Kezdőlap Ingatlan Továbbra is drágák az albérletek
No menu items!

Továbbra is drágák az albérletek

Kiadó lakás  Illusztráció: MTI/Marjai János

A koronavírus jelentősen átformálta az életünket, a gazdaság minden szegmensét. Az albérletpiacon a kereslet alábbhagyott, az árak azonban még a járványidőszak ellenére is magasak maradtak.

2000 Ft/m2 feletti albérletárak az egyetemi városokban

A nagyobb egyetemi nagyvárosaink között nem is találunk olyat, ahol a kiadó lakások átlagos négyzetméter ára 2000 forint alatt lenne. A felső határ viszont nincs túl messze az alsó határtól.

Egerben és Kecskeméten az albérletek átlagos négyzetméter ára idén májusban 2000 ezer forint volt. Ekkor a másik végleten Debrecent találtuk. Második legnagyobb városunkban a lakások egyetlen négyzetméterét átlagosan 2400 forintért kínálták kiadásra a tulajdonosok. Az egyetemi nagyvárosok rangsorában a két szélsőséges között Szeged, Pécs és Győr albérletei helyezkednek el. A napfény városában 2100 Ft/m2, a kultúra városában 2200 Ft/m2, a folyók városában pedig 2300 Ft/m2 volt az átlagár idén májusban.

Az átlagárak alapján tehát az egyetemi nagyvárosokban egy 50 m2 alapterületű lakás havi bérleti díja 100-115 ezer forint körül alakult.

Budapesten nem ritka a 3000 Ft/m2 feletti albérletár

A fővárosban haza viszonylatban sosem voltak olcsók a kiadó lakások, most viszont a koronavírus hatására alacsonyabb bérleti díjakat szabtak a főbérlők. Persze még így sem mondható olcsónak a budapesti albérletpiac.

A budapesti kerületekben idén májusban jellemző volt a 3000 Ft/m2 feletti átlagár. Ebbe a kategóriába sorolható az V., VI., VIII., XI. és XIII. kerület is. Közülük az V. kerület büszkélkedhetett a legmagasabb bérleti díjjal, méghozzá 3700 Ft/m2-rel. A VI. kerület a maga 3300 Ft/m2-es albérleti átlagárával sem mondható kedvezőnek bérlői szempontból. A VIII., XI. és XIII. kerületekben ennél 100 forinttal alacsonyabb átlagos áron kínáltak kiadásra egyetlen négyzetmétert. A vizsgált kerületek között a legolcsóbbnak – 3000 Ft/m2-rel – a VII. kerület bizonyult a májusi statisztikai adatok alapján.

Így tehát ezekkel az átlagos négyzetméter árakkal számolva, Budapest vizsgált kerületeiben egy 50 m2 alapterületű bérlemény 150-185 ezer forint/hónap díjjal kerület az albérletpiac kínálatába.

A drágaságon kívül semmi sem ugyanaz, mint régen

A járványidőszak alatt az ingatlanpiacon jelentősen megváltoztak mind a vásárlói, mind a bérlői szokások. Például a home office-ban dolgozók részéről alapvető követelmény lett a dolgozószoba vagy legalább egy munkavégzésre alkalmas hely megléte, de sok esetben már az is elégedettséget vált ki, ha praktikus megoldással elkülöníthető egy ilyen részleg.

Csapó Gergely

Emellett a bérlők jobban ügyelnek a fényviszonyokra és a tágabb terekre is. Persze a lakás belső kialakítása és tulajdonságai mellett kiemelten fontos maradt az elhelyezkedés. Azok a kiadó lakások népszerűbbek a keresleti oldalon, melyeket zöld környezet vesz körül és a munkahelytől való távolság továbbra sem utolsó szempont.

Az Ingatlannet.hu ügyvezetője, Csapó Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy az újdonsült igényeknek megfelelően a kínálat is megváltozik. Amennyiben a tulajdonosok ki szeretnék adni az ingatlanukat, úgy más módszerek segítségével kell hozzásimulniuk a az átformálódott albérletpiachoz.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagyot nőtt egy év alatt a kínai milliárdosok száma

Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.

Greenpeace: Az európai repülőjáratok felét helyettesítheti a vasút!

A rövid repülőjáratok betiltását követeli a Greenpeace. A szervezet szerint a 30 legnépszerűbb, Európai Unión belüli rövidtávú járat 53 százaléka esetében létezik közvetlen vasúti összeköttetés a két helyszín között. 

Exkluzív: az USA várja a beoltott európai turistákat

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a rendeletet, amely november 8-tól hatályon kívül helyezi a Kínára, Indiára és Európa nagy részére vonatkozó, a koronavírus járvány okán 2020 márciusa óta érvényben lévő beutazási korlátozásokat.

A lakbérstop nem segített. Államosítás kezdődik Berlinben

Az igenek győztek a lakáskisajátítási népszavazáson a német fővárosban. E szerint az ingatlankonszernek bérlakásait köztulajdonba veszi az önkormányzat. Az államosítás a bérbeadott lakóingatlanok 15 százalékát, 243 ezer lakást érint. Berlin 29 - 36 milliárd euró  közötti kártalanítást fizet cserébe a konszerneknek.

Hírek

Magyarország étele 2022 – fókuszban a szürkemarha

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott sajtótájékoztatón.

Éjszaka nem lesz kamionstop a hosszú hétvégén

A mindenszentekkel háromnaposra hosszabbodó hétvégén a kamionstopot az áruellátás zavartalansága érdekében szombaton és vasárnap éjjel időszakosan felfüggesztik.

Fogytán az AdBlue – korlátozást vezetett be a Mol

A tömeges felvásárlások miatt korlátozta az AdBlue értékesítését a Mol.

Költözik a Magyar Nemzeti Bank

Novembertől átmenetileg módosítják a Magyar Nemzeti Bank székhelyét, mivel a jegybank Szabadság téri székházát felújítják.

Péntektől még drágábban tankolhatunk

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj literje is bruttó 5 forinttal drágul.

Moratórium – határidő. Péntekig kérhető személyesen a hosszabbítás

Vasárnapig jelentkezhetnek bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre péntekig nyílik mód, a hét utolsó két napján jellemzően már csak online kérhető a hosszabbítás.

Darknetes piactérre csapott le az Europol – 144 letartóztatott

Közel százötven embert őrizetbe vettek, továbbá készpénzt, kábítószert, kriptovalutát és fegyvereket is lefoglaltak a darkneten végzett Dark HunTOR nevű művelet során - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Megalakult az új Bundestag – ügyvezető kormánnyal

Megalakult Berlinben az új német szövetségi parlament, és ezzel elkezdődött Angela Merkel politikai pályafutásának utolsó szakasza.

Gazdaság

Pénzmosás-gyanú. Több pénzváltó nem jelentett az MNB-nek

A pénzmosás megakadályozását célzó szabályok megsértéséért a jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra.

Moratórium – határidő. Péntekig kérhető személyesen a hosszabbítás

Vasárnapig jelentkezhetnek bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre péntekig nyílik mód, a hét utolsó két napján jellemzően már csak online kérhető a hosszabbítás.

KSH: rekord közelébe nőtt a lakáshitel-állomány

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom