Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Távozik a Vapiano vezetője - A kapitány elhagyja a süllyedő hajót

Távozik a Vapiano vezetője – A kapitány elhagyja a süllyedő hajót

A válsággal küzdő étteremlánc, a Vapiano vezetője váratlanul bejelentette lemondásást. Cornelius Everke augusztus végén távozik posztjáról. A hamburgi cég vezetői székében 2014 óta ülő német menedzser elismeri, hogy az elmúlt évek nagyütemű terjeszkedésével „némileg túlvállalták magukat”. Az olasz ételeket kínáló gasztronómiai vállalkozás kivezetése a válságból már nem az ő gondja lesz.

Cornelius Everke

A szűkszavú közlemény szerint magánjellegű okok állnak a távozás háttérben és Corneilus Everke közös megegyezéssel bontotta fel a 2021-ig szóló munkaszerződését.

Az étteremlánc problémái nem új keletűek. AzÜzlet korábban a lánc válságról, és a magyar vonatkozásokról is beszámolt. A részletes bemutatott okok – közöttük botrányos viszonyok – vezettek oda, hogy a Vapiano 2018-at 1%-al csökkent, 372 millió eurós árbevétel mellett 101 millió veszteséggel zárta. Mindez a jogszabályban előírtnál jóval később derült ki.

Tavasszal a Vapiano háromszor is elhalasztott a rendes közgyűlését, a 2018-as eredmények publikálását. Erre végül csak júniusban került sor, miután biztossá vált, hogy a legnagyobb részvényes, a Tchibot is birtokló Herz család hajlandó egy 30 millió eurós tőkeemelésre. A friss pénz nélkül az étteremlánc kénytelen lett volna csődöt jelenteni.

A menedzsment még nem találta meg Everke utódját. A láncot megbízott vezetőként 2020 tavaszáig a felügyelőbizottság elnöke, Vanessa Hall fogja irányítani.

Lutz Scharpe

A Vapianonál el akarják kerülni a látszatot, hogy a menedzserek elhagyják a süllyedő hajót. Ennek jegyében a pénzügyi vezető, Lutz Scharpe szerződését annak lejárta előtt 2023-ig meghosszabbították.

A Vapianonál a kezdetektől fogva az üzletpolitika része volt a gyors expanzió. A 2017-es tőzsdei bevezetés után még nagyobb sebességfokozatba kapcsoltak a hamburgi székhelyű cégnél. Tavaly 30 új éttermet nyitottak.

A lánchoz jelenleg a világ 33 országában 230 egység tartozik.

Magyarországon is több éttermet nyitott a Vapiano

A legtöbb, 26 Németországban. Idehaza négy helyen kínálja a német lánc az olasz konyha klasszikusait.

Ma már senki sem tagadja a vezetésben, hogy a terjeszkedés, a túl gyors bővülés is felelős volt, ami ráadásként részben világos koncepció nélkül zajlott.Tavasz óta bezárások és létszámcsökkentés is napirenden van. Ezek azonban egyelőre a 3 budapesti és 1 győri éttermet nem érintik.

Friss

A Ford egymillió e-autóval árasztja el Európát?

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízel üzemű járművek eladását.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Varga: a rendezetlen Brexit sem rengetné meg a gazdaságot

Magyarország érdeke, hogy Nagy-Britannia rendezett keretek között lépjen ki az Unióból, ugyanakkor a szigetország megállapodás nélküli kilépése sem okozna jelentős visszaesést a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A cégek a konjunktúra visszaesésével számolnak

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) második negyedéves vállalati konjunktúra mutatója 39 pontról 33 pontra csökkent, vagyis a cégek a konjunktúra visszaesésére számítanak - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Hírek

Alpesi turistaházban vizsgálják a műszaki cikkek hiányának egészségre gyakorolt hatását

Alpesi turistaházban vizsgálják tíz önként jelentkezőn a műszaki cikkek, különösen a mobiltelefon hiányának egészségre gyakorolt hatását Olaszországban.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Fidel Castro krokodilja harapta le egy férfi karját

Fidel Castro hajdani kubai vezető tulajdona volt az a krokodil, amelynek harapása miatt amputálták egy svéd férfi karját.

Fűtési idény. Csak egyszer ingyenes az indulás

Szeptember 15-én kezdődik a fűtési időszak, a Főtáv is fűtésre alkalmas állapotba helyezi a berendezéseit. Kizárólag egyetlen alkalommal díjmentes a fűtés indítása, leállítása.

Markáns hidegfront érkezik a jövő héten

Jövő kedden markáns hidegfront éri el az országot a modellszámítások szerint - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

INPUT Program. Gondolatvezérléssel az amerikai piacra

Gondolattal irányítható elektronikus vezérlő, úgynevezett agy-gép interfész-rendszer fejlesztésével nyert a Mindrove csapata az INPUT Program első országos startup versenyén. A fejlesztők jutalma egy 20 ezer dollár értékű, észak-amerikai piacra lépési csomag.

Mesterien főzték a szeszt az ókori Kínában

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori lepárlóüzem romjait tárták fel Anhuj tartományban. A leletekből kiderült, az ókori kínaiak mesteri szinten űzték a szeszfőzést.

Leukémiában szenved Karel Gott

Akut leukémiában szenved Karel Gott. A cseh popsztár a Prágai Egyetemi Általános Kórházba jár kezelésre.

Budai barlangban termett a kannabisz – videó

Kábítószer-birtoklás bűntette miatt nyomoznak a negyvenegy éves F. Gy. ellen, aki a XXII. kerületi telkén lévő barlangrendszerben kannabiszt termesztett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

E-cigaretta. Csak trafikban árusítható a töltőfolyadék

A dohányzás füstmentes alternatívái ugyanúgy dohánygyártmánynak és jövedéki terméknek minősülnek, mint a cigaretta. Kizárólag dohányboltokban forgalmazhatók, számos feltétel mellett - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Elárverezik Darth Vader eredeti maszkját

Ritka, filmben viselt Darth Vader-maszkra és Harry Potter-szemüvegre is lehet licitálni egy filmes relikviákból rendezett Los Angeles-i árverésen.

Vihar – Életveszélyessé vált a szegedi jogi kar épülete

Jelentős károk érték a hétfő délutáni viharban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karának főépületét, az ingatlan életveszélyessé vált - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
Hirdetés

Gazdaság

Megnyílnak a bankszámlák az appok előtt

Az ötezer forint alatti érintéses fizetések esetén is kérhetik a PIN-kódot a boltokban, bevezetik a nyitott bankolást és módosul az internetbanki belépés folyamata is.

Kamatot vágott az EKB – újraindul az eszközvásárlási program

Az Európai Központi Bank a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.

Bírság. Belső hiányosságok a K&H Banknál

Nem megfelelő szabályozottságára visszavezethető, kis súlyú jogsértés miatt a Magyar Nemzeti Bank 29,2 millió forint bírságot szabott ki a K&H bankcsoport három intézményére.

Facebook Libra. A kibocsátók nyerik a legnagyobbat?

Bár a Facebook kriptodevizája, a Libra erősíteni tudná a világ elmaradott térségeiben élők pénzügyi kibontakozását, a virtuális pénz kibocsátóit nem önzetlen szempontok mozgatják - írja a müncheni ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya.

Monetáris tanács – egyhangúlag maradt az alapkamat

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat, az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 0,9 százalékon, valamint az egynapos jegybanki betét kamatának mínusz 0,05 százalékon tartásáról.

Deutsche Bank: egy százalékpontot vág a kamaton a Fed

A Deutsche Bank azzal számol, hogy a Fed a következő egy évben jelentősen csökkenti az alapkamatot, és hogy lassul az amerikai gazdaság növekedése.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom