Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Történelmi csúcson a termelői infláció Németországban
No menu items!

Történelmi csúcson a termelői infláció Németországban

Elsősorban az energiaárak miatt a vártnál is jobban, rekordütemben emelkedtek márciusban a termelői árak Németországban – jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Az ipar termelői árai az idén márciusban átlagosan 30,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, ezzel a legmagasabb éves növekedést érték el a felmérés 1949-es kezdete óta. Februárban 25,9 százalékos, januárban pedig 25,0 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Elemzők márciusra a termelői árak 28,2 százalékos éves emelkedését várták.

Az előző hónaphoz képest márciusban a termelői árak 4,9 százalékkal emelkedtek. A februári 1,4 százalékos havi áremelkedés után elemzők 2,6 százalékos áremelkedést vártak márciusra. A márciusi adatok már tükrözik az ukrajnai háború első hatásait.

A termelői árak márciusi emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az energiaárak 83,3 százalékos éves emelkedése járult hozzá, az előző hónaphoz viszonyítva 10,4 százalékos volt a növekedés.

Az energiaárak emelkedésén belül pedig a legnagyobb mértékben a földgáz ára emelkedett, egy év alatt 144,8 százalékkal.

Energiaárak nélkül a termelői árak 14,0 százalékkal emelkedtek éves, és 2,3 százalékkal havi összevetésben. Az alapanyagárak márciusban 23,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt és 3,5 százalékkal az előző havihoz képest.

Az előző évhez képest a legnagyobb hatással az alapanyagárak emelkedésére a fémek ára volt 39,7 százalékos növekedéssel. A nyersvas, az acél és a vasötvözetek ára 55,0 százalékkal emelkedett, míg a színesfémek és félkész termékeik 30,3 százalékkal kerültek többe. A megmunkálatlan alumínium ára 57,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, és 9,1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz, februárhoz képest.

Az előző évhez képest különösen nagyot, 87,2 százalékot emelkedett a műtrágyák és nitrogénvegyületek termelői ára. A februárihoz képest az árak 13,1 százalékkal emelkedtek. Az állati takarmányok 45,7 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve és 19,0 százalékkal februárhoz képest.

A nem tartós fogyasztási cikkek árai 2022 márciusában 9,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban, 2,9 százalékkal magasabbak, mint februárban. Az élelmiszerek 12,2 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban.

Különösen erőteljesen, 72,3 százalékkal emelkedett a növényi olajok termelői ára az előző év azonos időszakához képest, februárhoz képest pedig 25,6 százalékkal lettek drágábbak. A vaj 56,0 százalékkal került többe, mint egy éve. A marhahús 31,1 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban és 5,4 százalékkal drágult februárhoz képest, a kávé ára 20,5 százalékkal nőtt. A sertéshús ára 25,3 százalékkal magasabb volt, mint februárban, 12,0 százalékkal magasabb, mint 2021 márciusában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Még mindig törött a női karrier lépcsőfoka – Hiába az ESG, lassan halad a munkahelyi női egyenjogúság

Habár a pandémia hatására elterjedt home office a szellemi munkát vállaló nők régi vágya volt, a családi összezártsággal rájuk szakadt otthoni együttlét inkább nehezítette, mint könnyítette a munkavégzést és a szakmai előbbre lépés lehetőségét. Az amerikai kutatók ráadásul nemcsak a kiégést, hanem az ebből fakadó munkaerőpiaci kilépést is nagy veszélynek tartják.

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom