Hirdetés
Kezdőlap Hírek Világbajnok brit kísérlet a négynapos munkahétért
No menu items!

Világbajnok brit kísérlet a négynapos munkahétért

A világ legnagyobb kísérleti programjában Nagy-Britannia 60 vállalatának több mint 3000 dolgozója fogja kipróbálni a négynapos munkahetet.

A júniustól decemberig tartó programban számos vállalat és jótékonysági szervezet dolgozói vesznek részt, köztük a Royal Society of Biology, a londoni Pressure Drop sörgyártó vállalat, egy manchesteri orvosi eszközöket gyártó cég és egy norfolki fish and chip étterem is – számolt be a The Guardian online kiadása.

A program elindítói szerint a munkakörülmények javításának eszközeként egyre nagyobb lendületet kap a vállalatok részéről a rövidebb munkahét bevezetése, ami döntően fizetésveszteség nélkül, a magasabb termelékenység elérése mellett történik.

A kísérleti projektet az oxfordi és cambridge-i egyetemek, valamint az amerikai Boston College akadémikusai vezetik a 4 Day Week Global kampánycsoporttal, a 4 Day Week UK Campaignnel és az Autonomy thinktankkal együttműködve.

A kísérletet azért indították el, hogy megvizsgálják, hogyan működhetnének az ilyen foglalkoztatási formák a gazdaságot alkotó vállalatok széles körében.

A kutatásra azt követően került sor, hogy a Covid-járvány miatt sok vállalat átgondolta munkamódszereit, és jelentősen nőtt a hibrid és rugalmas munkavégzést alkalmazók száma, vagyis azoké, akik elvetik a szokásos kilenctől ötig tartó, ötnapos munkahetet.

Joe O’Connor, a 4 Day Week Global vezérigazgatója szerint nincs mód arra, hogy “visszafordítsuk az órát” a pánik előtti világba. “A menedzserek és a vezetők egyre inkább elfogadják a munka új modelljét, amely a minőségre, nem pedig a munkaórák mennyiségére összpontosít. A munkavállalóknak pedig a világjárvány után mások az elvárásai azzal kapcsolatban, hogy mi jelenti az egészséges élet-munka egyensúly“.

A négynapos hetet kipróbáló, de a legújabb kísérletben nem részt vevő vállalatok között van az Unilever, a japán Panasonic és a londoni Atom Bank is.

Mark Downs, a Royal Society of Biology vezérigazgatója szerint a négynapos hét kipróbálása részben a “hihetetlenül versenyképes” munkaerőpiacra adott válasz.

“Arról van szó, hogy megpróbálunk többet tenni azért, hogy jó, innovatív munkáltatóként vonzzuk és megtartsuk jelenlegi alkalmazottainkat. Az ilyen jellegű lehetőségek óriási különbséget jelentenek. Mindenki számára nagyszerű” – mondta.

A társaság 35 alkalmazottja többnyire a londoni King’s Crossban dolgozik, de néhányan a világjárvány idején távmunkára váltottak. A dolgozókat múlt héten tájékoztatták a kísérletről, és az eddigi reakciók általánosan pozitívak voltak – mondta Downs.

A társaság továbbra is heti öt napon át tart nyitva, de a dolgozók általában hétfőtől csütörtökig és keddtől péntekig tartó műszakokban dolgoznak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom