Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szaúd-Arábia irgalmatlanul nagyot kaszált az olaj- és földgázüzleten
No menu items!

Szaúd-Arábia irgalmatlanul nagyot kaszált az olaj- és földgázüzleten

A Saudi Aramco nagyot nyert a válságon: a szaúd-arábiai olajvállalat 2022-ben rekordnyereséget, 161 milliárd dollárt könyvelhetett el. Ez több, mint 133 ország teljes gazdasági teljesítménye.

Az állami tulajdonú Saudi Aramco bemutatta éves mérlegét, amely a cég történetének legmagasabb éves nyereségét mutatja, 161 milliárd dollárt. Az eredmény 46,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es eredményhez képest, és csak a 2022-es negyedik negyedévre 19,5 dollár osztalékot várnak – írja a Spiegel.

A nyereség nagysága alapvetően az energiaáraknak köszönhető, amelyek drasztikusan megemelkedtek Oroszország tavaly februári, Ukrajna elleni támadását követően. Az orosz olajcégek elleni szankciók miatt hirtelen sokkal kevesebb olaj és földgáz állt rendelkezésre a nyugati piacokon. Az energiaárak emelkedése világszerte felhajtotta az inflációt.

Az Aramco továbbra is növelni akarja nyereségét azzal, hogy 2027-re a kitermelést a napi 11,5 millió hordóról napi 13 millió hordóra bővíti. Ennek oka, hogy várhatóan Kína ismét több fosszilis energiát fog igényelni a világpiacon.

Az éghajlati kockázatokat figyelmen kívül hagyják

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt felgyorsuló éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő nemzetközi aggodalom a jelek szerint nem játszik szerepet a tanácskozásokon. “Mivel arra számítunk, hogy az olaj és a gáz a belátható jövőben is nélkülözhetetlen marad, az iparágunkba történő elégtelen beruházások kockázatai valósak” – mondta Amin H. Nasser, a Saudi Aramco vezetője.

Az Aramco eredményei azonban nem igazán jelentenek meglepetést. Korábban olyan energetikai vállalatok, mint a brit BP, az amerikai Exxon Mobil, a Shell rendkívüli nyereségről számoltak be.

Az eredmény láttán azonban kritikus hangok is megszólaltak. “Megdöbbentő, hogy egy vállalat egyetlen év alatt több mint 161 milliárd dolláros nyereséget termel a fosszilis tüzelőanyagok – a klímaválság legnagyobb okozójának – értékesítéséből” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára. “Annál is inkább sokkoló, mert ez a többlet egy globális megélhetési válság idején halmozódott fel, és az energiaáraknak az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúját követő emelkedése is hozzájárult ehhez” – tette hozzá.

Callamard arra is rámutatott, hogy Szaúd-Arábia továbbra is azon országok közé tartozik, amelyek lábbal tiporják az emberi jogokat, és rendszeresen részt vesz a szomszédos országokban zajló fegyveres konfliktusokban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.