Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Teszt. Melyik a legfinomabb diós bejgli?

Teszt. Melyik a legfinomabb diós bejgli?

Karácsony közeledtével a diós bejgli került a tesztelő Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület célkeresztjébe. A tízféle hagyományos ünnepi sütemény  ízlelgetése azt mutatja, a vásárolt diós bejglik nem mindegyike váltja be a hozzá fűzött reményeket. 

A bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben

A  bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

Előállítási folyamat

A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

Minőségi követelmények

Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.

Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.

Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.

Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.

A vakteszt előkészületei

Az országos láncban kapható diós bejglit és diós tekercset szereztünk be. Mindegyiknek legalább 15 nap volt hátra még a szavatossági idejéből.

A bejglik közepéből 1 cm vastag szelet vágtunk ki, mivel itt van a legnagyobb arányban a töltelék.

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

A pontozás menete

A diós bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztuk. Megállapodtunk az értékelés szempontjaiban, abban, hogy milyen elvárások alapján és súlyponttokkal értékeljük a diós bejglik tulajdonságait.

Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a dió illata, és a tésztáé is, de a diónak és a fűszereknek kell lennie dominánsabbnak

Állag: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves, puha, ne legyenek benne szemcsék. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, apró lyukacsos szerkezetű és puha. A túlsütés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.

Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a dió ízjegyek mellett a fűszerek és a só jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhető a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén sózott-fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű dióra is utalhat.

A DIÓS BEJGLI TESZT EREDMÉNYE

VITA diós tekercs

10. VITA diós tekercs

10. VITA diós tekercs, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont

A teteje nem márványozott, vaníliás, konzum szaloncukor illat. A tészta jól megkelt. Az íze vaníliás, aromás, kevés diós ízzel.


Ceres Diós omlós tekercs

9. Ceres Diós omlós tekercs

9. Ceres Diós omlós tekercs, egységára: 1748 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont

Alig érezhető illat, a vanília és szegfűszeg aromái felismerhetőek. A tészta jól megkelt, morzsalékos. A diós töltelék enyhe fűszerezésű, alig diós ízű.


8.Auchan bejgli

Auchan bejgli

Auchan bejgli, egységára: 2598 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont 

Az illata házi bejgliére emlékeztet. A tészta kissé száraz, a teteje töredezett, közepén keletlen. A töltelék fűszeres, mazsolás és kandírozott narancshéjas. A dió íze kevésbé érezhető.


7. LIDL frissen sütve

LIDL frissen sütve

7. LIDL frissen sütve, egységára: 1692 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Diós, gyengén fűszeres illatú. A töltelékben jól érezhető a darált dió íze, fűszerezése kevésbé intenzív. A tészta összeesett, puha, a közepén jobban meg kellett volna kelnie.


6. F&R tekercs

F&R tekercs

6. F&R tekercs, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Kellemes, házias bejgli illatú. A tészta jól megkelt, a töltelék az elvárt mértéknél valamelyest puhább, finom, diós, fűszeres, vaníliás.


Ceres bejgli

5. Ceres bejgli

5. Ceres bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, de természetesen diós illatú. Az íze a nagyobb darálású dió miatt is jellemzőbben diós, háziasabb érzetet erősítő. Ront az összhatáson, hogy a  tésztája középen kissé nedves, keletlen.


LIDL Deluxe

3. LIDL Deluxe

5. LIDL Deluxe, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék tömbös, nem sávos, így a tészta középén összetapad. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dióízzel.


3. Félegyházi – Régimódi egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont

3. Félegyházi – Régimódi

Félegyházi – Régimódi

Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék tömbös, nem sávos. Az íze házias, finom dió ízzel. A közepén kissé összeállt a tészta, nem kelt meg eléggé, ez gyártási folyamat eredménye lehet. Az alapanyag érezhetően jó minőségű.


ALDI bejgli

1. ALDI bejgli

1. ALDI bejgli, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Nagyon finom diós, fűszeres illat. A tészta szépen márványozott, a tészta jól megkelt, a bejgli közepén sem ázott. A diós töltelék a dió természetes ízének és a jól eltalált fűszerezés eredménye.


1. F&R bejgli, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont 

F&R bejgli

1. F&R bejgli

Házias fűszerezés illatát éreztük és természetesen a darált dióét.  A tészta megkelt és szép szerkezetű a bejgli közepén is, nem tömörödött. A töltelék nagyon finom: jól érezhető a dió és a fűszerezése is tökéletes

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes F&R és az ALDI bejglije a kóstolók szerint és a csomagoláson feltüntetett információk alapján is azonos gyártó, azonos terméke lehet.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén szerdán az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.

Új címkék a háztartási gépeken. Melyik a takarékosabb?

Lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, jövő március elseje után már csak az új jelölések lehetnek a készülékeken - hívta fel a figyelmet a MediaMarkt.

Debrecenben nyitott új központot a 4iG

Debrecenben nyitotta meg legújabb régiós központját a 4iG, amely az észak-magyarországi gazdasági övezetben működő partnereinek kíván közvetlenebb és testre szabottabb szolgáltatásokat nyújtani.

Bye-bye Jumba – csökkenti a gyártást a Boeing más típusaiból is

A Boeing 2020-tól nem gyártja tovább a legendás 747-est. A döntésben nagy szerepe lehetett, hogy a típusból az egyik legtöbbet a flottájában tartó British Airways bejelentette kivonásukat a forgalomból. Az amerikai gyártó 2022-ig valamennyi típusából kevesebbet épít a tervezettnél.

Hírek

Új címkék a háztartási gépeken. Melyik a takarékosabb?

Lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, jövő március elseje után már csak az új jelölések lehetnek a készülékeken - hívta fel a figyelmet a MediaMarkt.

Tanzánia. Újabb drágakövet talált a milliárdossá lett bányász

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagyméretű, kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.

Koronavírus – WHO: lehet, hogy soha nem lesz hatékony vakcina

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Önkéntes száműzetésbe vonul a volt spanyol király

I. János Károly egykori spanyol király bejelentette, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepedik le. Hírügynökségek pénzügyi botrányt emlegetnek a döntés hátterében.

Pandémia – A Sincshondzsi szekta felelőssége. Letartóztatás Dél-Koreában

Letartóztatták Dél-Koreában a Sincshondzsi vallási szekta alapítóját, aki úgy irányította az eseményeket, hogy az összes Covid-19 fertőzés 36 százalékát a szekta tagjai adták az országban - jelentette az Asia Today napilap.

Már működik az Egyesült Arab Emírségek első atomreaktora

Sikerrel üzembe helyezték az Egyesült Arab Emírségek első atomerőmű-reaktorát, ezzel az ország az első olyan arab állam, amely gazdasági célú nukleáris energiát állít elő.

Új vezérrel vált profilt a Škoda

A Volkswagen dél-afrikai érdekeltségének igazgatója, Thomas Schäfer veszi át a Škoda vezetését, és a tömegtermék modellekre összpontosítja a cég profilját - jelentette be a Volkswagen AG.

Koronavírus – Szlávik: amíg nincs vakcina, az eddigi módon kell védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Szerdától újra olcsóbban tankolhatunk

Tovább csökken az üzemanyagok ára: a hét közepétől a benzin és a gázolaj literje is 4 forinttal kerül majd kevesebbe.

Tokió. Jövőre sem lesz nyári olimpia?!

A 2020-as Nyári Olimpia 2021-re halasztott megrendezése egyre bizonytalanabb. Milliók a világ minden tájáról, zsúfolt stadionok és tömegközlekedés – virulógiai veszélyek sokasága. COVID-védőoltás nélkül egyre bizonytalanabb, hogy Tokió megrendezheti-e a világ legrangosabb sorteseményét.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

A szárazság miatt tűzgyújtási tilalom lesz érvényben szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Augusztustól vámmentes a kereskedelem Vietnammal

Augusztus elsején lép életbe az Európai Unió és Vietnam között létrejött kereskedelmi megállapodás, amely szinte valamennyi vámot eltörli a felek közötti áruforgalomban - közölte az Európai Bizottság.

Gazdaság

Az MNB piacot nyitna a zöld kötvényeknek

A Magyar Nemzeti Bank a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte az MNB.

Biztosítás – MNB: alacsonyabb kamatplafonok jönnek

A forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata 2,3 százalékról 1,8 százalékra, az euróalapú konstrukcióké 1,1-ről 0,6 százalékra csökken januártól - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az oroszok betiltották a kriptopénzes fizetést

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, amely megtiltja a belföldi fizetést kriptovalutával.

MNB – 25 millió forint bírság a KÖBE biztosítónak

Számos területen feltárt jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 25 millió forint bírságot szabott ki a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületre (KÖBE).

Megtévesztette egyes ügyfeleit – bírság a K&H Biztosítónak

Több biztosítási terület problémás állománykezelése, valamint az informatikai biztonsági és a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosítóra.

Újabb nyugdíjpénztárt bírságolt meg az MNB

Informatikai biztonsági, kiszervezési, számviteli és vállalatirányítási hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 9,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom