Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Világpremier Latin-Amerikában: bitcoin lett a hivatalos fizetőeszköz
No menu items!

Világpremier Latin-Amerikában: bitcoin lett a hivatalos fizetőeszköz

A lakosság 70 százaléka a bitcoin ellen van, a legtöbben azt sem tudják, mi a kriptovaluta. Illusztráció: AFP

El Salvadorban szeptember óta a bitcoin a hivatalos fizetőeszköz. A váltás nehézkes volt, a folytatás sok kockázatot rejt. A lakosság és az IMF a kísérlet ellen van. A pénzpiacok is több hátrányt, mint előnyt látnak. 

Döcögős indulás

Hetek óta a gazdaságilag jelentéktelen El Salvadorra figyelnek a tőzsdei befektetők. A virtuális valuták jövőjét meghatározó kísérlet zajlik a 6 milliós közép-amerikai országban. A permanens gazdasági- és valutaválsággal, valamint magas inflációval küzdő El Salvador már 2001-ben elbúcsúzott az 1919 óta használt nemzeti valutájától, a colóntól. Az amerikai dollár volt a hivatalos fizetőeszköz, amit szeptemberben a bitcoin váltott.

A 40 éves Nayib Bukele 2019 óta vezeti a közép-amerikai országot

Az átállás a vártnál nehézkesebb volt. A 30 dollárnak megfelelő bitcoin, amit a kormány indulóegyenlegként beletett minden polgár digitális pénztárcájába, a Huawei és az Apple okostelefonokról az első órákban nem volt elérhető. Később összeomlott a bitcoinra épülő El Salvador-i digitális fizetési rendszer, a Chivo internetes oldala. A Chivo egy kézzelfogható pénz neve is, amihez az el salvadoriak bankjegykiadó automatáknál juthatnak hozzá a digitális bitcon egyenlegük terhére. Az ATM-ek azonban az átállás óta újra és újra felmondják a szolgálatot.  

A kezdeti nehézségek nem szegték a nagy népszerűségnek örvendő El Salvador-i elnök kedvét. „Világpremier, amivel a harmadik világból a fejlett országok közé katapultáltuk magunkat” – írta Nayib Bukele a Twitteren.

A hazautalásokból él az ország

A bitcoint, illetve a Chivot elsősorban nem monetáris okokból vezette be a kormány. A korábban rendszeres valutaválságokra az amerikai dollár használata is megoldás volt. Bukele az online fizetési rendszerrel a külföldön dolgozó el salvadoriaknak akar segíteni. A lakosság közel felét adják. Az ő utalásaikból él az otthon maradt el salvadoriak többsége, mert a gazdasági helyzet kilátástalan: az ország 4000 dolláros egy főre jutó GDP-vel a világranglista utolsó negyedében, a 119. helyen áll.

Ezért a pénzügyi rendszer is fejletlen, sok el salvadorinak nincs bankszámlája. Csak a gyakran 10 százalék feletti tranzakciós díjat felszámító készpénztranszfer szolgáltatókon, például a Western Unionon keresztül lehet nekik pénzt küldeni. A bitcon jóval olcsóbb és egyszerűbb alternatíva. Használatával az évente hazautalt 400 millió dollár jóval nagyobb része érkezne meg a családtagokhoz.   

Latin-Amerika bitcoinra vált?

Dante Mossi

Ha sikerül jelentősen csökkenteni a pénztranszfer költségeit és a Chivo a mindennapokban is beválik, várhatóan a térség országai közül több is át fog térni a bitconira” – véli Dante Mossi, a Közép-Amerikai Gazdaságfejlesztési Bank (CABEI) elemzője.

Ez reményei szerint felpörgeti a latin-amerikai országok közötti árú- és szolgáltatáscserét, és ez által gazdasági növekedésről fog gondoskodni. „Ha mindenhol Bitcont használnának, megszűnnének az átváltási költségek és árfolyamkockázatok. Ezért a CABEI technikai támogatást ad El Salvadornak a valutaváltáshoz, amire a Világbank nem volt hajlandó.” 

„Nem akarunk kriptivalutát”

Ez olvasható az átállás bejelentése óta rendszeres tüntetéseken magasba emelt transzparenseken. Nem kérünk a pénzmosásból és a korrupcióból” – hirdetik más molinók. A lakosság 70 százaléka a várhatóan egyszerűsödő és olcsóbbá váló hazautalások ellenére a bitcoin ellen van. Az Universidad Centroamericana (UCA) kutatás szerint ebben nagy szerepe van az ismeretek hiányának:

a megkérdezettek mindössze 4,8 százaléka tudta elmondani, mi egy kriptovaluta.

A piacok sem örülnek

A pénzpiacok is szkeptikusan reagáltak az El Salvador-i kísérletre. A Chivo bevezetése utáni napokban 53 ezer dollárról 44 ezerre csökkent a bitcoin tőzsdei árfolyama, magával rántva a második legnagyobb kriptopénzt, az etherumot is. Utóbbi indexe 4 ezerről 3 ezer dollárra esett. Igaz, azóta a bitcon és az etherum is visszakapaszkodott. Előbbi 52 ezer, utóbbi 3700 dollárra. 

Timo Emden

Timo Emden, a jónevű német pénzpiaci elemzőintézet, az Emden Researche névadó vezetője három okkal magyarázta a negatív befektetői reakciókat a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ). Egyrészt, a részben állandósult technikai nehézségek megerősítették az előítéletet, mi szerint a kriptovaluták alkalmatlanok a mindennapi használatra és így a hagyományos fizetőeszközök felváltására.

Másrészt, a nagy pénzalapok menedzserei félnek, hogy ha az anonimitása miatt pénzmosásra amúgy is előszeretettel használt bitcon használatában fontos szerepet kapnak Közép-Amerika, ahol burjánzik a korrupció és a gazdaságot a szervezett bűnözés uralja, tovább fog nőni a kriptovalutákkal szembeni bizalmatlanság. Ez pedig az eddiginél határozottabb fellépésre és erőteljesebb szabályozásra fogja késztetheti a kriptovalutákkal szemben amúgy is szkeptikus nemzeti pénzpiaci felügyeleteket – nevezte meg a rossz piaci fogadtatás harmadik okát Emden.  

Korrupció és autokrácia

A Chivo bevezetése rossz hatással volt El Salvador állampapírjaira is. A nyár végi 6,4 százalékról 14-re ugrott a kamat, amit a pénzpiacokon az ország adósságának refinanszírozásáért kérnek. Elemzők szerint ebben nagy szerepe van annak is, hogy az ország Legfelsőbb Bírósága áldását adta Bukele elnöknek újbóli indulására a közelgő választáson. Várható újraválasztása esetén feszült fog maradni a viszony az IMF-el, ami valószínűtlenné teszi, hogy a “CCC+” hitelminősítésű és folyamatosan az államcsőd szélén táncoló ország megkapja a nemzetközi intézet által kilátásba helyezett 1,3 milliár dolláros kedvező kamatozású hitelt. A viszony a bitcon bevezetése miatt romlott meg. Az IMF fenntartásait igazolja, hogy a bevezetése már 25 millió dollárt emésztett fel.   

Az ország megítélését tovább rontja, hogy a Human Rights Watch elemzése szerint Bukele egyre jobban korlátozza a demokratikus intézmények és a civil szervezetek működését, valamint egyre kevésbé lép fel a korrupció ellen. Előbbi bizonyítéka a legfőbb ügyész és az alkotmánybírák nyári lecserélése az elnök bizalmasainak számító jogászokra. Utóbbit igazolja, hogy El Salvador nyáron kilépett az ENSZ Korrupcióleküzdési Szervezetéből. A Chivo bevezetése is antidemokratikus volt: amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzék nemmel fog szavazni, Bukele karhatalommal oszlatta fel a parlament ülését.  

Petrus Szabolcs 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom