Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A befektetők Joe Biden elnök első hivatalos fehér házi sajtótájékoztatójára várnak.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,23 százalékkal, az S&P 500-as mutató 0,25 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,91 százalékkal esett a nyitásban.

A héten Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke és Janet Yellen pénzügyminiszter derűlátóan nyilatkozott az amerikai gazdaság kilátásairól a képviselőház, illetve a szenátus illetékes bizottságában tartott meghallgatásán, de Janet Yellen hangsúlyozta azt is, hogy adóemelésekre van szükség az állami beruházások finanszírozásához.

Biden elnök délutáni sajtótájékoztatóján várhatóan az oltási kampány új céljait ismerteti, a jövő héten pedig Pittsburgben vázolja a több ezer milliárd dollár értékű infrastuktúrafejlesztési tervet.

A kérdés az, hogy a piacok mire figyelnek jobban. A gazdaságösztönző intézkedések, az oltási kampány gyorsítása és a gazdaság újranyitása bizonyul-e fontosabbnak, vagy az adók várható emelése, egyes szektorokban a szabályozás szigorítása, valamint a rendkívül nagy kiadások és az infláció, ami aggodalomra adhat okot.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is borús a hangulat. Csütörtök délután fél háromkor a londoni FTSE-100 index 1,11 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,83 százalékos, a párizsi CAC-40 0,64 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,62 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató 1,35 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,90 százalékos mínuszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1811 dollárt adtak, 0,02 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,34 százalékkal drágult a dollár, 109,09 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,40 százalékkal, 1741,16 dollárra, az áprilisi szállítású aranyé pedig 0,21 százalékkal, 1736,80 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára erős ütemben csökken a májusi határidős jegyzésekben.

A Brent hordónként 2,92 százalékos mínuszban, 62,53 dolláron, a WTI pedig 3,43 százalékos veszteségben, 59,08 dolláron forgott fél háromkor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom