Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Emelkedő kezdés Amerikában
No menu items!

Tőzsde – Emelkedő kezdés Amerikában

A gazdasági fellendülés reményében indexemelkedéssel folytatták az előző napi nyereséges zárást a pénteki nyitáskor az amerikai tőzsdék.

A DJIA-30 index 0,40 százalékkal, az S&P-500 index 0,35 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,14 százalékkal kezdett magasabban.

A pénteki kezdés előtt a DJIA index 5,5 százalékos, az S&P index 2,5 százalékos nyereségben járt hó eleji értékéhez képest, a Nasdaq Composite viszont 1,6 százalékos veszteségben.

A hónap folyamán elsősorban a hagyományos gazdasági ágazatok részvényei emelkedtek a gazdasági fellendülés ígéretétől hajtva, míg a válságos időkben nagy nyereséget felhalmozó technológiai ágazati részvények profitkivételnek estek áldozatul. Az innen kiáramló befektetői tőkét az emelkedő fix hozamú befektetések, kincstárjegyek vonzották magukhoz. A technológiai részvények az S&P indexben is erősen képviseltetik magukat, de leginkább a Nasdaq Composite indexben.

A nagy olajipari vállalatok részvényei a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban másfél és három százalék közötti nyereséget értek el már a nyitás előtt, követve az olajár pénteki emelkedését.

Az olaj ára a Szuezi-csatornán megfeneklett hajó miatt leállt szállítások hatására emelkedik. A helyzet felmérése alapján a piac több hétig tartó fennakadásra számít.

A világpiaci olajár ettől eltekintve azonban már sorban a harmadik egymást követő hetet zárhatja veszteséggel a koronavírus-járvány elhúzódása és a kereslet ezzel együtt járó csökkenése miatt.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor a Brent nyersolaj ára 2,63 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,58 dolláron, a WTI ára pedig 2,97 százalékkal 60,30 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,17 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1784 dolláron, az arany ára 0,09 százalékkal csökkent unciánként 1725,77 dollárra a spot piacon. Az arany ára három hete az első heti vesztesége felé tart. A spot ár úgy egy százalékkal áll hét eleji ára alatt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom