Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Száraz pezsgők tesztje: kétezer forint alatt
No menu items!

Száraz pezsgők tesztje: kétezer forint alatt

Az édes pezsgők tesztje után az itthon kapható száraz pezsgőket is végigkóstolták a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai. Ezúttal a kétezer forintnál olcsóbb pezsgőket rangsorolták, és olyan győztest találtak, amelyért több pénzt sem sajnáltak volna. Íme az eredmény.

A pezsgő története külön regény, miként elnevezése és besorolásának ‘finomságairól’ is könyvek születtek. A tesztelők, akik az egyesület tagjai is egyben, így nem rendelkeznek sommelier vizsgával,  a legegyszerűbb felosztást választották. Színük szerint (fehér pezsgők, vörös és rozé), valamint maradék cukortartalmuk szerint a brut nature-től az édesig:

A kóstolás menete

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

A teszten a 2.000 Ft/palack ár alatti, országosan kapható száraz pezsgők mérkőztek meg.

Táblázatunk szerint 32 g/l cukortartalomig nevezhetjük száraznak a pezsgőt.

A teszten szerepel brut nature, extra brut, brut, extra dry és sec pezsgő is. Valamint palackban erjesztett pezsgők is, közöttük magyar, olasz , spanyol, német italokkal.

Pezsgőspoharakba 6-8 Cº-ra hűtött, egyszerre ötféle pezsgőt töltöttek, ezek pontozása után kisebb szünet következett, majd így haladtak tovább.

Az értékelés szempontjai

Az illatot, a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) valamint a gyümölcsízt vizsgálva zajlott, a pontozás tízes skáláján a 10 pont a legjobb minősítés.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket kerestek a kóstolók. Csak a túlzottan illatidegen, illetve az illattalan pezsgőket értékelték alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság:  a pezsgőtől azt várták, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsav tartalom olyan érzést kelthet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsav tartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.

A pezsgő szénsav tartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz íz: a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmónikus. A teljesen savanyú pezsgők a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt, az ilyen “üres” pezsgőket lepontozták a tesztelők.

Kevesebb pontot értek azokat a pezsgők, amelyeknek túlzóan, édeskés ízük volt.

Gyümölcsös íz: szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, az egyesület tagjai azonban mégsem pontozták le azt, ha érezték a gyümölcsösséget. Esetenként saját ízlésüket is követték, jobban pontoztak, mert ez friss ízjegyekkel azonosították. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt a élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

A száraz pezsgők vaktesztjének eredménye

 

 1. Burg száraz, egységára: 669 Ft/palack. Pontszám: 4,2/10 pont  

Gyümölcsös és égett, élesztős szag, szellőzés után enyhül. Apró, de kevés buborék.  Hiányos íz, száraz, savas, de se gyümölcs, se élesztős íz nincs, az utóíze pedig kesernyés.


 1. König száraz, egységára: 599 Ft/palack. Pontszám: 4,9/10 pont 

Égett, furcsa illat. Félédes, aromaszegény, savas pezsgő. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. Szovjetszkoje  Igrisztoje száraz, egységára: 619 Ft/palack. Pontszám: 4,9/10 pont  

Égett, furcsa illat. Félédes, aromaszegény, savas pezsgő.

 


 1. Szent István, egységára: 1099 Ft/palack. Pontszám: 5,1/10 pont  

Enyhe, nem definiálható illat, de tiszta illat. Nincs idegen aroma az illatában, csak többen élesztős illatot írtak, mások pedig szinte semmit sem éreztek. Üres, gyümölcsmentes íz, savanyú, de nincs szőlős aroma. Szénsavasság jó.


 1. Mon Amour, egységára: 649 Ft/palack. Pontszám: 5,3/10 pont 

Földes, szőlőleveles illat. Nem túl száraz, sőt egyes pillatanokban a kóstolás közben félédesnek hatott. Nem definiálható a gyümölcsös íz.


 1. Szovjetszkoje  Igrisztoje különlegesen száraz, egységára: 619 Ft/palack. Pontszám: 6/10 pont

Égett, alkoholos illat. Nem érződik extra száraznak, viszont enyhén gyümölcsös, alkoholos, nincs utóíz.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. Burg Schöneck, egységára: 699 Ft/palack. Pontszám: 6,6/10 pont 

Tiszta, friss, enyhén gyümölcsös illat. Nagyon egyszerű szőlős aromák, megfelelően száraz. Szénsavasságának mértéke kiemelkedik a többi pontozott szempont közül.


 1. Szent István Natúr, egységára: 1299 Ft/palack. Pontszám: 6,7/10 pont

Nehezen definiálható, gyenge intenzitású illat. Megfelelő a szárazsága, viszont kevés aromát éreztek a kóstolók. A szénsavassága jólesik.


 1. Herzog Alba (ALDI), egységára: 779 Ft/palack. Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe gyümölcsös illat. Gyenge aromák, viszont harmonikus savasság és élvezhető szárazság. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. BB száraz, egységára: 789 Ft/palack. Pontszám: 6,9/10 pont

Barackos, mézes illat, ami kissé zavaró egy pezsgőnél. Gyümölcsös, barackpálinkás, boros, mézes ízek. Nem olyan száraz, utóízben is marad egy kis cukor a nyelvünk hegyén. Már-már túl gyümölcsös.


 1. Törley Gála sec, egységára: 899 Ft/palack. Pontszám: 7,1/10 pont

Friss, édes, gyümölcsös illat. Kevés ízjegyet, aromát éreztek a kóstolók, pezsgős- élesztős utóízzel. Elég száraz, de nem savanyú, harmonikus a savtartalma.


 1. Hungaria Grande cuvée brut palackban erjesztett, egységára: 1549 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont

Szép sárga szín. Tiszta, friss, erőteljes pezsgőillat. Testes, finom, élesztős, gyümölcsös, telt íz. Az illata letisztult, friss. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. Tesco Imperium extra dry, egységára: 849 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont

Erjedő must illat. Enyhe aromákat éreztünk kóstoláskor, viszont harmonikus a savassága. Semmi utóíz, tiszta pezsgő.

 


 1. Gancia Prose, egységára: 1999 Ft/palack. Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, muskotályos jellegű illat. Harmonikus, friss, spumante* jelleg, enyhe íz-intezitás. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


 1. TESCO Cava traditional method, egységára: 1299 Ft/palack. Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe élesztős, gyümölcsös illat. Nagyon száraz, savanyú, kevés gyümölcsaromával, utóízben is csak a száraz pezsgő íz érezhető, mindenféle gyümölcsös aroma nélkül.


 1. Varga Balatoni Irsai Olivér extra dry, egységára: 1599 Ft/palack. Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, édeskés, muskotályos illat, friss, gyümölcsös. Nem érezhető extra dry-nak, mert elég gyümölcsös, friss, kevés savval bíró pezsgő, aminek utóízében érezhető édeskés. Az Irsai jelleg érezhető, bár nem túl erős, ezért a kóstolók közül csak 3-an nevezték meg a szőlőfajtát konkrétan.


 1. Varga Balatoni cuvée extra dry, egységára: 1599 Ft/palack. Pontszám: 7,7/10 pont 

Friss, spumantéra (jellemzően olaszos eljárással egyfajta habzóboros jellegű pezsgő) emlékeztető illat. Kellemes szárazság, friss, szőlős aromák és az ízében is visszaköszön a spumante jelleg.


 1. Törley Muscosecco, egységára: 999 Ft/palack. Pontszám: 7,8/10 pont
 2. Nagyon finom, friss muskotályos, Irsai Olivér borra emlékeztető illat. A szárazság megfelelő, üde, friss, fiatalos, muskotályos íz. A szénsavasság is harsányabb, az egyik kellemes meglepetés a teszten.

 1. Hungaria Extra dry, egységára: 1549 Ft/palack. Pontszám: 8,1/10 pont 

Frissérzetet keltő, harsány gyümölcsös illat. Zamatos, szőlős, mustos ízek. Letisztult, megfelelően száraz, a savtartalom is kellemes.


 1. Pannon Imperial methode traditonelle (LIDL), egységára: 1999 Ft/palack. Pontszám: 8,3/10 pont

Telt, gyümölcsös, bársonyosnak érződő illatú. A szárazságát mégis hibátlannak mondható, az íze enyhén gyümölcsös, élesztős. Letisztult, harmónikus pezsgő érzetét kelti.


 1. Törley Brut reserve palackban erjesztett, egységára: 1749 Ft/palack. Pontszám: 8,3/10 pont

Üde, friss illatok, amire többen írták, hogy hasonlít az Irsaira. Finom, száraz íz, utóízben jönnek elő a gyümölcsös ízjegyek. Nagyon egyben vannak a pezsgő ízlelésekor észlelhető hatások: a szárazság, a gyümölcsösség, a savtartalom és a szénsavassága is.


 1. Törley Excellence Chardonnay extra sec, egységára: 1399 Ft/palack. Pontszám: 8,6/10 pont
 2. Friss, mustos, letisztult illat. Jóleső korty, még jobban eső szárazság, majd a nyelvünk hegyén és szélein megül a chardonnay különleges íze. Tartalmas, friss pezsgő. A legtöbb pontozóknál első vagy második lett. A szénsavassága is tartalmas, jóleső pezsgőélményt ad kóstoláskor. Minden cseppje megéri az árát!

Összegzés

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom