Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Téli zárlat a Tátrában
No menu items!

Téli zárlat a Tátrában

Fotó: Bódi Ágnes

Hasonlóan a korábbi évekhez a Tátrai Nemzeti Parkban november 1-től szezonális zárlat lépett érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2024. június 14-ig nem látogatható.

A Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) szerdától szezonális lezárás van érvényben. A TANAP adminisztrációja szerint a túraútvonalak egy részén a lezárás elsősorban azért van érvényben, hogy az alpesi környezetben a természet szünetet tartson a látogatók legnagyobb beáramlásától. Azonban még mindig elérhetik az összes alpesi kunyhót, kivéve Chata pod Rysmi.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Popradské pleso-i szimbolikus temetőt is bezárják. Mivel a naptár novemberben mindenszentek első napját tartalmazza, többen jóhiszeműen tervezték, hogy tisztelegnek az elhunyt emléke előtt, talán Ostervába irányítva. Azonban
még ez az ösvény is egyike azoknak a túraútvonalaknak, amelyek a téli szezonális tilalom alá esnek” – figyelmeztetnek a természetvédők.

Az alpesi terület, beleértve a hivatalosan elérhető csúcsokhoz és nyergekhez vezető kijelölt ösvényeket, jövő év június közepéig zárva lesz a turisták előtt. A Chatou pod Rysmi alatti lezárás a Mengusovská völgyben található Nad Žabí potok kereszteződésétől kezdődik. A turizmus TANAP legmagasabb pozícióiból való kizárásának oka elsősorban a ritka állatfajok védelme, amelyek véleményünk szerint megérdemlik a békés téli szezont. Az állatok kimerültek az élelemhiány miatt, és tavasszal fiatalok jönnek a világra” – érvelt Pavol
Majko, a TANAP adminisztrációjának igazgatója.

A szezonális bezárás az 1980/1981-es szezonban lépett hatályba. Ez annak a helyzetnek a következménye volt, amikor a múlt század 70-es éveiben a turizmus szintje meghaladta a természeti környezet teherbíró képességének határát az akkori TANAP adminisztráció szerint. Ez a döntés nyolc hónapig tartó lezárást okozott az alpesi nyergekhez és a Tátra csúcsaihoz vezető ösvényeken. Később, rendelettel lerövidítették a szezonális
bezárást június 30-ról június 15-re.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát.

A legjobb pálinkákat díjazták

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot.

Jön a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program.

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.