Kezdőlap Mozaik Többen, többet költenek turizmusra
No menu items!

Többen, többet költenek turizmusra

Az év első felében a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3%-kal, bruttó bevétele 10%-kal volt több, mint tavaly, 2017 azonos időszakában, derül ki a KSH jelentéséből.

A júniusi számok is kedvezőek, a külföldi vendégek száma 2,7%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,0%-kal csökkent, és 1,4 milliót tett ki. A vendégéjszakák 82%-át realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,1%-os volt.

A külföldivendég-éjszakák száma Budapest–Közép-Duna-vidék, Közép-Dunántúl és Tisza-tó régiókban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2%-kal növekedett, és meghaladta az 1,5 milliót.

A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben mérséklődött, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A Balatonnál 6,0%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30%-ról 28%-ra csökkent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal 64,8%-ra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel 6,7%-kal (47 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5,0%-kal (28 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 30%-kal (11 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 5,5, a belföldi 4,1%-kal bővült.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15%-kal kevesebbet, 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az első fél évben 10 százalékos bevétel növekedés

A kereskedelmi szálláshelyek 5,3%-kal több, összesen közel 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,0 (6,7 millió), a belföldivendégek 6,8%-kal több (6,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 2,4 százalékponttal 57,2%-ra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 10%-kal magasabb – 218 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9,0%-kal nőtt, és megközelítette a 125 milliárd forintot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.