Hirdetés
Kezdőlap Hírek TikTok-pánik az FBI-nál
No menu items!

TikTok-pánik az FBI-nál

Sokáig főleg az amerikai technológiai óriások alkalmazásai voltak sikeresek Amerikában, de TikTok révén most már erős a kínai konkurencia, ami nyugtalanná teszi a hírszerzést. A videómegosztó közösségi oldal kockázataira az FBI vezetője is felhívta a figyelmet.

Az FBI vezetője, Christopher Wray aggodalommal figyeli a TikTok sikerét az Egyesült Államokban. Ezt világossá is tette az amerikai politikusok számára, amikor a képviselőház belbiztonsági bizottságának tagjai előtt válaszolt a kérdésekre.

Christopher Wray

Ami a TikTokot illeti, az FBI-nál nemzetbiztonsági aggályaink vannak” – mondta Wray a Spiegel beszámolója szerint a meghallgatáson, amely a világ minden tájáról érkező fenyegetésekre összpontosított. Wray beszélt arról a veszélyről, hogy a kínai kormány ellenőrizheti a felhasználók millióinak adatgyűjtését, vagy hogy az ajánló algoritmust irányíthatja és befolyásolási műveletekre használhatja.

Hasonlóképpen, a több millió eszköz szoftveréhez való hozzáférés is kockázati tényező, vázolta Wray, mivel “a személyes eszközök technikailag veszélybe kerülhetnek“. Az aggodalmaknak egész sora létezik – zárta a potenciális fenyegetések listáját az FBI vezetője.

Wray azonban biztosította a jelen lévő politikusokat, hogy a TikTok ügye a hírszerzés radarján van, és osztja az alkalmazással kapcsolatos aggodalmaikat. A kínai jogi helyzettel kapcsolatban Wray megjegyezte, hogy ez önmagában jó okot ad arra, hogy “rendkívüli módon aggódjunk” a TikTok miatt.

Ez nem csak a TikTokról szól

Kínáról mint technológiai nagyhatalomról az FBI vezetője a CNBC szerint azt is elmondta, hogy az ország “hatalmas hackerprogramja” a legnagyobb a világon:

“És több személyes és üzleti adatot loptak el az amerikaiaktól, mint az összes többi nemzet együttvéve”.

Maga a TikTok kitart amellett, hogy nem tárolja az amerikai felhasználók adatait Kínában, ahol a kormánynak törvényes joga van arra, hogy a vállalatokat belső információk átadására kényszerítse. A New York Times szeptember végi beszámolója szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a vállalat és az amerikai kormány között. A tárgyalások egy olyan megállapodásról szólnak, amely lehetővé tenné a TikTok számára, hogy folytassa üzleti tevékenységét az Egyesült Államokban. A TikToknak azonban teljesítenie kell bizonyos feltételeket, például az adatbiztonság tekintetében.

A TikTok szóvivője elmondta, hogy nem nyilatkozhatnak a bizalmas tárgyalások részleteiről. A CNBC azonban idézte a vállalat szóvivőjét, aki szerint “biztosak vagyunk abban, hogy olyan úton járunk, amely teljes mértékben kielégíti az USA összes jogos nemzetbiztonsági aggályát“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom