Kezdőlap Cégvilág Szijjártó: magyar vállalkozások 99 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg külföldön
No menu items!

Szijjártó: magyar vállalkozások 99 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg külföldön

Képek/Fotók/Facebook

99 milliárd forintnyi beruházást hajt végre külföldön 33 hazai vállalat, amelyhez a kormány 51 milliárd forintot adott – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Győr-Moson-Sopron megyei Petőházán, ahol átadta a támogatási okiratot a Pellet Produkt Kft.-nek, amely a horvátországi Verőcén épít üzemet.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy már 157 vállalat nyújtott be támogatási kérelmet.
A magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres, mert egyre szélesebb azon vállalatok csoportja, amelyek képesek külföldön beruházni és sikereket felmutatni – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a tavaly elért 100 milliárd euró fölötti exportteljesítmény csak akkor növelhető, ha a vállalatok a termelési tevékenységük egy részét kihelyezik, amely által a magyar gazdaságba újabb növekedési forrásokat tudnak becsatolni.
A külpiaci növekedési támogatás ebben segít – szögezte le.

Ismertette, hogy a petőházi Pellet Produkt Kft. ötmilliárd forint értékben hoz létre üzemet Horvátországban, amelyet a kormány 2,3 milliárd forinttal támogat, mert a beruházással nemcsak a pellet exportja nő, hanem több tízezer tonnányi szén-dioxidtól is megkíméli a környezetet. Ezen felül a cég erősíti európai pozícióját.

Kiemelte: fontos Magyarország számára, hogy a környezetvédelem és a versenyképesség egyensúlyban legyen, ezt bizonyítja, hogy az ország egyike annak a 21 országnak a világon, amelyek úgy tudták növelni gazdasági teljesítményüket az elmúlt években, hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátást.

Reálisnak nevezte azt a célkitűzést is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges legyen.

Szijjártó Péter beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly az összes hasznos munkaidő 9 százaléka veszett el a világon, 114 millióan váltak munkanélkülivé, a világkereskedelem 9,2 százalékkal esett vissza, a külföldi közvetlen beruházások pedig globálisan 42 százalékkal csökkentek.

Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kormány “jó és hatékony” válaszokat ad a járvány kihívásaira, emellett Sopron és térséges szempontjából a Magyar falu és a Modern városok program is fontos.

Kaszab István, a Pellet Produkt Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy egy tavalyi beruházás eredményeként üzemük kapacitásának határán van, elérték az évenkénti tízezer tonna pellet gyártását, növekedni pedig úgy tudnak, ha külföldön ruháznak be.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a 2008-ban alakult cég árbevétele 2019-ben 463 millió forint volt, 43 millió forinttal több, mint 2018-ban. Adózott eredménye 3,1 millió forintra esett, ez 4,5 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban. 2019 év végén 12 embert foglalkoztattak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Klímaváltozás – Az ausztráliai bozóttüzek hűtötték a Földet

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hírek

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hétvége – Van ahol marad a kánikula és a hőségriadó

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos....

Öt népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Jön az új rendszámtábla – a régi áron

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

Késedelmi költség-könyvtár. Ötven év után küldték vissza a szakácskönyvet

A lejárati idő után több mint ötven évvel juttattak vissza egy kikölcsönzött szakácskönyvet egy skóciai könyvtárnak.

Koronavírus. Az EU a kezelésre kifejlesztett gyógyszerre írt alá szerződést

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről - közölte az uniós bizottság.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom