Kezdőlap Világgazdaság Tovább gyengélkedik a dollár - hároméves csúcson a jüan
No menu items!

Tovább gyengélkedik a dollár – hároméves csúcson a jüan

Január eleje óta a leggyengébb szintje közelében ingadozik a dollár árfolyama a főbb devizákkal szemben, és tovább csökkentek az állampapírhozamok. Közben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve illetékesei kitartóan ismételgetik, hogy a jelenlegi inflációs nyomás ellenére is fenntartják a masszív gazdaságösztönző intézkedéseket.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex szerda reggel 89,67 ponton stagnált, de előző nap 89,533 ponton is járt, ami január első hete óta a leggyengébb érték.

Az eurót a kulcsfontosságú 1,2250 dolláros küszöb körül jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, de kedden 1,2266 dolláron is járt az árfolyam, ami január 8. óta a legerősebb szint, jelezve, hogy a koronavírus-járványból kilábal és lendületbe jön Európa gazdasága is, csökkentve a lemaradást az Egyesült Államokhoz képest.

A kockázatosabb devizák közül az új-zélandi dollár 0,6 százalékkal, 0,7269 amerikai dollárra erősödött, miután a jegybank jelezte, hogy fenntartja a gazdaságösztönzést szolgáló monetáris politikát az inflációs és a foglalkoztatási cél eléréséig.

Eközben a kereskedők árgus szemmel figyelik a kínai jüan árfolyamát, amely 6,3925 jüan/dolláros szinten csaknem hároméves csúcsra erősödött a Kínán kívüli (offshore) piacon kedden. A jüan 2018 közepe óta először törte át a 6,40-es lélektani határt. Kínai állami bankok 6,40 jüan körüli áron vásároltak dollárt az ázsiai kereskedésben szerdán, hogy ezzel igyekezzenek fékezni a jüan erősödését a Kínán belüli (onshore) piacon.

Ray Attrill, az egyik legnagyobb ausztrál bank, a National Australia Bank elemzője azonban úgy vélekedett, hogy a 6,40-es szintet nem védelmezi sziklaszilárdan a kínai jegybank. Kínai tisztviselők az utóbbi napokban ellentmondásos nyilatkozatokat tettek az árfolyamot illetően, “ami a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy a 6,40-es szint nincs kőbe vésve“, és a dollár általános gyengülésével összefüggésben “engedik” lejjebb kereskedni a jüant – tette hozzá Attrill, megismételve, hogy június végére 6,35 jüan/dollár szintre várják a keresztárfolyamot.

Kedd éjjel a Fed több döntéshozója megismételte Jerome Powell Fed-elnök véleményét, miszerint az infláció kiugrása átmeneti jelenségnek fog bizonyulni, és továbbra is indokolt a rendkívül laza monetáris politika fenntartása.

Semmit olyat nem láttam, ami meggyőzött volna arról, hogy változtassak a laza monetáris politikai irányt teljes mértékben támogató álláspontomon” – mondta Charles Evans, a chicagói Fed elnöke.

Mary Daly, a San Franciscó-i Fed elnöke a CNBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy jelenleg a politika nagyon jól megfelel a helyzetnek.

Az utóbbi két hónapban gyengült a dollár azokra a várakozásokra, hogy az alacsony kamatlábak miatt külföldön keres nagyobb megtérülést a készpénz, most, hogy más gazdaságok is kezdenek gyorsan talpra állni a járvány után.

Az eurózóna fellendülésének kilátásaiba vetett bizalom erősödött, ami lendületet adott az eurónak – véli Jane Foley, a Rabobank holland multinacionális banki és pénzügyi szolgáltató társaság elemzője, hozzátéve, hogy a Fed-vezetők véleményének alapján nincs ok arra gyanakodni, hogy a közeljövőben monetáris szigorítást hajtanának végre.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Klímaváltozás – Az ausztráliai bozóttüzek hűtötték a Földet

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hírek

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hétvége – Van ahol marad a kánikula és a hőségriadó

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos....

Öt népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Jön az új rendszámtábla – a régi áron

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

Késedelmi költség-könyvtár. Ötven év után küldték vissza a szakácskönyvet

A lejárati idő után több mint ötven évvel juttattak vissza egy kikölcsönzött szakácskönyvet egy skóciai könyvtárnak.

Koronavírus. Az EU a kezelésre kifejlesztett gyógyszerre írt alá szerződést

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről - közölte az uniós bizottság.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom