Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szaúd-Arábia irgalmatlanul nagyot kaszált az olaj- és földgázüzleten
No menu items!

Szaúd-Arábia irgalmatlanul nagyot kaszált az olaj- és földgázüzleten

A Saudi Aramco nagyot nyert a válságon: a szaúd-arábiai olajvállalat 2022-ben rekordnyereséget, 161 milliárd dollárt könyvelhetett el. Ez több, mint 133 ország teljes gazdasági teljesítménye.

Az állami tulajdonú Saudi Aramco bemutatta éves mérlegét, amely a cég történetének legmagasabb éves nyereségét mutatja, 161 milliárd dollárt. Az eredmény 46,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es eredményhez képest, és csak a 2022-es negyedik negyedévre 19,5 dollár osztalékot várnak – írja a Spiegel.

A nyereség nagysága alapvetően az energiaáraknak köszönhető, amelyek drasztikusan megemelkedtek Oroszország tavaly februári, Ukrajna elleni támadását követően. Az orosz olajcégek elleni szankciók miatt hirtelen sokkal kevesebb olaj és földgáz állt rendelkezésre a nyugati piacokon. Az energiaárak emelkedése világszerte felhajtotta az inflációt.

Az Aramco továbbra is növelni akarja nyereségét azzal, hogy 2027-re a kitermelést a napi 11,5 millió hordóról napi 13 millió hordóra bővíti. Ennek oka, hogy várhatóan Kína ismét több fosszilis energiát fog igényelni a világpiacon.

Az éghajlati kockázatokat figyelmen kívül hagyják

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt felgyorsuló éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő nemzetközi aggodalom a jelek szerint nem játszik szerepet a tanácskozásokon. “Mivel arra számítunk, hogy az olaj és a gáz a belátható jövőben is nélkülözhetetlen marad, az iparágunkba történő elégtelen beruházások kockázatai valósak” – mondta Amin H. Nasser, a Saudi Aramco vezetője.

Az Aramco eredményei azonban nem igazán jelentenek meglepetést. Korábban olyan energetikai vállalatok, mint a brit BP, az amerikai Exxon Mobil, a Shell rendkívüli nyereségről számoltak be.

Az eredmény láttán azonban kritikus hangok is megszólaltak. “Megdöbbentő, hogy egy vállalat egyetlen év alatt több mint 161 milliárd dolláros nyereséget termel a fosszilis tüzelőanyagok – a klímaválság legnagyobb okozójának – értékesítéséből” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára. “Annál is inkább sokkoló, mert ez a többlet egy globális megélhetési válság idején halmozódott fel, és az energiaáraknak az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúját követő emelkedése is hozzájárult ehhez” – tette hozzá.

Callamard arra is rámutatott, hogy Szaúd-Arábia továbbra is azon országok közé tartozik, amelyek lábbal tiporják az emberi jogokat, és rendszeresen részt vesz a szomszédos országokban zajló fegyveres konfliktusokban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Első ultragyors elektromos töltők Budán és Szegeden

Az OMV új elektromos töltőt telepített a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasori és a szegedi Dorozsmai úti töltőállomásán, a készülékek 250 kilowatt (kW) összteljesítményű ultragyors töltők, amelyeken két töltőcsatlakozó áll az autósok rendelkezésére.

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatja a kormány a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését.

Kis emelkedéssel zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.