Kezdőlap Zöld üzlet Világbajnok dubaji zátony az óceánok élővilágáért
No menu items!

Világbajnok dubaji zátony az óceánok élővilágáért

Kép forrása: URB

A szuperlatívuszokról ismert városban, Dubajban nem meglepő, hogy valaki egy újabb gigászi projekt megvalósítását tervezi. A legmagasabb felhőkarcolóval vagy a legmélyebb medencével ellentétben azonban a legújabb tervezett projekt nem egyszerűen építészeti bravúr, hanem az óceánok védelmét is segíti.

A Dubai Reefs a világ legnagyobb óceán-helyreállítási projektjeként hirdeti magát: ha megépül, 77 négyzetmérföldnyi mesterséges zátonyból áll majd, amely több mint egymilliárd korallnak és 100 millió mangrovefának adhat otthont.

A projekt terveit a héten jelentette be az URB, a fenntartható városok dubaji székhelyű fejlesztője, amelynek korábbi tervei között szerepel egy dubaji kerékpáros szupersztráda, valamint fenntartható városok Egyiptomban és Dél-Afrikában.

Városaink egészsége szorosan összefügg óceánjaink egészségével. Vállalkozói szellemre van szükségünk a tengerparti városok tervezésében” – mondta Baharash Bagherian, az URB vezérigazgatója a CNN-nek.

A mesterséges zátonyok mellett az URB úszó lakó-, vendéglátó- és kiskereskedelmi létesítményeket, valamint különböző öko-házakat tervezett, amelyek állítása szerint turisztikai célponttá tennék a helyszínt.

A projekt középpontjában egy tengeri intézet állna, amely az óceánkutatással és Dubaj part menti környezetének védelmével foglalkozna. Az intézet oktatási programokat is kínálna a tengerek védelmével kapcsolatban.

Az URB azt állítja, hogy a helyszínt 100%-ban megújuló energiával látják majd el, amelyet napenergiából, vízenergiából és hullámfarmokból állítanak elő, míg a tengeri moszat- és osztrigafarmok élelmiszert termelnének.

Ha az építkezés megkezdődik, a fejlesztő azzal számol, hogy a projekt 2040-re készül el, de megjegyzi, hogy kihívásokkal kell szembenéznie annak biztosítása érdekében, hogy a kezdeményezés teljes mértékben magánfinanszírozású legyen, és minden jövedelmi szinthez tartozó ember számára elérhető legyen.

A Dubai Reefs célja, hogy a tengervédelem, az ökoturizmus és az óceáni életmód mintájává váljon” – mondta Bagherian. “Végső soron egy egyedülállóan rugalmas célponttá válhat, amely élelmiszerbiztonságot és energiát biztosít az óceánból, miközben egy zöldebb gazdaságot is lehetővé tesz” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.