Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Szijjártó: magyar vállalkozások 99 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg külföldön
No menu items!

Szijjártó: magyar vállalkozások 99 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg külföldön

Képek/Fotók/Facebook

99 milliárd forintnyi beruházást hajt végre külföldön 33 hazai vállalat, amelyhez a kormány 51 milliárd forintot adott – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Győr-Moson-Sopron megyei Petőházán, ahol átadta a támogatási okiratot a Pellet Produkt Kft.-nek, amely a horvátországi Verőcén épít üzemet.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy már 157 vállalat nyújtott be támogatási kérelmet.
A magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres, mert egyre szélesebb azon vállalatok csoportja, amelyek képesek külföldön beruházni és sikereket felmutatni – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a tavaly elért 100 milliárd euró fölötti exportteljesítmény csak akkor növelhető, ha a vállalatok a termelési tevékenységük egy részét kihelyezik, amely által a magyar gazdaságba újabb növekedési forrásokat tudnak becsatolni.
A külpiaci növekedési támogatás ebben segít – szögezte le.

Ismertette, hogy a petőházi Pellet Produkt Kft. ötmilliárd forint értékben hoz létre üzemet Horvátországban, amelyet a kormány 2,3 milliárd forinttal támogat, mert a beruházással nemcsak a pellet exportja nő, hanem több tízezer tonnányi szén-dioxidtól is megkíméli a környezetet. Ezen felül a cég erősíti európai pozícióját.

Kiemelte: fontos Magyarország számára, hogy a környezetvédelem és a versenyképesség egyensúlyban legyen, ezt bizonyítja, hogy az ország egyike annak a 21 országnak a világon, amelyek úgy tudták növelni gazdasági teljesítményüket az elmúlt években, hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátást.

Reálisnak nevezte azt a célkitűzést is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges legyen.

Szijjártó Péter beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly az összes hasznos munkaidő 9 százaléka veszett el a világon, 114 millióan váltak munkanélkülivé, a világkereskedelem 9,2 százalékkal esett vissza, a külföldi közvetlen beruházások pedig globálisan 42 százalékkal csökkentek.

Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kormány “jó és hatékony” válaszokat ad a járvány kihívásaira, emellett Sopron és térséges szempontjából a Magyar falu és a Modern városok program is fontos.

Kaszab István, a Pellet Produkt Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy egy tavalyi beruházás eredményeként üzemük kapacitásának határán van, elérték az évenkénti tízezer tonna pellet gyártását, növekedni pedig úgy tudnak, ha külföldön ruháznak be.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a 2008-ban alakult cég árbevétele 2019-ben 463 millió forint volt, 43 millió forinttal több, mint 2018-ban. Adózott eredménye 3,1 millió forintra esett, ez 4,5 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban. 2019 év végén 12 embert foglalkoztattak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom