Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szaúd-Arábia irgalmatlanul nagyot kaszált az olaj- és földgázüzleten
No menu items!

Szaúd-Arábia irgalmatlanul nagyot kaszált az olaj- és földgázüzleten

A Saudi Aramco nagyot nyert a válságon: a szaúd-arábiai olajvállalat 2022-ben rekordnyereséget, 161 milliárd dollárt könyvelhetett el. Ez több, mint 133 ország teljes gazdasági teljesítménye.

Az állami tulajdonú Saudi Aramco bemutatta éves mérlegét, amely a cég történetének legmagasabb éves nyereségét mutatja, 161 milliárd dollárt. Az eredmény 46,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es eredményhez képest, és csak a 2022-es negyedik negyedévre 19,5 dollár osztalékot várnak – írja a Spiegel.

A nyereség nagysága alapvetően az energiaáraknak köszönhető, amelyek drasztikusan megemelkedtek Oroszország tavaly februári, Ukrajna elleni támadását követően. Az orosz olajcégek elleni szankciók miatt hirtelen sokkal kevesebb olaj és földgáz állt rendelkezésre a nyugati piacokon. Az energiaárak emelkedése világszerte felhajtotta az inflációt.

Az Aramco továbbra is növelni akarja nyereségét azzal, hogy 2027-re a kitermelést a napi 11,5 millió hordóról napi 13 millió hordóra bővíti. Ennek oka, hogy várhatóan Kína ismét több fosszilis energiát fog igényelni a világpiacon.

Az éghajlati kockázatokat figyelmen kívül hagyják

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt felgyorsuló éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő nemzetközi aggodalom a jelek szerint nem játszik szerepet a tanácskozásokon. “Mivel arra számítunk, hogy az olaj és a gáz a belátható jövőben is nélkülözhetetlen marad, az iparágunkba történő elégtelen beruházások kockázatai valósak” – mondta Amin H. Nasser, a Saudi Aramco vezetője.

Az Aramco eredményei azonban nem igazán jelentenek meglepetést. Korábban olyan energetikai vállalatok, mint a brit BP, az amerikai Exxon Mobil, a Shell rendkívüli nyereségről számoltak be.

Az eredmény láttán azonban kritikus hangok is megszólaltak. “Megdöbbentő, hogy egy vállalat egyetlen év alatt több mint 161 milliárd dolláros nyereséget termel a fosszilis tüzelőanyagok – a klímaválság legnagyobb okozójának – értékesítéséből” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára. “Annál is inkább sokkoló, mert ez a többlet egy globális megélhetési válság idején halmozódott fel, és az energiaáraknak az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúját követő emelkedése is hozzájárult ehhez” – tette hozzá.

Callamard arra is rámutatott, hogy Szaúd-Arábia továbbra is azon országok közé tartozik, amelyek lábbal tiporják az emberi jogokat, és rendszeresen részt vesz a szomszédos országokban zajló fegyveres konfliktusokban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A jövő évtől a Tesla humanoid robotokat használ

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több vállalatnál is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, amely egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

Milyen jogok illetik meg a légi utasokat? -az EU iránymutatásai

Az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk.

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Zöldként született újjá a tornádó pusztította város

Emellett a város a felére tudta csökkenteni szénlábnyomát azáltal, hogy a várostól délre lévő 10 turbinás szélerőmű 100 százalékos szélenergiájára tért át.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.