is példátlan terjeszkedésbe fogna. A megakonszernnel ugyan együttműködik a kommunista vezetés, de Pekingnek nem tetszik, hogy az Alibaba a hagyományos bankrendszer temetésére készül. Fékezni próbálja a magakonszern eddig megállíthatatlan növekedését.    

BKK: hétvégén este kilencig gyalogosoké és a kerékpárosoké a rakpart

Minden hétvégén hosszabb ideig vehetik birtokba a Margit híd és a Közraktár utca közötti rakpartot a budapesti gyalogosok és kerékpárosok - tudatta a BKK.

“Félre kell tenni a pártpolitikát és le kell zárni Németországot”

Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, amihez két-három hétre le kell zárni az egész országot - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter

Hírek

Eredményesen zárta az első negyedévet a Pallas Athéné Alapítvány

Eredményesen zárta 2021 első negyedévét a Pallas Athéné Alapítvány:...

“Félre kell tenni a pártpolitikát és le kell zárni Németországot”

Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, amihez két-három hétre le kell zárni az egész országot - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter

Koronavírus – A járványügyi szabályok megsértéséért megbüntették a norvég kormányfőt

Hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti korlátozó szabályok megsértése miatt - közölte pénteken a norvég rendőrség.

Kutatás. A vörös hajú embereknek ‘nem fáj annyira’

A vörös hajú emberek eltérő fájdalomérzékelését vizsgálták magyar kutatók...

A gorillák melldöngetési hangja egyedi. A nőstények máskor döngetnek

Kutatók mérték a gorillák mellkasdöngetésének hosszát, az ütések számát és hangfrekvenciáját, a döngetés erőteljessége jelzi a barátok és az ellenségek számára a hatalmasságukat. Egy új kutatás a gorillák kommunikációját vizsgálta.

Vasárnap már 20 fok meleg lesz

Csütörtök estére fokozatosan megszűnnek a hózáporok, a hétvégén pedig már szárazabb és melegebb lesz az idő.

Hackertámadások bénítják a francia távoktatási rendszert

 Újabb hackertámadások érték egymás után a harmadik nap a...

Koronavírus – 3 millió beoltott után újabb lazítás várható

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha...

Operatív Törzs. Április 19-ig maradnak a szabályok, sok a maszknélküli

A kormány április 19-éig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket az operatív törzs javaslatára.

Koronavírus – Az üzletek döntő többsége kinyitott a szakmai szervezet szerint

Az üzletek döntő többsége kinyitott szerdán, mert a jogszabály szerinti nyitáshoz szükséges feladatok egy részét előre el tudták végezni a boltosok - mondta Vámos György,  az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A MÁV vezére lett a Stratosz új elnöke

Homolya Róbertet, a MÁV elnök-vezérigazgatóját választották a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének elnökévé. A főtitkári feladatokat a jövőben a MÁV humánerőforrás vezérigazgató-helyettese, Steininger Zsolt látja el.

Koronavírus – Az orvosi kamara korainak tartja a nyitást

A korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs - írta a Magyar Orvosi Kamara

Gazdaság

Költségvetés – PM: 1144 milliárd forint az államháztartás első negyedévi hiánya

A járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere - közölte gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

Szja-bevallás. A NAV a tervezetek átnézésére figyelmeztet

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető a weben keresztül, a tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani és beküldeni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

MNB – 36 milliós bírság a CIG biztosító korábbi vezetőinek

Személyi felelősségük is volt abban, hogy a cég az olaszországi határon átnyúló tiltott tevékenységet végzett, ezért a Magyar Nemzeti Bank összesen 36 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIG EMABIT korábbi felsővezetőire, illetve szakmai vezetőire - közölte a jegybank.

Okostelefonos fizetés. A K&H bevezeti a Google Pay-t

Elsőként vezeti be a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a K&H Magyarországon. Ez újabb lendületet adhat a bankkártyás, azon belül is az okostelefonos fizetéseknek - közölte a pénzintézet.

Aranytartalék. Aranyat vett az MNB – megháromszorozta a készletet

A Magyar Nemzeti Bank 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát, aminek következtében az aranykészletek nagysága szerint Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből a felső harmadába lépett elő.

Bővítés után – a kamatmentes gyorskölcsön áprilisban tovább változhat

Hatalmas az érdeklődés a leginkább Covid-sújtott szektorokban az újraindítási gyorskölcsön iránt. A program indításától számított nagyjából három hétben mintegy 2200 hitelkérelmet fogadtak be a bankok, az igényelt átlagos hitelösszeg 9,2 millió forint. Az igénylők nagyobbrészt a vendéglátás, a turizmus, a kiskereskedelem területén, illetve a kulturális ágazatban működő vállalkozások közül kerülnek ki.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom