Kezdőlap Fókuszban Új lemez után avatarokkal tarolhat az ABBA
No menu items!

Új lemez után avatarokkal tarolhat az ABBA

Az ABBA negyven év után újra stúdióba vonult. Fotó: Ludvig andersson

Amiről egyetlen ABBA-rajongó sem akart soha lemondani, most megvalósult. Igaz, nem teljesen úgy, ahogy azt mindenki elképzelte: a legendás zenei formáció úgy tér vissza, hogy a valóságban nem láthatja őket senki. Viszont itt az új nagylemez, a Voyage, a jövő évi koncerten pedig a svéd supergroup avatarjai, az ABBAtars-ok játszanak majd Londonban. Éppen úgy, ahogy AzÜzletnek 2018-ban, az ABBA múzeum bővítésekor adott exkluzív interjúban Björn Ulvaeus azt megígérte.

Az ABBA új dobására 2018 után még várni kellett, mert a technikai nehézségek mellett a koronavírus-járvány is közbeszólt. De a lényeg, hogy a dobás jó nagyra sikerült: az eredetileg beígért és szeptemberben megjelent két dal mellett november 5-én már egy komplett albummal, a Voyage-zsal (magyarul Utazás) jelentkezett a szó szoros értelmében régi fényében tündöklő ABBA.

A sikert jelzi, hogy az I Still Have Faith In You 27 millió, a Don’t Shut Me Down pedig a közzététel óta több mint 15 millió megtekintést hozott a Youtube-on. Ennek a számnak a később megjelent, látványában hangulatosabb változata, amin már az együttes tagjai is láthatók a stúdióban itt megtekinthető. Miközben az első két dal már tarol a világhálón, az albumról közzétett újabb nyolc szám iránt is nagy az érdeklődés, hiszen csak a Youtube-on, már az első két napon átlagosan 600 ezren nézték-hallgatták meg őket. Érdekesség, hogy közülük a Just A Notion egy eredetileg 1978-ban felvett, de azóta soha ki nem adott szám modernizált változata.

A zenekarért 1980-ban már világszerte rajongtak – Tokióban is. Fotó: AP/Tsugufumi Matsumoto

A siker, bár nem meglepő, mégis ritkaságszámba megy azután, hogy az ABBA négy tagja, Agnetha Fältskog, Anni-Frid „Frida” Lyngstad, Benny Andersson és Björn Ulvaeus – akik az ABBA rövidítést alkotják – 1982-es feloszlásuk óta nem adtak ki új zenét a The Visitors (A látogatók) című albumuk után. Az, hogy az üzletileg is rendkívül sikeres ABBA az újításokhoz is mindig értett, jelzi, hogy az az album volt a világon az első, amely – 1982-ben – CD formátumban is megjelent. A mostani „nagylemez”, a Voyage pedig a minden létező megjelenési forma mellett, a gyökerekhez visszanyúlva természetesen, vinyl lemezként is kapható.

Először csak két dal volt, aztán azt mondtuk: nos, talán csinálhatnánk még párat. Mit szóltok lányok? És ők azt mondták: igen” – mesélte az album bejelentésekor a 74 éves Benny Andersson, így folytatva: „Aztán megkérdeztem tőlük: miért nem csinálunk egy teljes albumot?” – amire szerencsére szintén pozitív válasz érkezett. Így aztán Ő és szerzőtársa Björn Ulvaeus (76), akivel a projekt népszerűsítését folyamatosan végzik, valamint Agnetha Fältskog (71) és Anni-Frid Lyngstad (75) Látogatókból ismét zenei Utazókká váltak.

Az ABBA a digitális mozgásrögzítés, azaz a motion capture segítségével lép újra színpadra. Fotó: ABBAVoyage/Twitter

A közös munkát megkönnyítette, hogy az egykor két házaspár alkotta zenekar tagjai – Björn és Agnetha, valamint Benny és Anni-Frid – a korai válás ellenére, máig jó barátok maradtak. Ma már mindannyian egyetértve abban, hogy fizikai valóságukban nem állnak már többé színpadra. Az, hogy az új lemez kapcsán nem a pénz motiválta őket, jól mutatja, hogy egy 2008-as interjúban Björn Ulvaeus egy esetleges koncertet feszegető kérdés kapcsán kifejtette: „A pénz nem tényező, és szeretnénk, ha az emberek úgy emlékeznének ránk, mint amilyenek voltunk.” Ezt igazolja az is, hogy 2000-ben visszautasítottak egy 100 koncertes világkörüli turnéra vonatkozó 1 milliárd dolláros ajánlatot. A rajongók pedig így is boldogan hallgatják az együttes zenéjét, amit jól mutat, hogy világszerte közel 400 millió albumot adtak el, miközben dalaikat ma is hetente 16 millióan hallgatják.

A 2022-es londoni koncert helyszíne. Fotó: Ticketmaster.co.uk

Azt, hogy az ABBA mennyire érzi az új idők szavát, az is mutatja, hogy ha az együttes valójában már nem is lép színpadra, mégis megkezdi a koncertsorozatát. A digitális és a fizikai világot egyesítve, jövő májusban, ahogy ők nevezik, ABBAtars-ként, vagyis az 1979-es önmagukat idéző, digitális ABBAtarként lépnek majd a virtuális színpadra. A digitális mozgásrögzítés, a motion capture segítségével megszülető (így teremtették meg például a Gyűrűk Ura egyik figuráját, Gollamot is) holografikus koncerteket május 27-én tartják a londoni Queen Elizabeth Olympic Parkban, egy erre a célra épített ABBA Arénában. A jegy – a magyar pénztárcához viszonyítva – nem olcsó, hiszen például a 2022 május 28.-án 15 órakor kezdődő virtuális ABBA koncertre egy jegy ára 42 és 337 font (19 ezer és 147 ezer forint) között mozog, de az biztos, hogy cserébe az élmény sem lesz hétköznapi.

Érsek M. Zoltán – Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyenes városlátogatás a tajpeji útmegszakításhoz

Több évi szünetet követően a Tajvani Turisztikai Hivatal ismét félnapos ingyenes városnézést kínál a tranzitutasoknak, hogy ezzel is kedvet csináljon a külföldi turistáknak egy hosszabb tartózkodására - közölte a tajvani China Airlines (CI).

A drága cement megváltoztatta a betonozási játékszabályokat

A cement árának emelkedése megváltoztatta a betonozás játékszabályait. A betonozás költsége még sosem volt ennyire magas.

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.