Hirdetés
Kezdőlap Energia Új tőzsdén lehet kereskedni
No menu items!

Új tőzsdén lehet kereskedni

Új tőzsdén lehet kereskedni, még februárban lezajlott az  energiamegtakarítások első aukciója – jelentette be pénteki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A szervezett piac indulása új korszakot nyit a hitelesített energiamegtakarítások adásvételében, közvetlen ösztönzőként szolgál a hazai energiahatékonyság fejlesztéséhez és a klímasemleges jövő megalapozásához. Hasznos szerepet vállal az energiaátmenetben, hiszen átlátható keretek között teremt kereskedési lehetőséget az energiahatékonysági beruházásokat végrehajtó minden piaci szereplő számára.

Az EM közölte: a hazai földgáz-piacához hasonlóan anonim kereskedést biztosító felületet és klíring rendszert a CEEGEX Zrt. alakította ki. A negyedéves rendszerességgel esedékes aukciók közül a legelsőt 2024. február 27-én tartották meg.

Tőzsdei tagságot 23 szereplő váltott ki, összesen több mint 800 millió forint vevői biztosítékot helyeztek el. Az első aukción végül mintegy 13 ezer gigajoule (GJ) megtakarítás cserélt gazdát, a rövid élettartamú megtakarítások (pl. szemléletformálás) esetén gigajouleonként 10 000 forintos, a legalább 3 éves élettartamú megtakarításoknál (pl. fűtéskorszerűsítés, épületszigetelés) 12 850 forintos áron.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021 eleje óta ösztönzi az energiamegtakarítások piaci alapú létrehozását az energiaszolgáltatókon, a villamos energiát, földgázt és közlekedési célú üzemanyagot értékesítő kereskedőkön keresztül. Mostanáig 3860 intézkedés megvalósítását segítette elő, az általuk elért összes energiamegtakarítás a várakozásokat felülmúlva több mint 5,6 petajoule.

A beruházások, szemléletformálás révén a végfogyasztóknál jelentkező megtakarítást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által névjegyzékbe vett szereplővel hitelesíttetni kell. A hitelesített energiamegtakarítás korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jogként értékesíthető a másodlagos piacon. A tanúsítvány megvásárlásával a vevő energiamegtakarítási projekteket támogat, kiválthatja vagy csökkentheti saját kötelezettségét – ismertette közleményében az EM.

Az új tőzsde az eddig megkötött kétoldalú ügyleteknél kiterjedtebb kereskedési lehetőséget kínál, ugyanakkor árjelző funkciót is ellát, előmozdítja a legolcsóbb megtakarítások megtalálását. A szervezett piacon összetalálkozik a kereslet és a kínálat, működése ezzel csökkenti az érintettek adminisztrációs, pénzügyi terheit, magasabb kötelezettség mellett is kordában tarthatja a megtakarítások árait – írták a közleményben.

A CEEGEX megkezdte a felkészülést a májusra tervezett következő negyedéves aukcióra. A tőzsdéhez a cég honlapján keresztül folyamatosan csatlakozhatnak az érdeklődők.

Hosszabb távon akár magánszemélyek is megjelenhetnek majd megtakarításaikkal a szervezett piacon – jelezte az EM.

(Energiaügyi Minisztérium )

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.