Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Új lemez után avatarokkal tarolhat az ABBA
No menu items!

Új lemez után avatarokkal tarolhat az ABBA

Az ABBA negyven év után újra stúdióba vonult. Fotó: Ludvig andersson

Amiről egyetlen ABBA-rajongó sem akart soha lemondani, most megvalósult. Igaz, nem teljesen úgy, ahogy azt mindenki elképzelte: a legendás zenei formáció úgy tér vissza, hogy a valóságban nem láthatja őket senki. Viszont itt az új nagylemez, a Voyage, a jövő évi koncerten pedig a svéd supergroup avatarjai, az ABBAtars-ok játszanak majd Londonban. Éppen úgy, ahogy AzÜzletnek 2018-ban, az ABBA múzeum bővítésekor adott exkluzív interjúban Björn Ulvaeus azt megígérte.

Az ABBA új dobására 2018 után még várni kellett, mert a technikai nehézségek mellett a koronavírus-járvány is közbeszólt. De a lényeg, hogy a dobás jó nagyra sikerült: az eredetileg beígért és szeptemberben megjelent két dal mellett november 5-én már egy komplett albummal, a Voyage-zsal (magyarul Utazás) jelentkezett a szó szoros értelmében régi fényében tündöklő ABBA.

A sikert jelzi, hogy az I Still Have Faith In You 27 millió, a Don’t Shut Me Down pedig a közzététel óta több mint 15 millió megtekintést hozott a Youtube-on. Ennek a számnak a később megjelent, látványában hangulatosabb változata, amin már az együttes tagjai is láthatók a stúdióban itt megtekinthető. Miközben az első két dal már tarol a világhálón, az albumról közzétett újabb nyolc szám iránt is nagy az érdeklődés, hiszen csak a Youtube-on, már az első két napon átlagosan 600 ezren nézték-hallgatták meg őket. Érdekesség, hogy közülük a Just A Notion egy eredetileg 1978-ban felvett, de azóta soha ki nem adott szám modernizált változata.

A zenekarért 1980-ban már világszerte rajongtak – Tokióban is. Fotó: AP/Tsugufumi Matsumoto

A siker, bár nem meglepő, mégis ritkaságszámba megy azután, hogy az ABBA négy tagja, Agnetha Fältskog, Anni-Frid „Frida” Lyngstad, Benny Andersson és Björn Ulvaeus – akik az ABBA rövidítést alkotják – 1982-es feloszlásuk óta nem adtak ki új zenét a The Visitors (A látogatók) című albumuk után. Az, hogy az üzletileg is rendkívül sikeres ABBA az újításokhoz is mindig értett, jelzi, hogy az az album volt a világon az első, amely – 1982-ben – CD formátumban is megjelent. A mostani „nagylemez”, a Voyage pedig a minden létező megjelenési forma mellett, a gyökerekhez visszanyúlva természetesen, vinyl lemezként is kapható.

Először csak két dal volt, aztán azt mondtuk: nos, talán csinálhatnánk még párat. Mit szóltok lányok? És ők azt mondták: igen” – mesélte az album bejelentésekor a 74 éves Benny Andersson, így folytatva: „Aztán megkérdeztem tőlük: miért nem csinálunk egy teljes albumot?” – amire szerencsére szintén pozitív válasz érkezett. Így aztán Ő és szerzőtársa Björn Ulvaeus (76), akivel a projekt népszerűsítését folyamatosan végzik, valamint Agnetha Fältskog (71) és Anni-Frid Lyngstad (75) Látogatókból ismét zenei Utazókká váltak.

Az ABBA a digitális mozgásrögzítés, azaz a motion capture segítségével lép újra színpadra. Fotó: ABBAVoyage/Twitter

A közös munkát megkönnyítette, hogy az egykor két házaspár alkotta zenekar tagjai – Björn és Agnetha, valamint Benny és Anni-Frid – a korai válás ellenére, máig jó barátok maradtak. Ma már mindannyian egyetértve abban, hogy fizikai valóságukban nem állnak már többé színpadra. Az, hogy az új lemez kapcsán nem a pénz motiválta őket, jól mutatja, hogy egy 2008-as interjúban Björn Ulvaeus egy esetleges koncertet feszegető kérdés kapcsán kifejtette: „A pénz nem tényező, és szeretnénk, ha az emberek úgy emlékeznének ránk, mint amilyenek voltunk.” Ezt igazolja az is, hogy 2000-ben visszautasítottak egy 100 koncertes világkörüli turnéra vonatkozó 1 milliárd dolláros ajánlatot. A rajongók pedig így is boldogan hallgatják az együttes zenéjét, amit jól mutat, hogy világszerte közel 400 millió albumot adtak el, miközben dalaikat ma is hetente 16 millióan hallgatják.

A 2022-es londoni koncert helyszíne. Fotó: Ticketmaster.co.uk

Azt, hogy az ABBA mennyire érzi az új idők szavát, az is mutatja, hogy ha az együttes valójában már nem is lép színpadra, mégis megkezdi a koncertsorozatát. A digitális és a fizikai világot egyesítve, jövő májusban, ahogy ők nevezik, ABBAtars-ként, vagyis az 1979-es önmagukat idéző, digitális ABBAtarként lépnek majd a virtuális színpadra. A digitális mozgásrögzítés, a motion capture segítségével megszülető (így teremtették meg például a Gyűrűk Ura egyik figuráját, Gollamot is) holografikus koncerteket május 27-én tartják a londoni Queen Elizabeth Olympic Parkban, egy erre a célra épített ABBA Arénában. A jegy – a magyar pénztárcához viszonyítva – nem olcsó, hiszen például a 2022 május 28.-án 15 órakor kezdődő virtuális ABBA koncertre egy jegy ára 42 és 337 font (19 ezer és 147 ezer forint) között mozog, de az biztos, hogy cserébe az élmény sem lesz hétköznapi.

Érsek M. Zoltán – Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom