Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Nyaralóhajók - tengerre fel? A Grandiosa kifutott a kikötőből
No menu items!

Nyaralóhajók – tengerre fel? A Grandiosa kifutott a kikötőből

Továbbra is népszerűek a nagy tengerjáró hajók? A pandémia megjelenését követő első tengeri körútra indított járatára az MSC hajótársaság egy nap alatt mind a 4.200 jegyét eladta. A március óta tartó kényszerszünet után már ki is futott az első tengerjáró Genovából.

A mindennapi életet és a gazdaságot is március óta korlátozó járvány-intézkedések miatt a kikötőkben kellett maradniuk a tengerjáróknak is. Az idegenforgalmi szegmens, amely évek óta újabb és újabb utasszám és bevételi rekordokat döntött, egyelőre továbbra sem állt vissza a “normális működésre”. Az MSC két hajóját kivéve minden áll.

Az olasz cég az első a világon, amely újraindította az üzletet. A ’Grandiosa’ névre keresztelt tengerjárója kifutott Genovából. A hajóóriás a Földközi-tenger nyugati medencéjében lesz egy héten keresztül úton. A következő, augusztus 29-én a dél-olaszországi Bariból induló hajó, a ’Magnifica’ pedig a Földközi-tenger keleti részén szeli majd a habokat.

Az utak lefolyása eltér a megszokottól. A nyugati körúton egy máltai, a keletin pedig egy görögországi megállót leszámítva csak olasz kikötők szerepelnek a programokban.

A nyugat úton Civitavecchia, Nápoly és Palermo. A keletin pedig Trieszt, a ’Magnifica’ végállomása. A megállók kiválasztása tudatos volt. A Földközi-tengeren egyelőre az olaszok mellett csak Málta és a görögök nyitották meg a kikötőiket a tengeri körutakat bonyolító hajók előtt. Az utasok a szárazföldre lépve csak a társaság által szervezett, szabad program nélküli kirándulásokon vehetnek részt. Így akarják biztosítani, hogy az utasok minél kevesebbszer kerüljenek kontaktusba a kikötővárosok lakosságával.

A ’Grandiosa’ első útja az online foglalási rendszer megnyitása után 24 órával már teltházas volt. A 6.000 férőhelyes hajót a higiénés előírások miatt csak 70 százalékig, 4.200 főig töltötte meg az MSC. A hajókra csak a Schengeni-övezetben élő személyek vehettek jegye.

A Magnifica is kevesebb turistával hajózhat ki

Genova is profitál

Gianni Onorato: Genova újra éledt, “be is jött a számításunk…”

Fontosnak tartottuk azt is, hogy az első hajó a társaság olaszországi központjából, Genovából induljon. A város kikötőjében vesztegel a földközi-tengeri hajóink többsége” – mondta a társaság vezetője, Gianni Onorato a Repubblicának. Az MSC azzal, hogy a hagyományos szombati indulás helyett vasárnap mellett döntött, szintén Genovának igyekezett segíteni.

Be is jött a számításunk. Az utasok többsége már pénteken vagy szombaton megérkezett és eltöltött a városban egy-másfél napot. Végre újra turistáktól nyüzsgött a belváros, vendégekkel voltak tele az éttermek és bárok teraszai.

COVID koncepció

A hajókon mindet a járvány elleni védekezés határoz meg. A társaság egyenesen túlteljesíti az olasz kormány kötelező higiéniai előírásait és a nemzetközi szervezetek ajánlásait. A cégvezető, Onorato volt az, aki az MSC olaszországi menedzsere, Leonardo Massa társaságában néhány héttel ezelőtt ismertette a társaság COVID-koncepcióját.

A szigorú előírásokkal már a felszállás előtt szembesültek az utasok. Elsőként le kellett tölteniük a társaság mobiltelefonos alkalmazás. Ez megmutatja, hogy egy azonosított fertőzött kihez volt két méteres távolságon belül. Természetesen az utasoknak és a hajó teljes legénységének is kötelező a COVID-teszt: Kettőt korábban, egy harmadikat pedig közvetlenül az indulás előtt kellett csináltatni. Ez kötelező lesz a kirándulások után, az út végén és – megbetegedés esetén – az út alatt is. Szintén előírás a napi hőmérőzés mindenki számára a fedélzeten. A hajóra lépve kötelező orvosi vizsgálatoknak kellett alávetniük magukat az utasoknak. Ebben és az utolsó higiéniai, valamint egészségügyi ellenőrzések elvégzésében közvetlenül az indulás előtt a genovai kikötői hatóságok nem kevesebb, mint 400 munkatársa vett részt! A fedélzeten különösen szigorúak az éttermi előírások. Az ételeket és italokat pincérek szolgálják fel, a svédasztalos kiszolgálás tilos.

Lassan indulnak újra

Kilátás a tengerre

Az MSC tervei szerint a két hajó minden héten meg fogja tenni a hat napos körutakat. Más utak azonban október végéig nem lesznek. Az USA-ban eddig az időpontok pedig egyáltalán nem fog újra indulni az üzem. A társaságok a Nemzetközi Szállodahajó Szövetség (CLIA) kérésére önkéntes vállalást tettek, hogy október végéig Amerikában és Ázsiában is szüneteltetik a tevékenységüket. Az MSC honlapján elérhető információk szerint viszont a novemberben kezdődő téli szezonban és 2021 tavaszán már világszerte 19 hajójuk indulhat útnak. Foglalni azonban még nem lehet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s

Egy fokozattal, az eddigi "BBB/A-2"-ről a továbbra is befektetési ajánlású "BBB mínusz/A-3"-ra lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbította az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Szijjártó: hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hírek

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom