Kezdőlap Ingatlan Továbbra is drágák az albérletek
No menu items!

Továbbra is drágák az albérletek

Kiadó lakás  Illusztráció: MTI/Marjai János

A koronavírus jelentősen átformálta az életünket, a gazdaság minden szegmensét. Az albérletpiacon a kereslet alábbhagyott, az árak azonban még a járványidőszak ellenére is magasak maradtak.

2000 Ft/m2 feletti albérletárak az egyetemi városokban

A nagyobb egyetemi nagyvárosaink között nem is találunk olyat, ahol a kiadó lakások átlagos négyzetméter ára 2000 forint alatt lenne. A felső határ viszont nincs túl messze az alsó határtól.

Egerben és Kecskeméten az albérletek átlagos négyzetméter ára idén májusban 2000 ezer forint volt. Ekkor a másik végleten Debrecent találtuk. Második legnagyobb városunkban a lakások egyetlen négyzetméterét átlagosan 2400 forintért kínálták kiadásra a tulajdonosok. Az egyetemi nagyvárosok rangsorában a két szélsőséges között Szeged, Pécs és Győr albérletei helyezkednek el. A napfény városában 2100 Ft/m2, a kultúra városában 2200 Ft/m2, a folyók városában pedig 2300 Ft/m2 volt az átlagár idén májusban.

Az átlagárak alapján tehát az egyetemi nagyvárosokban egy 50 m2 alapterületű lakás havi bérleti díja 100-115 ezer forint körül alakult.

Budapesten nem ritka a 3000 Ft/m2 feletti albérletár

A fővárosban haza viszonylatban sosem voltak olcsók a kiadó lakások, most viszont a koronavírus hatására alacsonyabb bérleti díjakat szabtak a főbérlők. Persze még így sem mondható olcsónak a budapesti albérletpiac.

A budapesti kerületekben idén májusban jellemző volt a 3000 Ft/m2 feletti átlagár. Ebbe a kategóriába sorolható az V., VI., VIII., XI. és XIII. kerület is. Közülük az V. kerület büszkélkedhetett a legmagasabb bérleti díjjal, méghozzá 3700 Ft/m2-rel. A VI. kerület a maga 3300 Ft/m2-es albérleti átlagárával sem mondható kedvezőnek bérlői szempontból. A VIII., XI. és XIII. kerületekben ennél 100 forinttal alacsonyabb átlagos áron kínáltak kiadásra egyetlen négyzetmétert. A vizsgált kerületek között a legolcsóbbnak – 3000 Ft/m2-rel – a VII. kerület bizonyult a májusi statisztikai adatok alapján.

Így tehát ezekkel az átlagos négyzetméter árakkal számolva, Budapest vizsgált kerületeiben egy 50 m2 alapterületű bérlemény 150-185 ezer forint/hónap díjjal kerület az albérletpiac kínálatába.

A drágaságon kívül semmi sem ugyanaz, mint régen

A járványidőszak alatt az ingatlanpiacon jelentősen megváltoztak mind a vásárlói, mind a bérlői szokások. Például a home office-ban dolgozók részéről alapvető követelmény lett a dolgozószoba vagy legalább egy munkavégzésre alkalmas hely megléte, de sok esetben már az is elégedettséget vált ki, ha praktikus megoldással elkülöníthető egy ilyen részleg.

Csapó Gergely

Emellett a bérlők jobban ügyelnek a fényviszonyokra és a tágabb terekre is. Persze a lakás belső kialakítása és tulajdonságai mellett kiemelten fontos maradt az elhelyezkedés. Azok a kiadó lakások népszerűbbek a keresleti oldalon, melyeket zöld környezet vesz körül és a munkahelytől való távolság továbbra sem utolsó szempont.

Az Ingatlannet.hu ügyvezetője, Csapó Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy az újdonsült igényeknek megfelelően a kínálat is megváltozik. Amennyiben a tulajdonosok ki szeretnék adni az ingatlanukat, úgy más módszerek segítségével kell hozzásimulniuk a az átformálódott albérletpiachoz.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom