Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Teljes a káosz az élelmiszerek világpiacán
No menu items!

Teljes a káosz az élelmiszerek világpiacán

A FAO figyelmeztetett, hogy bár az élelmiszerárak júniusban csökkentek, továbbra is fennállnak azok a tényezők, amelyek miatt a globális árak eleve magasak voltak. Illusztrácó: Bigstock

Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, de még mindig történelmi csúcsok közelében vannak az orosz-ukrán háború miatt. Ráadásul a Nomura egyik vezető közgazdásza szerint Ázsiában még várat magára az élelmiszerárak robbanása, amely valószínűleg a júliustól szeptemberig tartó negyedévben fog bekövetkezni.

Sonal Varma, a japán bank ázsiai piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a CNBC-nek elmondta, hogy az élelmiszerárak ázsiai változásai általában elmaradnak a globális mozgásoktól, mivel a kormányok támogatásokat és árszabályozást vezetnek be az árak átmeneti enyhítésére.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe júniusban 2,3 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest. Az árindex a növényi olajok, a gabonafélék és a cukor nemzetközi árának csökkenése miatt lett alacsonyabb, de még így is 23,1 százalékkal magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt.

A FAO-index júniusban 154,2 ponton mozgott – a bázisidőszakot a 2014 és 2016 közötti átlagárak jelentik -, alig valamivel a márciusi 159,7 pontos érték alatt, amelyben már benne volt ukrajnai orosz invázió hatása.

Ázsiára gyakorolt hatás

A Nomura szakértője szerint az idei év második felében valószínűleg Szingapúrban, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken és Indiában emelkednek majd a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak.

Egy júniusban közzétett jegyzetben Varma és szakértői csapata azt írta: a nettó élelmiszerimport a Fülöp-szigetek bruttó hazai termékének (GDP) több mint 2 százalékát teszi ki, ami a második legmagasabb Ázsiában (Japánon kívül) Hongkong után. Az élelmiszerek az ország fogyasztói árindexének kosarában is magas, közel 35 százalékos részesedést képviselnek.

Dél-Korea és Szingapúr szintén veszélyben van, mivel nagymértékben függnek az élelmiszerimporttól.

És bár India búza és rizs tekintetében önellátó, az országban jelenleg is tartó hőhullám, a monszun késése és más élelmiszerek, például a hús és a tojás árának emelkedése valószínűleg felfelé fogja hajtani az árakat.

Varma szerint ahelyett, hogy exporttilalmakat vezetnének be, amelyek torzítják az élelmiszerárakat, a kormányoknak “a költségvetési támogatás célzott formáit” kellene alkalmazniuk, hogy segítsenek az alacsony jövedelmű embereken ebben a helyzetben.

Az alacsonyabb jövedelmű háztartások jellemzően fogyasztásuk nagy részét élelmiszerre költik, ezért fontosabb, hogy megvédjük őket” – mondta.

A búza közel felével drágult egy év alatt

A FAO élelmiszerár-indexe szerint a gabonafélék ára – amely kategóriába a búza tartozik – júniusban 4,1 százalékkal csökkent májushoz képest, de még mindig 27,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A búza ára júniusban 5,7 százalékkal csökkent, de az orosz-ukrán háború miatt még mindig 48,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport 28,47 százalékát adta 2020-ban.

A FAO szerint az alacsonyabb búzaárak a jobb termésviszonyoknak, az északi féltekén az új betakarításokból származó szezonális rendelkezésre állásnak és az Oroszországból származó több exportnak voltak köszönhetőek.

A növényi olaj ára esett a legnagyobb mértékben, 7,6 százalékkal az előző hónaphoz képest. A pálmaolaj ára a globális kínálat növekedésével csökkent, míg a napraforgó- és szójaolaj iránti kisebb kereslet szintén csökkentette az árakat. A cukor ára 2,6 százalékkal csökkent májusról júniusra, mivel a kínálat nőtt, a kereslet pedig csökkent.

Rekordmagasan a hús ára

A hús és a tejtermékek fogyasztóinak kevesebb okuk volt az örömre.

A húsárak júniusban rekordmagasságot értek el, májushoz képest 1,7 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 12,7 százalékkal emelkedtek, mivel a háború miatt a kínálat továbbra is szűkült. Az északi féltekén kitört madárinfluenza szintén hatással volt a húsárakra.

A tejtermékek 4,1 százalékkal drágultak májushoz képest, és 24,9 százalékkal drágábbak voltak, mint tavaly júniusban. A FAO szerint a sajtárak emelkedtek a legnagyobb mértékben a készletfelhalmozás és az európai hőhullám miatt.

A FAO figyelmeztetett, hogy bár az élelmiszerárak júniusban csökkentek, “továbbra is fennállnak azok a tényezők, amelyek miatt a globális árak eleve magasak voltak“.

Ezek közé tartozik “az erős globális kereslet, a kedvezőtlen időjárás néhány jelentős országban, a magas termelési és szállítási költségek, valamint a COVID-19 miatt bekövetkezett ellátási lánc zavarok, amelyeket súlyosbítanak az Ukrajnában zajló háborúból eredő bizonytalanságok” – közölte Maximo Torero Cullen, a FAO vezető közgazdásza.

Az élelmiszerárak idővel valószínűleg nem fognak jelentősen csökkenni – mondta Varma a Nomurától.

A kereslet néhány ilyen termék iránt viszonylag rugalmatlan” – mondta, hozzátéve, hogy egy recesszió nem fog “lényeges árcsökkenést” okozni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom