Kezdőlap Hírek Újabb csúcson az euró a dollárral szemben
No menu items!

Újabb csúcson az euró a dollárral szemben

Huszonnyolc havi csúcsra erősödött és megközelítette az 1,20-as szintet az euró a dollárral szemben kedden, miközben az amerikai fizetőeszköz a főbb rivális devizákhoz képest több éves mélypontra gyengült.

A befektetők egyre inkább úgy gondolják, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új politikai keretrendszere azzal jár, hogy a kamatok hosszabb ideig alacsonyak maradnak.

Az euró 1,1998 dolláron forgott az ázsiai kereskedési órákban, ami 2018 májusa óta a legerősebb szintet jelenti. Az utóbbi három hónap alatt a közös európai fizetőeszköz 7,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

A kereskedőket dolláreladásra ösztökélte Jerome Powell Fed-elnök múlt heti bejelentése, miszerint kamatemelés nélkül eltűrhetik a magasabb inflációval járó időszakokat, és inkább az átlagos inflációra, valamint a nagyobb foglalkoztatottságra összpontosítanak.

A novemberi elnökválasztással járó politikai bizonytalanságok és az amerikai gazdaság fellendülését övező aggodalmak ugyancsak gyengítették a dollárt, aminek az euró volt a legnagyobb haszonélvezője. A délelőtt közölt adatok, miszerint augusztusban a vártnál alacsonyabb volt az infláció az euróövezetben az energiaárak meredek csökkenésének következtében, nem törték meg az euró árfolyamának emelkedő trendjét.

Az ING holland bank elemzői szerint nem valószínű, hogy emiatt az Európai Központi Bank azonnali intézkedést hozzon, és mivel a dollár kilátásai nem túl rózsásak, az euró tovább erősödhet a héten az amerikai fizetőeszközzel szemben.

Az euró kedd délután két órakor 1,1985 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,41 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex napi mélypontján, 91,74 ponton 2018 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A dollár értékét az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató délután két órakor 91,86 ponton, 0,33 százalékos mínuszban állt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom