Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Bedugul a Brenner-hágó

Bedugul a Brenner-hágó

A magyar turisták is kárvallottjai a Brenner-hágó körüli olasz-német-osztrák csatározásnak. A helyzetet az is jól jellemzi: Tirol az európai jólétet veszélyezteti – fakadt ki a Német Kereskedelmi- és Iparkamara (DBI) elnöke. Holger Lösch a Brenner-autópályán alkalmazott osztrák közlekedésszervezési intézkedések ellen kelt ki.    

Legyen dugó a németeknél

Az érdekelt országok egymásra tolják a dugókat

Ausztria meg akarja előzni a torlódást a Brenneren. Ezért korlátozza az Alpokat átszelő legfontosabb hágó kamion forgalmát. Óránként 250-300 teherautót enged át. Hogy az ezen felüli teherautók ne Ausztriában okozzanak dugót, a kufsteini autópálya-határátkelőn az osztrákok szintén csak óránként 250-300 kamiont engednek be Németország felől. Így hónapok óta a németeknél van torlódás.

Az Innsbruckot Veronával összekötő Brenner-autópálya Európa legfontosabb észak-déli tranzitútja. Sok szállítmányozó számára alternatíva nélküli szakasz. Ezért nem csak a DBI elnöke követel gyors megoldást. Más gazdasági szereplők is veszélyben látják az áruk EU által biztosított szabad áramlását.

Német és olasz fenyegetés

Andreas Scheuer

Danilo Toninelli

A német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer olasz kollégájával, Danilo Toninellivel levélben fordult az EU közlekedési biztosához, Violeta Bulchoz. Tájékoztatták, hogy Berlin és Róma már előkészítette a közös keresetet, amelyet Bécs ellen fognak benyújtani az Európai Bíróságnál, amennyiben záros határidőn belül nem sikerült megoldást találni.

„Az osztrák blokád akadályozza az áruk szabad áramlását, így sérti az európai jogot” – áll a levélben. Az intézkedést súlyosan diszkriminatívnak minősítik, mert az nem vonatkozik az Ausztrián belülről induló, értelemszerűen osztrák teherszállítókra.

A korlátozás nem megoldás…

Scheuer, aki nem mellesleg a vitában közvetlenül érintett Bajoroszágban is kormányzó CSU politikusa, eredményt akar felmutatni. Ő és pártja is nehéz helyzetben van, miután a CSU által évek óta ígérgetett és végre, heves koalíciós viták árán bevezetett autópályamatrica nem állta ki az Európai Bíróság próbáját.

Luxemburgban az uniós jogba ütköző diszkriminációnak minősítették, hogy a németek csak a külföldi autósokat kötelezték volna útdíj fizetésére. A sors iróniája, hogy most éppen a bajorok vetnek hátrányos megkülönböztetést az osztrákok szemére, akik a német autópályamatrica miatti európai eljárás elindítói voltak.

Brüsszel aktivizálódik -Tirolnak elege van

Violeta Bulc:

Az Európai Bizottság is kritikusan látja az osztrák intézkedést. „Egyoldalú lépések sosem vezetnek jóra” – nyilatkozta Violeta Bulc.

Egyúttal brüsszeli találkozóra hívta a három érintett ország minisztereit. A hétvégi brüsszeli olasz-osztrák-német egyeztetések azonban eredmény nélkül maradtak.

A Brenner-autópályán hatalmas a forgalom. Tavaly 8%-os növekedés mellett napi 7000 teherautó halad át a hágón. 890-el több, mint 2015-ben. Ezek 245 milliárd tonna árut mozgattak meg!

Ekkora forgalom és az ezzel járó légszennyezés veszélyezteti a pálya közeli teleüléseken élők egészségét. Így a tartományi főváros, a 300 ezres Innsbruck lakosságáét is. Valamint maradandó károkat okoz az alpesi vidék egyedülálló állat- és növényvilágában.

Nem látszik a megoldás

A DBI elnöke megérti, a forgalom csökkenését követelő tiroliakat. „A megoldás azonban nem a forgalom akadályozása, hanem alternatív szállítási lehetőségek teremtése” – nyilatkozta a már idézett elnök, Lösch.

Az ügy minden érintettje számára világos, hogy az egyetlen alternatíva a vasút lenne. Azonban a XIX. század közepén kiépített, rossz állapotú és túlterhelt sínek nem bírnak el több vonatot. Megoldást a Brenner-bázisalagút fogja jelenteni. Ez azonban legjobb esetben is csak 2026-ben készülhet el.

Olasz-osztrák-német megaprojekt. Az 55 km hosszú Brenner-bázisalagút építése 2008-ban kezdődött.
Célja, hogy a jelenleg a hágó kanyargós sínein 70 km/h átlagsebességgel közlekedő napi 242 vonat helyett 400 haladhasson át nyílegyenesen az Alpokba vájt alagúton. A tehervonatok 160, a személyszállítók akár 250 km/h sebességgel. A tunel 2026-ra tervezett megnyitása után a világ második leghosszabb vasúti alagútja lesz.Építési költsége várhatóan el fogja érni a 10 milliárd eurót. Az alagút építéséhez kapcsolódva északi irányban 165 km-en Münchenig, dél felé 189-en Veronáig modernizálják a vasúti pályát.

 

A nyaralók is bosszúsak

Az osztrák néhány hete borsot törnek a Brennert személyautóval átszelők orra alá is. Az Itáliába tartó nyaralók, így a magyarok is, előszeretettel használták a Brenner-autópálya melletti főutakat, hogy elkerüljék a nyáron nem ritka sztrádadugókat. A tiroliak ezt is megelégelték.

A főszezonban, várhatóan szeptembere végéig az osztrák-olasz és az osztrák-német határ közötti 110 km-es szakaszon csak a célforgalom hagyhatja el a pályát.

Günther Platter: önvédelem

Az osztrák rendőrség már az intézkedés bevezetése utáni első júliusi hétvégén szigorúan ellenőrzött. Nem bírságolt ugyan, de minden szabályszegőt visszairányított az autópályára.

Günther Platter Tirol tartományi elnöke „önvédelmeről”, az érintett kisteleülések lakói „hihetetlen megkönnyebbülésről”, a bajor miniszterelnök, Markus Söder viszont „hallatlan diszkriminációról” beszél és ebben az ügyben is perrel fenyeget az Európai Bíróság előtt.

Friss

A Status Energy közvetett tulajdonos lett a Tigázban

Tőkeemelésről szóló részvényjegyzési megállapodást írt alá a Status Energy a MET-tel, ezzel közvetett tulajdonrészt szerzett a Tigáz Zrt.-ben.

Drágul a sertéshús, nehéz helyzetben a termelők

Az afrikai sertéspestis tovább emelheti a sertéshús árát, ugyanakkor a világ sertéspiacának átrendeződése sok hazai termelőt és vágóhidat sodorhat nehéz helyzetbe.

Óriásgyémánt – Európa legnagyobbját találták meg

A kontinens legnagyobb, 222,09 karátos gyémántjára Arhangelszk megye mezenszki járásában, a Grib-lelőhelyen találtak rá - közölte az AGD Diamonds vállalat.

Plusz öt euróért már 5G járhat Németországban

Korlátozott keretek között ugyan, de elindítja kereskedelmi célú 5G mobil szolgáltatását Németországban a Vodafone. A szolgáltatás díja a meglévő szerződésben foglalt díj felett még öt euró.

Hírek

Óriásgyémánt – Európa legnagyobbját találták meg

A kontinens legnagyobb, 222,09 karátos gyémántjára Arhangelszk megye mezenszki járásában, a Grib-lelőhelyen találtak rá - közölte az AGD Diamonds vállalat.

Drog a lefolyóban. Metgátoroktól tartanak Amerikában

Egy tennessee-i város rendőrei arra kérik a lakosságot a Facebookon, hogy ne húzzanak le metamfetamint a vécén, mert az a csatornarendszeren át az élővizekbe jut, és megőrjíti az alligátorokat és a többi vízi állatot.

Bővül a Limo-flotta – könnyebb lesz a parkolás

Ötven elektromos meghajtású, a korábbi modelleknél kisebb autót állít forgalomba a Mol közösségi autómegosztó szolgáltatása.

Sziget. Százmillió forint talált pénz

Tavaly több mint 104 millió forint bevétele származott a Sziget Kulturális Menedzser Irodának a FestiPay-kártyákon maradt összegekből.

Turbó körforgalmat kap az M5-ös

Kezdődik az M5-ös autópálya és az 54-es főút csomópontjainak átépítése, turbó körforgalmak épülnek. A munkálatok idejére az autópálya fel- és lehajtó ágait lezárják.

James Watt helyére lép Alan Turing az 50 fontoson

Alan Turing matematikus portréja lesz a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen, Sir Winston Churchill pedig az ötfontoson.

Parlagfű. Több allergiás fiatal

Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőtt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége - mondta Nékám Kristóf allergológus.

New Yorkba költöztetné Hollywoodot Robert De Niro

Az Oscar-díjas színész újabb nagy filmstúdió létrehozásán fáradozik New Yorkban, ahol négy stúdió működik és háromszáznál is több filmet forgattak tavaly.

Kong a vészharang – Balkáni forróság Budapesten?

Drámai felmelegedés várható a világ nagyvárosaiban, Budapest éghajlata az északmacedón főváros jelenlegi klímájára hasonlíthat 2050-re.

Kényszerleszállás Ferihegyen – szétdurrant a futómű

Felszállás után visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre a Smartwings hurghadai járata Ferihegyen.

Dánia. Büntetik az ittas, bódult e-rollerezőket

Harminc ember ellen indítottak eljárást Koppenhágában, mert elektromos rollerezés közben alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt álltak. Komoly pénzbírságra számíthatnak.

Taxisellenőrzés – már több tucat rendszámot bevontak

Május óta harmincöt taxi rendszámát vonta be a fővárosi repülőtéren és a nyári fesztiválok közelében fokozott ellenőrzéseket végző hatóság.
Hirdetés

Gazdaság

Tovább apadt a befektetési alapok vagyona

Júniusban 2,2 százalékkal, 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6213 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Kockázatos a Facebook kriptovalutája?

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint a Facebook tervezett kriptopénze, a Libra alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is.  

Kína a világ bankára lett

Legalább öt billiárd dollárral tartozik Kínának a világ. A legjobban az afrikai országok vannak eladósodva. Pekingi gazdasági érdekeket szolgáló infrastruktúra projekteket finanszíroznak a kölcsönökből. Sok ország nehezen tudja törleszteni adósságát. Csődhullám fenyeget.

Perselyterminál a jezsuitáknál

Érintős bankkártyával használható virtuális perselyt állítottak fel a jezsuiták budapesti templomában. Az AutoMátén három összeg közül választhatnak a hívek.

Monetáris tanács – marad az alapkamat

Június 25-i kamatdöntő ülésükön is ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat és a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról a monetáris tanács tagjai.

Euró: a horvátok bevezetnék, a magyar kormány kivár

Két EU-s tagország törekszik nagy sebességgel behajtani az eurózónában. Horvátország már hivatalosan is benyújtotta kérelmét a kuna közös európai fizetőeszközre váltására. A bolgárok is jelezték, hogy bevezetnék a közös pénzt, a magyar kormány kivár.
Hirdetés
Hirdetés