Hirdetés
Kezdőlap Agrár Világszínvonalon. A borászi vérvonal és a Tenkes-hegy
No menu items!

Világszínvonalon. A borászi vérvonal és a Tenkes-hegy

A borkészítés tudományát nagyapja szőlőbirtokán szívta magába, majd nyugati tanulmányúttal és nagyüzemi borászatban szerzett tapasztalattal gazdagította. A KVS borászat birtokgazdája és főborásza Vetési István az első szüretből szerzett aranyéremmel bizonyította, hogy a Villány-Siklósi borvidéken, a kisebbik testvér Siklós borai is világszínvonalúak lehetnek.

– Már gyermekkoromban ott szorgoskodtam nagyapám apró, 800 négyszögölös villányi szőlőbirtokán, ami szerencsére a történelem viharában mindvégig megmaradt a családunk tulajdonában. Ott eszméltem rá a szőlő és a borkészítés szépségére és határoztam el, hogy ezt az életpályát választom. Így végeztem el a szőlészeti és a borászati iskolát Villányban, majd lettem szőlész-borász egy osztrák pincészetnél.

Vetési István

Ahogy az lenni szokott, Vetési István karrierjében is az élet iskolája volt az, ami hosszú távon hasznosítható tudással vértezte fel. Nem is akárhol: szőlész-borászként Ausztriában, majd Németországban, a Rosenheim birtokon, a legendás Rajna parti borászatok gyakorlatát megismerve gyarapította szakmai tudását.

– Édesapám betegsége volt az a hívószó, amire hazatértem és így lettem Villányban, az akkor induló 120 hektáros Sauska pincészetnél szőlész ágazatvezető. Ez alatt a nyolc év alatt gyakorlatilag a tőkék kiválasztásától kezdve egészen addig, amíg palackba nem került a bor – amit onnantól a főborász gondozott tovább -, mindennel foglalkoztam, ami ahhoz kellett, hogy a csapatmunka eredményeként, a nemzetközi díjnyertes borok megszülethessenek.

Vetési István azt tartja, ekkor is az élet volt a legjobb tanára, amely munkája során olyan chilei, kaliforniai, illetve olasz szaktanácsadókkal ismertette meg, akik a mély szakmai beszélgetések során a világ legfejlettebb piacain meghonosodott technológiai ismereteivel gazdagították tudását. Ebbe a sorba illeszkedett az is, amikor például éjszakai szüretelést hajtotta végre a  chardonnay-val, mert a fehérbor esetében minél hidegebb a szőlő, annál zamatosabb lesz a végeredmény.

– Ez a tapasztalatszerzés már csak azért is hasznos volt, mert borászként így kellő önbizalmat is szereztem. Meggyőződtem arról, hogy a Villány-Siklósi borvidék adottságai a világ legnevesebbjeivel is felveszik a versenyt, miközben Magyarországon és így Villányban, Siklóson is megvan már az a technológia és tudás, amivel a boraink, a világszintű megmérettetésben is folyamatosan a TOP kategóriába kerülhetnek.

A szakember 2018-ban került a tulajdonos és koncepcióváltáson átesett (a korábbi Kalmár pincészetből lett) siklósi KVS pincészethez. Ahol birtokgazdaként és főborászként már egyszemélyben felel azért, hogy a KVS borai is hozzájáruljanak ahhoz, hogy a Villány mellett mostohagyerekként kezelt, de azzal azonos adottságú Siklós borai is hasonló hazai és nemzetközi elismerést vívjanak ki.

– A KVS birtoka két részből áll Siklóson, a Tenkes-hegy lábánál: az egyik a Delta, a másik az Akasztófa-dűlőn található. Utóbbinak hihetetlenül jó adottságai vannak: ugyanolyan a fekvése, mint a már messze földön híres villányi Kopár-dűlőnek. Az egész Villány-Siklósi borvidéket tekintve ez az egyik olyan terület, ahol a legmagasabb a napsütéses órák száma. És ahol így, a mészköves talajnak is köszönhetően – mert a mészkő felveszi és éjszaka a szőlőnek átadja a napsugár melegét –  magas cukorfokkal és rendkívül kellemes gyümölcsös ízzel gazdagodnak a boraink.

Nem véletlen, hogy az Akasztófa dülő – a Kopár dülő mellett -, azon területek közé tartozik, ahol őseink az elsők között kezdtek a szőlővel dolgozni. De amíg a Kopár dülő nevével a vörösborok forrtak össze, az Akasztófa dűlőt a fehér fajták jellemezték korábban. Mára azonban – az újfajta technológiák elterjedése mellett a divat változásainak is köszönhetően – már a KVS siklósi területein is születnek gyümölcsös vörösborok.

– Azért is jöttem szívesen a márkanevet, gyártási és márkafilozófiát váltott KVS-hez, mert megismertem azokat a terveket, amelyek számomra egyértelművé tették, hogy világszínvonalú borokat készíthetünk. Ennek első lépcsőjeként, egy 150 milliós beruházás eredményeként, tavaly készült el az az üzem, ahol két 50 hektós, hat 10 hektós, hat 30 hektós és négy 20 hektós hűthető, fűthető tartályban, teljesen irányított erjesztéssel készülnek a boraink.

A Géniusz borcsalád debütálása jól sikerült: az első szüret borai, már az első megmérettetésen, a márciusi, 52-ik, villányi borversenyen kiválóan teljesítettek. A 308 nevezett bor között mind a három benevezett bor érmes lett: a chardonnay a legmagasabb pontszámmal aranyérmet, a rose és az olaszrizling pedig ezüstérmet kapott.

– A jó borász természetesen szívvel-lélekkel készíti a borait, de ami talán ennél is fontosabb – tanították a legjobb szakemberek számomra – az a sterilitás. Az, hogy a lehető legmagasabb fajtatisztaságot kell elérni ahhoz, hogy egy letisztult, magas minőségű bort tudjunk letenni az asztalra. A cél pedig ez, mert ugyan most még csak évi 10 ezer hektó bort készítünk, de a terv a növekedés és a hazai piac után – ahol a CBA és más kereskedelmi láncok mellett már több étteremben is kapható a Géniusz – a külföld meghódítását is tervbe vettük, amit a COVID járvány csak lassítani, de megállítani nem tud.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Szputnyik V-ből 2 millió dózist kapunk, a gázt is szállítják az oroszok

Magyarország egymillió ember beoltására alkalmas mennyiségű vakcinamennyiséget vásárol három ütemben Oroszországtól - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nőtt az uniós adósság – középmezőnyben maradt a magyar

Az előző negyedévvel és az egy évvel korábbival összevetve is emelkedett az államadósság GDP-hez mért aránya az Európai Unióban a harmadik negyedév végére. Magyarország államadóssága a GDP 74,3 százalékának felelt meg.

Moratórium – MNB: itt az ideje a tartalékok felépítésének

A jegybank részletes iránymutatását tett közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására a hitelintézeteknek.

Bombát hatástalanítanak Budapesten – lezárások

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

Hírek

Bombát hatástalanítanak Budapesten – lezárások

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

Koronavírus – Szijjártó: nagy mennyiségű orosz oltóanyagot vesz Magyarország

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Koronavírus – Pekingben egy teljes lakónegyedet zártak le, mert megjelent a ‘brit változat’

Bezártak az iskolák és az óvodák Pekingben péntektől, és tömeges koronavírus-tesztelést folytatnak a kínai fővárosban, ahol az elmúlt napokban új, belföldi fertőzésből eredő eseteket azonosítottak.

Több fronton támadnak a csalók – most az Aldi nevében

Adathalász csalók küldik azokat az sms-eket és e-maileket, amelyek az Aldi nevében értesítenek érkező csomagról, nyereményről vagy tesztelési programról - hívta fel a figyelmet az áruházlánc.

Francia nemzeti örökség. Törvény védi a kakasok kukorékolási jogát

Törvényi védelem alá került a vidéki zajok és szagok alkotta érzékszervi örökség, olyanok, mint a békabrekegés, a kakaskukorékolás, a tehéntrágya és a lócitrom szaga Franciaországban.

Ingatlanmutyi a Vatikánban – börtönre ítélték a volt bankelnököt

Sikkasztás és pénzmosás miatt közel kilencévi börtönre ítélte a vatikáni bíróság Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét, valamint egykori ügyvédjét.

Merkel: “Pusztítóbb járványhullám fenyeget.” Német támogatás a Szputnyik V-nek

Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az...

NOB-elnök: lesz nyáron olimpia Tokióban

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke biztos benne, hogy a terveknek megfelelően megrendezik nyáron a tokiói olimpiát.

Sikkasztásgyanú. Letartóztatták a siklósnagyfalui polgármestert

A baranyai kistelepülés első emberét jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták  - közölte a Pécsi Törvényszék.

Illegális állatkereskedelemmel vádolják a Majomsuttogót

Főemlősök, köztük veszélyeztett majomfajok egyedeinek tiltott szállítása és értékesítése miatt emeltek vádat a Majomsuttogóként ismert férfi ellen Floridában.

Koronavírus – Argentínában az orosz Szputnyik V vakcinával időseket is oltanak

Az argentin kormány közölte, hogy engedélyezte a 60 év felettiek oltását a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcinával. A szomszédos Paraguay lett a nyolcadik ország, amely engedélyezte a Szputnyik V alkalmazását Oroszországon kívül. 

Németország betiltja a kakascsibék élve darálását

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től - döntött a szövetségi kormány.

Gazdaság

Moratórium – MNB: itt az ideje a tartalékok felépítésének

A jegybank részletes iránymutatását tett közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására a hitelintézeteknek.

Fogyasztóbarát személyi hitel – a Budapest Banknál is

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását követően hétfőtől a Budapest Banknál is kérhető minősített fogyasztóbarát személyi hitel - közölte a pénzintézet.

Fizetési stop – mentőöv és választási lehetőség is lehet

A nehéz helyzetűeknek mentőöv, másoknak választási lehetőség a hiteltörlesztési moratórium, amelyet a nehéz helyzetű lakossági és vállalati ügyfelek vettek igénybe nagyobb arányban.

Hitelösszehasonlító alkalmazást készített az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) online hitelösszehasonlító alkalmazást készített azoknak, akik Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt (MSZH) vennének föl.

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

A bankolás ára – levelet kapnak a számlatulajdonosok

Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a banki ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. Ez alapján eldönthető, hogy érdemes-e folyószámlát vagy bankot váltani - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom