Kezdőlap Pénzvilág Szépségek az ipar szolgálatában

Szépségek az ipar szolgálatában

A húszéves Szarvas Andreát koronázták meg vasárnap este Budapesten, a Magyarország Szépe 2018-as döntőjében, így ő képviselheti hazánkat a decemberi Miss World világversenyen Kínában. S bár kevesen gondoltak bele a szép lányokat látva, hogy valójában milyen elképesztően nagy üzlet képviselői ők, a szépségcsinálók a világ legnagyobb üzletemberei közé tartoznak manapság, és az ő követeik az ország- és világszépek, a szépségkirálynők. Az Üzlet néhány jellemző adattal mutatja be, micsoda gazdasági erőt képviselnek a megállíthatatlanul fejlődő szépségipar óriásai, nemcsak nyugaton, hanem hazánkban is.

Manapság a szépségiparnál csak az informatika fejlődik gyorsabban és dinamikusabban, elképesztő pénzösszegek cserélnek gazdát az ágazat szereplői között. A globális szépségipar mintegy 7 százalékkal bővül évente, gyorsabban, mint a világ GDP-je. A legnagyobb piacot manapság Oroszország, Kína, Dél-Korea és India jelenti, igaz, ezekben az országokban még mindig a francia és az amerikai kozmetikai termékek a legkelendőbbek.

Ezzel egybecseng, hogy a francia kozmetikai vállalatokat tömörítő szövetség, a FEBEA tavasszal tette közzé 2017-es kereskedelmi adatait, amelyek szerint tavaly 13,6 milliárd euró értékben adtak el francia szépségápolási termékeket világszerte. Ez 1,6 milliárdos növekedést jelent 2016-hoz képest, mégpedig úgy, hogy az eladások az ázsiai régióban 25 százalékkal, az Egyesült Államokban 20 százalékkal emelkedtek.

Ugyanakkor a világ más részein is folyamatosan bővül az iparág, amibe már nemcsak a kozmetikai termékek – sminkek, bőr- és hajápolási készítmények, parfümök – tartoznak, hanem egyre inkább a plasztikai sebészetek és az egészségcentrumok által kínált szolgáltatások, illetve a fogyást elősegítő termékek is. Utóbbiaknak köszönhetően a becslések szerint 2022-re évi 350 milliárd eurós forgalmat bonyolíthat a globális szépségipar.

A növekedés Magyarországon is jól érzékelhető, a hazai kozmetikai piacon tevékenykedő közel 1500 cég évente 100-120 milliárd forintot termel. A legnépszerűbb termékek itthon a testápolók, az arc- és szemránckrémek, amelyekre egyaránt 6 milliárd forint kerül ki éves szinten a magyar pénztárcákból. A plasztikai sebészeti beavatkozások ezzel szemben hazánkban még luxuskiadásnak számítanak, az ilyen jellegű műtétek csaknem felét a 35-50 éves korosztály tagjain végezték tavaly. A határainkon belül tevékenykedő plasztikai sebészek száma jelenleg nagyjából 200-ra tehető.

A szépségkirálynők, a szépségipar egy-egy szegmensének képviselőivé, modelljeivé avanzsálva pedig igen szép summákat kereshetnek.  A szépségipari cégeinek arcaivá válva a halandók számára szinte felfoghatatlan összegeket zsebelnek be.

A Forbes Magazin 2016-os adatai is sokat mondóak, a legkeresettebb modellek összeállítása itt található. Az első helyen ismét a brazil szépség, Gisele Bündchen végzett 30,5 millió dollárral, míg másodikként, 20 millióval Adriana Lima futott be. Legnépszerűbb magyar modellünk, Palvin Barbara ugyanebben az évben “szerény”, 4 millió dolláros bevételt ért el.

Friss

Budapesti Értéktőzsde, március: áresés

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is változékony kereskedés mellett erőteljesen csökkentek a részvényárak, a fejlett piacok 15-25 százalékos márciusi visszaeséséhez hasonlóan a BUX is 40 230 pontról, 33 135 pontig csökkent - közölte a Budapesti Értéktőzsde.

Koronavírus – Szabadesés: lezuhant az euróövezet gazdasági teljesítménye

A koronavírus-járvány, illetve az ellene hozott intézkedések hatására márciusban korábban még soha nem tapasztalt mértékben gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteki tájékoztatása alapján.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

Gazdasági vészhelyzet – Amit a meghirdetett járulékkedvezményről tudni kell/részletek

A koronavírus járvány miatt bekövetkezett recesszió veszteségei szinte a gazdasági szereplők mindegyikét arra sarkallja, hogy valami módon bekerüljön a kormány által meghatározott veszélyeztetett tevékenységi körbe, amelynek jóvoltából a március 1. és június 30. közötti átmeneti időre adó- és járulékkedvezményben részesülhet. A fő kérdés most azonban az, miként értesülhetnek a besorolásukról? Mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, aki már a kormányzat eddigi kétlépcsős programjának kedvezményezettjei? AzÜzlet.hu erről kérdezte a PWC Magyarország Kft. szakértőit.

Hírek

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Újra mélyponton a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai kutatók.

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát.

Károly herceg elhagyhatta a karantént

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg jól van, kikerült a karanténból - közölte a 71 éves brit trónörökös szóvivője.

A rendőrség nevében is támadnak a csalók

Ismeretlenek a rendőrség nevével visszaélve valótlan tartalmú meghívókat küldtek e-mailben szerkesztőségeknek és különböző szervezetekek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Rigó Csaba Balázs a GVH új elnöke

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) eddigi vezetőjének kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére.

Baltikum. Kölyökfókák százai haldokolnak az enyhe télben

Százszám pusztulnak a púpos fókakölykök a Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén a szokatlanul meleg, jégmentes tél miatt.

Szerdán tovább zuhan a benzin ára

Április 1-től a benzin 8 forinttal kerül majd kevesebbe: a literenkénti ára 290 forintra csökken, amire 2010 óta nem volt példa. A gázolaj ára változatlan marad.

Gazdaság

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom