Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Új trendek a szállásadóknak: mullet travel, VIP mindenkinek, low costing
No menu items!

Új trendek a szállásadóknak: mullet travel, VIP mindenkinek, low costing

Illusztráció: Bigstock

Mindenki, így a szállásadók is azt latolgatják, mit hoz a 2023-as esztendő. Az elmúlt évek drámai és váratlan eseményei, a Covid, majd a háború minden prognózist felborítottak. Mégis muszáj tervezni. Ezért összefoglaltuk, milyen trendeket várnak a turisztikai elemzők és hotelüzemeltetők, feltéve és megengedve, hogy a gazdasági-politikai körülmények alapvetően nem változnak.

Mullet travel

A Wall Street Journal újságírója, Jacob Passy által kitalált és a Hotel News Now főszerkesztőjével, Stephanie Riccával közösen elterjesztett kifejezés éve lehet 2023. A ’mullet’ angolul elöl rövid, hátul hosszú frizura kombinációját jelenti. Az utazás poszt-Covid kombinációja pedig a nyaralással egybekötött üzleti út lesz.

A home office a pandémia után is népszerű, az utazás az energiaválság miatt drágul, így aki megteheti, az üzleti tartózkodását privát meghosszabbítja. Akár úgy is, hogy közben a hotelből dolgozik. A mullet traveler ideális munkakörülményeket vár el a szállodákban, éttermekben, kávézókban: gyors internet, kényelmes íróasztal, kiegészítő informatikai eszközök – mint a nyomtató -, valamint nyugodt munkakörülmények és persze jó kávé.

VIP-elbánást mindenkinek!

Robert Rauch, a Hotel News Now szakújságírója szerint 2023-ban az a hotel lesz sikeres, ahol minden vendég úgy érzi, megkülönböztetett bánásmódban részesül. A szállásadók közötti verseny nagyobb, mint valaha, a hagyományos hoteleknek az egyre népszerűbb Airbnb-vel is meg kell küzdeniük, az árak viszont az energiakrízis miatt emelkednek. Ezért a vendég elvárja, hogy a hotel, amelyre a választása esett, személyes elbánással hálálja meg ezt. 2023-ban mindenki VIP-vendég akar lenni.

Digitalizáció az utazásban is

Ellentmondásnak tűnik, de a személyes elbánás mellett egyre inkább az online bejelentkezést is elvárják a vendégek. Megszokták, hogy az élet egyre inkább online. A hotel, ahol még nincs, jó, ha bevezeti a smart-kulcsot, az online check-int, az érintés nélküli fizetést, az app-es étel-, ital- és szolgáltatás-rendelést akár házon belül is.

Kalandra fel!

A ’Z generáció’ tagjai, tehát a 2000 és 2010 között születtek közül egyre többen kezdenek el önállóan utazni. Szeretik a természetben keresni a kalandokat, például vadvízi evezés, vagy a dzsungel meghódítása formájában. Azonban a kényelemhez is hozzá vannak szokva. Elvárják, hogy mindig legyen száraz törülköző, kényelmes ágy, internet és töltő a telefonnak. A szállásadók jól teszik, ha ilyen programokat tudnak a vendégeik figyelmébe ajánlani.

A trendet különösen fontossá teszik, hogy egy másik, a ’baby boom generációnak’ van pénze és – a nyugdíjkorhatárt elérve – ideje is utazni. Nem érzik magukat öregnek, új fiatalságra, kalandokra várnak. De ’Z generációs’ unokákhoz hasonlóan a kényelem már nekik is magától értetődő az őserdő közepén is.

Illusztráció: Bigstock

Zöld fordulat az utazásban is

Az ökoturizmus az idegenforgalom egyik legjobban növekvő ága. Célja, hogy az utazók jobban megismerjék nyaralóhelyük természeti és kulturális szépségeit, valamint az ott élők mindennapjait, egyúttal gazdaságilag segítsék a helyieket és a szükséges minimumra csökkenjen az utazás okozta környezetterhelés. A fenntartható turizmusban lábat vetni akaró hoteleknek olyan kikapcsolódást kell kínálniuk, amely a lehető legkevesebb kárt tesz a tájakban és a településekben, egyúttal segíti a desztináció fenntartható gazdasági növekedését.

A környezetbarát szálláshelyből azt várják el az utazók, hogy építése nem rombolta a táj- és településképet, üzemeltetése pedig környezeti és szociális szempontok figyelemmel történik, például nem zsákmányolják ki a dolgozókat, nem mossák túl gyakran a törülközőket, amikor belépünk a szobába nem ég a villany és nem megy a tévé sablonos üdvözlő üzenettel a képernyőn, nem néhány grammos vajak és műanyagba csomagolt lekvárok állnak a reggeli svédasztalon.

A szektor jelentőségét mutatja, hogy 2019-ben az uniós polgárok 54 százaléka tartotta fontosnak, hogy fenntarthatóan üdüljön, 17 százalékuk pedig saját bevallása szerint valóban így utazott.

Az egészség minden előtt

A Global Wellness Institute a wellness-turizmus évi 20 százalékos emelkedését várja. Számottevő megtakarítással rendelkező generációk mentek és mennek is nyugdíjba. Ők az egészségük megőrzését, illetve helyreállítását utazással, wellness-üdüléssel akarják összekapcsolni. Amit elvárnak: egészséges gasztronómia, mozgás a természetben, szállodai wellness részlegek felkészült szakszemélyzettel, például masszőrrel, maszk nélkül, de részben a Covid alatt megszokott, magasabb higénis standarddal.

Az a szálloda lesz sikeres, ahol a vendég gyógyul, ha szeretne, lefogy, akár egészségügyi beavatkozáson, például fogászati kezelésen esik át, mégis azzal az érzéssel tér haza, hogy nyaralt.

A közelben és olcsón

Két, egymást kiegészítő trend, amelyeket a háború, illetve energia- és gazdasági válság hoz. Egyrészt folytatódik a közeli üdülés Covid alatt született trendje, hiszen a repülőjegy és a benzin egyre drágább. Ráadásul sokan rájöttek, hogy a tágabb környezetük is szép, miért vennék akkor magukra a hosszú utazás költségeit és fáradalmait? Érdemes tehát nemcsak a belföldi közönségre, hanem a régiókban élőkre is gondolni potenciális vendégként.

Az inflációval és várható reálbér-csökkenéssel egyre többen kénytelenek lesznek spórolni. Az utazás a kultúra mellett az első áldozatok között lesz. De ha nem muszáj, senki nem akar lemondani a nyaralásról, ezért várhatóan emelkedni fog a low-cost iránti igény. Érdemes lesz különösen a főszezon(ok)on kívül ezt a réteget sem elfelejteni.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom