Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Teszt. Melyik a legfinomabb diós bejgli?

Teszt. Melyik a legfinomabb diós bejgli?

Karácsony közeledtével a diós bejgli került a tesztelő Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület célkeresztjébe. A tízféle hagyományos ünnepi sütemény  ízlelgetése azt mutatja, a vásárolt diós bejglik nem mindegyike váltja be a hozzá fűzött reményeket. 

A bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben

A  bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

Előállítási folyamat

A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

Minőségi követelmények

Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.

Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.

Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.

Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.

A vakteszt előkészületei

Az országos láncban kapható diós bejglit és diós tekercset szereztünk be. Mindegyiknek legalább 15 nap volt hátra még a szavatossági idejéből.

A bejglik közepéből 1 cm vastag szelet vágtunk ki, mivel itt van a legnagyobb arányban a töltelék.

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

A pontozás menete

A diós bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztuk. Megállapodtunk az értékelés szempontjaiban, abban, hogy milyen elvárások alapján és súlyponttokkal értékeljük a diós bejglik tulajdonságait.

Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a dió illata, és a tésztáé is, de a diónak és a fűszereknek kell lennie dominánsabbnak

Állag: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves, puha, ne legyenek benne szemcsék. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, apró lyukacsos szerkezetű és puha. A túlsütés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.

Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a dió ízjegyek mellett a fűszerek és a só jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhető a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén sózott-fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű dióra is utalhat.

A DIÓS BEJGLI TESZT EREDMÉNYE

VITA diós tekercs

10. VITA diós tekercs

10. VITA diós tekercs, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont

A teteje nem márványozott, vaníliás, konzum szaloncukor illat. A tészta jól megkelt. Az íze vaníliás, aromás, kevés diós ízzel.


Ceres Diós omlós tekercs

9. Ceres Diós omlós tekercs

9. Ceres Diós omlós tekercs, egységára: 1748 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont

Alig érezhető illat, a vanília és szegfűszeg aromái felismerhetőek. A tészta jól megkelt, morzsalékos. A diós töltelék enyhe fűszerezésű, alig diós ízű.


8.Auchan bejgli

Auchan bejgli

Auchan bejgli, egységára: 2598 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont 

Az illata házi bejgliére emlékeztet. A tészta kissé száraz, a teteje töredezett, közepén keletlen. A töltelék fűszeres, mazsolás és kandírozott narancshéjas. A dió íze kevésbé érezhető.


7. LIDL frissen sütve

LIDL frissen sütve

7. LIDL frissen sütve, egységára: 1692 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Diós, gyengén fűszeres illatú. A töltelékben jól érezhető a darált dió íze, fűszerezése kevésbé intenzív. A tészta összeesett, puha, a közepén jobban meg kellett volna kelnie.


6. F&R tekercs

F&R tekercs

6. F&R tekercs, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Kellemes, házias bejgli illatú. A tészta jól megkelt, a töltelék az elvárt mértéknél valamelyest puhább, finom, diós, fűszeres, vaníliás.


Ceres bejgli

5. Ceres bejgli

5. Ceres bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, de természetesen diós illatú. Az íze a nagyobb darálású dió miatt is jellemzőbben diós, háziasabb érzetet erősítő. Ront az összhatáson, hogy a  tésztája középen kissé nedves, keletlen.


LIDL Deluxe

3. LIDL Deluxe

5. LIDL Deluxe, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék tömbös, nem sávos, így a tészta középén összetapad. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dióízzel.


3. Félegyházi – Régimódi egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont

3. Félegyházi – Régimódi

Félegyházi – Régimódi

Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék tömbös, nem sávos. Az íze házias, finom dió ízzel. A közepén kissé összeállt a tészta, nem kelt meg eléggé, ez gyártási folyamat eredménye lehet. Az alapanyag érezhetően jó minőségű.


ALDI bejgli

1. ALDI bejgli

1. ALDI bejgli, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Nagyon finom diós, fűszeres illat. A tészta szépen márványozott, a tészta jól megkelt, a bejgli közepén sem ázott. A diós töltelék a dió természetes ízének és a jól eltalált fűszerezés eredménye.


1. F&R bejgli, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont 

F&R bejgli

1. F&R bejgli

Házias fűszerezés illatát éreztük és természetesen a darált dióét.  A tészta megkelt és szép szerkezetű a bejgli közepén is, nem tömörödött. A töltelék nagyon finom: jól érezhető a dió és a fűszerezése is tökéletes

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes F&R és az ALDI bejglije a kóstolók szerint és a csomagoláson feltüntetett információk alapján is azonos gyártó, azonos terméke lehet.

 

Friss

Brexit – Életbe lépett a kilépésről szóló brit törvény

 Törvényerőre emelkedett csütörtökön a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által jóváhagyott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

Kelet-Közép-Európa lehet az autófejlesztés egyik középpontja?

Kelet-Közép-Európában javíthatják versenyképességüket a nyugat-európai gépkocsigyártók, amelyek elsősorban a kutatás-fejlesztés (k+f) területén néznek szembe rendkívüli kihívásokkal.

Koronavírus – Négy skót fertőzésgyanú

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

Buda-Cash-ügy – kisebb büntetés, vagyonelkobzás nélkül

Enyhítette a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak büntetését a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, az első- és a másodrendű vádlottak első fokon megállapított büntetését pedig helyben hagyta.

Hírek

Koronavírus – Négy skót fertőzésgyanú

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

Buda-Cash-ügy – kisebb büntetés, vagyonelkobzás nélkül

Enyhítette a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak büntetését a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, az első- és a másodrendű vádlottak első fokon megállapított büntetését pedig helyben hagyta.

A skálás gyilkos a börtönben marad

A budai pénzszállító kirablása és gyilkosságok miatt életfogytiglanra ítélt skálás gyilkos a másodfokon született döntés alapján nem bocsátható feltételes szabadságra. A másodfokú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését.

Terjed a koronavírus. Közlekedési zárlat több kínai településen

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány...

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

Hőkamerák a belgrádi reptéren – kiszűrnék a koronavírust

Hőkamerákkal vizsgálják a Szerbiába érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, hogy kiszűrjék azokat, akik megfertőződhettek az új koronavírussal - közölte a szerb egészségügyi miniszter.

Tisza. Térképen mutatják a szennyezési pontokat

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók mérik fel a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában a PET Kupa szakemberei.

Influenza – látogatási tilalom több kórházban

Egyre több az influenzás megbetegedés az országban: a becslés szerint a múlt héten tizenkétezer, az előző hetinél csaknem 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Szakértő: 70 grammnyi szén-dioxidot termel egy elektromos autó

Egy elektromos autó átlagosan kilométerenként 70 grammnyi szén-dioxidot termel - állítja Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem dékánja.

Elítélték a korrupt rendőrt: 24 ezret bezsebelt – hat évet kapott

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy rendőrt zsarolás és korrupció miatt - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Tovább csökken a gázolaj ára pénteken

Pénteken literenként bruttó 2 forinttal csökken a gázolaj ára. A benzin ára továbbra is változatlan marad.

Irán beismerte: orosz rakétákkal lőtték le az ukrán gépet

Irán beismerte, hogy két orosz gyártmányú légvédelmi rakétával lőtte le január 8-án az ukrán utasszállítót.

Gazdaság

Az EKB nem változtatott az irányadó kamatán

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

A Tesla értéke átlépte a 100 milliárd dollárt

A jelek szerint a befektetők bíznak az elektromos járművek jövőjében: a Tesla piaci tőkeértéke átlépte a 100 milliárd dollárt, az amerikai autógyárak közül elsőként.

Azonnali átutalás márciustól – tízmilliós limittel

Március másodikán startol az azonnali fizetések rendszere. A Bankszövetség szerint valamennyi szereplő felkészült a bevezetésére, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak.

Varga: dollárkötvényeket vásárol vissza az állam

Magas kamatozású dollárkötvények visszavásárlását hirdette meg az adósságkezelő egymilliárd amerikai dollár értékben  - jelentette be Varga Mihály.

Hámori Réka: bankszektor nélkül a zöld fordulat nem lehetséges

Hámori Rékával, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdászával a green deal pénzügyi hatásairól beszélgettünk. Arról kérdeztük, milyen változásokat sejtet, hogy itthon az MNB-t, és a világ nagy bankjait, nemrégiben az egyik legnagyobb befektetési bankot is utolérte a "zöldítés". Interjú.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom