Kezdőlap Turizmus Nyaralóhajók - tengerre fel? A Grandiosa kifutott a kikötőből
No menu items!

Nyaralóhajók – tengerre fel? A Grandiosa kifutott a kikötőből

Továbbra is népszerűek a nagy tengerjáró hajók? A pandémia megjelenését követő első tengeri körútra indított járatára az MSC hajótársaság egy nap alatt mind a 4.200 jegyét eladta. A március óta tartó kényszerszünet után már ki is futott az első tengerjáró Genovából.

A mindennapi életet és a gazdaságot is március óta korlátozó járvány-intézkedések miatt a kikötőkben kellett maradniuk a tengerjáróknak is. Az idegenforgalmi szegmens, amely évek óta újabb és újabb utasszám és bevételi rekordokat döntött, egyelőre továbbra sem állt vissza a “normális működésre”. Az MSC két hajóját kivéve minden áll.

Az olasz cég az első a világon, amely újraindította az üzletet. A ’Grandiosa’ névre keresztelt tengerjárója kifutott Genovából. A hajóóriás a Földközi-tenger nyugati medencéjében lesz egy héten keresztül úton. A következő, augusztus 29-én a dél-olaszországi Bariból induló hajó, a ’Magnifica’ pedig a Földközi-tenger keleti részén szeli majd a habokat.

Az utak lefolyása eltér a megszokottól. A nyugati körúton egy máltai, a keletin pedig egy görögországi megállót leszámítva csak olasz kikötők szerepelnek a programokban.

A nyugat úton Civitavecchia, Nápoly és Palermo. A keletin pedig Trieszt, a ’Magnifica’ végállomása. A megállók kiválasztása tudatos volt. A Földközi-tengeren egyelőre az olaszok mellett csak Málta és a görögök nyitották meg a kikötőiket a tengeri körutakat bonyolító hajók előtt. Az utasok a szárazföldre lépve csak a társaság által szervezett, szabad program nélküli kirándulásokon vehetnek részt. Így akarják biztosítani, hogy az utasok minél kevesebbszer kerüljenek kontaktusba a kikötővárosok lakosságával.

A ’Grandiosa’ első útja az online foglalási rendszer megnyitása után 24 órával már teltházas volt. A 6.000 férőhelyes hajót a higiénés előírások miatt csak 70 százalékig, 4.200 főig töltötte meg az MSC. A hajókra csak a Schengeni-övezetben élő személyek vehettek jegye.

A Magnifica is kevesebb turistával hajózhat ki

Genova is profitál

Gianni Onorato: Genova újra éledt, “be is jött a számításunk…”

Fontosnak tartottuk azt is, hogy az első hajó a társaság olaszországi központjából, Genovából induljon. A város kikötőjében vesztegel a földközi-tengeri hajóink többsége” – mondta a társaság vezetője, Gianni Onorato a Repubblicának. Az MSC azzal, hogy a hagyományos szombati indulás helyett vasárnap mellett döntött, szintén Genovának igyekezett segíteni.

Be is jött a számításunk. Az utasok többsége már pénteken vagy szombaton megérkezett és eltöltött a városban egy-másfél napot. Végre újra turistáktól nyüzsgött a belváros, vendégekkel voltak tele az éttermek és bárok teraszai.

COVID koncepció

A hajókon mindet a járvány elleni védekezés határoz meg. A társaság egyenesen túlteljesíti az olasz kormány kötelező higiéniai előírásait és a nemzetközi szervezetek ajánlásait. A cégvezető, Onorato volt az, aki az MSC olaszországi menedzsere, Leonardo Massa társaságában néhány héttel ezelőtt ismertette a társaság COVID-koncepcióját.

A szigorú előírásokkal már a felszállás előtt szembesültek az utasok. Elsőként le kellett tölteniük a társaság mobiltelefonos alkalmazás. Ez megmutatja, hogy egy azonosított fertőzött kihez volt két méteres távolságon belül. Természetesen az utasoknak és a hajó teljes legénységének is kötelező a COVID-teszt: Kettőt korábban, egy harmadikat pedig közvetlenül az indulás előtt kellett csináltatni. Ez kötelező lesz a kirándulások után, az út végén és – megbetegedés esetén – az út alatt is. Szintén előírás a napi hőmérőzés mindenki számára a fedélzeten. A hajóra lépve kötelező orvosi vizsgálatoknak kellett alávetniük magukat az utasoknak. Ebben és az utolsó higiéniai, valamint egészségügyi ellenőrzések elvégzésében közvetlenül az indulás előtt a genovai kikötői hatóságok nem kevesebb, mint 400 munkatársa vett részt! A fedélzeten különösen szigorúak az éttermi előírások. Az ételeket és italokat pincérek szolgálják fel, a svédasztalos kiszolgálás tilos.

Lassan indulnak újra

Kilátás a tengerre

Az MSC tervei szerint a két hajó minden héten meg fogja tenni a hat napos körutakat. Más utak azonban október végéig nem lesznek. Az USA-ban eddig az időpontok pedig egyáltalán nem fog újra indulni az üzem. A társaságok a Nemzetközi Szállodahajó Szövetség (CLIA) kérésére önkéntes vállalást tettek, hogy október végéig Amerikában és Ázsiában is szüneteltetik a tevékenységüket. Az MSC honlapján elérhető információk szerint viszont a novemberben kezdődő téli szezonban és 2021 tavaszán már világszerte 19 hajójuk indulhat útnak. Foglalni azonban még nem lehet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom