Hirdetés
Kezdőlap Menedzser Akadémia Vírus, válság, változás. Felfelé a lejtőn? I. rész: Vakcina előtt és után
No menu items!

Vírus, válság, változás. Felfelé a lejtőn? I. rész: Vakcina előtt és után

Már látni némi fényt a Covid-válság alagútjának végén, és talán ez nem a szembe jövő vonat fénye. Remélhetően sikerül viszonylag rövid időn belül felülkerekedni a víruson, az viszont nem kétséges, hogy a járvány hosszú távú következményekkel jár a cégek számára. Tavaly a vállalati csődök száma a világon minden korábbi rekordot megdöntött és ezek után ma már az is egyértelmű, hogy új szakasz kezdődik a válságkezelésben és a változás-menedzsmentben.

A több hullámban támadó járvány olyan hatalmas bizonytalansági szinttel és mindenre kiterjedő hatással jár, amelyet szinte egyetlen cégvezetés, vállalatvezető sem tapasztalt meg korábban. Míg a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság (amely a későbbiekben kiterjedt az egyes nemzetgazdaságokra és az üzleti életre is szerte a világon) egy ágazatból, az ingatlan bizniszből pattant ki, a vírusjárvány gyakorlatilag azonnal válságközeli helyzetbe, válságba juttatta, leterítette a termelési és a szolgáltatási szektor cégeinek többségét. A válság-cunamit csak fokozta, hogy gyakorlatilag napok alatt szétzilálódtak a világgazdaságot behálózó ellátási láncok.

Brutális válság-cunami

Ez a válság tehát a kiindulópontját és gazdasági hatásait tekintve is egészen más volt, mint a legutóbbi 2008-2009-es. Egyrészt villámszerűen csapott le, ráadásul globálisan, nem hagyva felkészülési időt az üzleti élet szereplőinek. Ezek következtében a hatása is gyors és brutális volt. A pandémia a tavalyi esztendő második negyedévében gyakorlatilag padlóra küldte a világgazdaságot. Sok forrásból származó, de egyirányba mutató számítások szerint a globális gazdasági teljesítmény legalább 3,9-4,4 százalékkal csökkent 2020-ban.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) egy friss elemzésében megállapítja:” tapasztalataink szerint a válságkezelést általában hónapokban, míg a kilábalást években mérik. A válság nem feltétlenül jelent katasztrófát. A jól kezelt esemény lehetővé teszi a vállalat immunrendszerének fejlesztését, a kockázatosabb lehetőségek kiaknázását, magabiztosságot ad a jövőbeli veszélyek gyors kezelésére. Ez a fenntartható versenyelőny kulcsa”.

A válság lehetőség is

Ezek a megállapítások egybecsengenek azokkal a véleményekkel, hogy a válság (tehát nem a csőd!) egyúttal lehetőség is. Az újra tervezés, az újraindítás, a stratégiaváltás, a korábbiaktól eltérő változás- és kockázatkezelés, az átszervezés, egy esetleges következő válságra való felkészülés, az új ellátási láncok megszervezése, a bezárkózás (autarchia) vagy a nyitás, az áramvonalasítás, a folyamatok és a költségek átalakítása és újragondolása, az új munkavégzési és kereskedelmi formák bevezetésének stb. a lehetősége.

A sort még hosszan lehet folytatni: egy válságban és annak nyomán a vezetéstudomány, a vállalati pénzügyek, az üzleti kapcsolatok stb. szinte minden tényezője feltornyosul megoldásra, átalakításra várva. Az elméleti és a gyakorlati menedzsment-tudomány „művészete” tulajdonképpen abban rejlik, miként lehetséges a talpra állás. (Ha lehetséges, hiszen az összezuhanás, a csőd, a sikertelen válságkezelés is benne van a „pakliban”. Igen szerény becslések szerint tavaly a vállalati csődök száma a világon 25 százalékkal haladta meg az előző évit.)

Vakcina előtti és utáni szakasz

Illusztrációk/Pixabay

A minden képzeletet felülmúló koronavírus-válság (remélhetően) két szakaszra osztható: a vakcina előtti és a vakcina utáni szakaszra. 2020 volt az első szakasz, 2021 a második. A két szakasz között igen jelentős különbség van. Az első szakaszt az üzleti világban és nem kevésbé makrogazdasági szinten a félelem, a reménytelenség és az elbizonytalanodás jellemezte. A másodikat a bizakodás és az újra tervezés határozza meg.

Nemzetközi gazdasági szakértők elemzése szerint a világgazdaságban (és igaz ez a nemzetgazdaságokra is), valamint az üzleti életben nagyobb ütemű növekedésre, a válságba jutott (nem kis számú) ágazatok kilábalására a nyájimmunitás kialakulása után lehet számítani, amely jelentős mértékben függ a lakosság oltási hajlandóságától és átoltásának gyorsaságától. A fejlett országokban – az előrejelzések szerint – nyájimmunitás jó esetben az idei esztendő második felében alakul majd ki.

Nem kétséges, hogy a gazdaságok „felpattanása” várhatóan lassabb és fokozatosabb lesz, mint az esésük volt, tehát hosszabb időre lehet szükség a válság előtti termelési, szolgáltatási, foglalkoztatási, bevételi stb. szint elérésére.

Deloitte: a sikeres kilábalás lépései

A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég kidolgozott egy öt lépésből álló stratégiát, melyet a vállalatok vezetői számára ajánl a válsághelyzet menedzselésére. A válságból való sikeres kilábalás öt lépése a Deloitte szerint:

  • a helyzet megértése, a gondolkodás átállítása. A sikeres kilábalás fontos eleme, hogy a vállalat vezetői csapata megváltoztassa a gondolkodását, a kríziskezelés mellett már a tervezésre kell koncentrálni.
  • Dr. Gonda György tanár-szakértő sorozata a vezetés tudományáról menedzsereknek AzÜzlet. hua bizonytalanság kezelése: válság számos bizonytalanságot hozott és hoz magával, mind társadalmi, mind vállalati szinten, melyekhez alkalmazkodni kell
  • bizalom és elköteleződés: a vállalat viszonylag ismeretlen vizekre való vezetése nagy kihívás, amely elköteleződést, bizalmat kíván mind fizikai, szellemi és pénzügyi téren
  • a cél meghatározása és új vagy módosított üzleti forgatókönyv kidolgozása. A vezetők részéről számos döntés meghozatala szükséges; érdemes kis lépésekkel haladni a kitűzött cél felé.
  • tanulni kell mások sikeréből: a válságból való kilábalás távolról sem rutin feladat, így érdemes mások példájából meríteni

A válság anatómiája

De térjünk vissza a válsághoz, a válságkezeléshez, ugyanis ma még igen sok szervezet, vállalat, vállalkozás nem került ki a krízishelyzetből és keményen küzd a túlélésért. A válság a termelésnek, a forgalomnak és a fogyasztásnak a zavaraiból keletkező gazdasági probléma, amely mindig értékek megsemmisülését vonja maga után. A gazdaságtörténetben számos példa van termelési, kereskedelmi, pénzügyi, hitel, spekulációs és egyéb válságra.

Egy másik csoportosítás szerint a válság lehet:

  • operatív: egy-egy vállalati funkcióra terjed ki és általában rövid idő alatt megszüntethető
  • stratégiai: a vállalat nagy részére vagy egészére terjed ki, tartósan hat és nehezen szüntethető meg
  • több dimenziós: nem csak a vállalat egészét keríti hatalmába, hanem a cégen kívülre is kiterjed, illetve a vállalathoz kívülről „érkezik”, csap le. Ez a válság-típus szinte minden esetben szétrombolja a vállalat külső kapcsolatait is, amelynek következménye többek között a piacvesztés és a fizetésképtelenség.

Nem kétséges, hogy a pandémia generálta válság sajnos minden csoportosítás szinte minden tényezőjének, ismérvének „megfelelt”. Tavaly a tél végén, illetve kora tavasszal a válság szelét, illetve a válságot magát már érzékelték a cégek szerte a világon. Egyértelmű volt, hogy mind az állam, mind a vállalatok részéről komoly beavatkozásokra van szükség, sőt, azonnali válságkezelő stratégiát kell kidolgozni. Májusra a válság kifejlett szakasza a vállalkozások szinte minden részterületére kiterjedt. A karantén okozta kényszerű gyár-, üzem-, üzlet-, étterem-, szálloda- stb. bezárások miatt csökkent a termelés, valamint a szolgáltatók bevétele.

A több tízmillió új munkanélküli jövedelme és vásárlóreje jelentősen visszaesett. Az élelmiszerek és az iparcikkek fogyasztása, illetve vásárlása is számottevően zsugorodott.

Ezekre a folyamatokra azonnal és gyorsan kellett reagálni és a válságstratégia szerint kellett dolgozni. Annak érdekében, hogy sikerüljön elkerülni a romboló, heveny válságot, amikor a vállalat bármikor összeomolhat. A közvetlen és drasztikus beavatkozások ellenére meglehetősen sok cégnek nem sikerült elkerülnie az összeomlást.

Változás az állami válságkezelésben

Magyarországon is mentőprogramok indultak

Itt érdemes megjegyezni, hogy az államok többsége a válság menedzselésében a 2008-as tapasztalatokból okulva nem az akkori pénzügyi (fiskális és monetáris) és egyéb megszorításokat választották. Éppen ellenkezőleg: minden korábbi közgazdasági alapelvvel szembe menve beindították a bankóprést. Az USA 3000 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba, az Európai Unió 750 milliárd eurós mentőcsomagot állított össze. A gyors segítségnek köszönhetően sikerült viszonylag alacsony szinten tartani a munkanélküliséget. Az őszi második járvány-hullám a statisztikák tanúsága már nem is okozott a tavaszihoz hasonló sokkot a gazdaságokban.

 

dr. Gonda György

Dr. Gonda György, CMC

vezetési tanácsadó

Certified Management Consultant

Vírus, válság, változás. A II. rész itt elérhető

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

ÁSZ: megalapozott a 2022-es költségvetés – kockázatokkal

A tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetők, a kiadási előirányzatok pedig elegendők a közfeladatok ellátására: megalapozott a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat - közölte az Állami Számvevőszék.

Kutatás – Fejlett a digitalis infrastruktúránk, de az előnyeit nem használjuk ki

Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Marsraszállás. Hamarosan Marsot ér a Tienven-1 kínai űrszonda

A Tienven-1 kínai űrszonda marsjárója pekingi idő szerint május...

Hírek

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Covid 19 – Románia: zavarkeltő, 50 %-os eltérések a halálozást összegző adatbázisok között

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Az ombudsman a védettségi igazolványt nem kifogásolja, de felülvizsgálatot is javasol

A védettségi igazolvány hatályos szabályozása összességében nem visszás, ám az egyes részletszabályokkal összefüggésben felmerülhetnek alapjogi szempontú korrekciós igények - állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki az igazolvány kiállításáról szóló rendelkezések áttekintését javasolta.

Brexit – 5,4 millió EU-állampolgár kért letelepedési engedélyt. Kampányt indított a brit kormány

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A brit kormány csütörtökön széleskörű figyelemfelhívó kampányt indított, kérve, hogy minél több uniós állampolgár adja be letelepedési kérelmét, mivel másfél hónap múlva lejár a benyújtási határidő.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Maezava Juszaku japán divatmágnás megkerüli a Holdat

Maezava Juszaku japán milliárdos, aki a tervek szerint Elon Musk SpaceX vállalatának első magánutasaként 2023-ban megkerüli a Holdat, a Nemzetközi Űrállomásra utazik idén.

Elon Musk meggondolta magát – zuhan a bitcoin árfolyama

Zuhanni kezdett a bitcoin - ahogy az ether és a dogecoin jegyzése is - Elon Musk bejelentésére, miszerint környezetvédelmi megfontolásokból mostantól nem lehet kriptodevizával Teslát venni.

Kiütötték, mégis McGregor kereste a legtöbbet

A kevert harcművészet (MMA) egyik legnagyobb sztárja, Conor McGregor volt az elmúlt egy évben a világ legjobban kereső sportolója.

Hálót feszítettek ki a Gangesz folyón – holttesteket sodort a víz

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben több tucat sodródó holttestet - feltehetően koronavírus-fertőzötteket - fedeztek fel.

Kamubombával rabolt trafikot – felmentették

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon - nem jogerősen - felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron - közölte a Székesfehérvári Törvényszék.

Korrupció? Három rendőrt gyanúsít az ügyészség

Az ügyészség gyanúsítottként hallgatott ki három rendőrt, mert egy mezőgazdasági vállalkozó kérésére, ellenszolgáltatás fejében nem ellenőrizték a szabálytalanul körbálát szállító teherautóját Hajdú-Bihar megyében - közölte a központi nyomozó főügyész.

Gazdaság

USA – emelkedtek az állampapírhozamok, erősödött a dollár, olcsóbb lett az arany

Egyheti mélypontra csökkent az arany ára az amerikai állampapírhozamok emelkedésének és a dollár erősödésének hatására.

PM-államtitkár: 15 százalékos adó jöhet a kriptodevizákra

Az új kriptodeviza-szabály - amely az eddiginél alacsonyabb elvonással fehérítené ki a hazai piacot - növelheti az érdeklődést Magyarország iránt. Több tízezer embernek lehet ilyen megtakarítása, összességében akár háromszázmilliárd forint értékben - mondta az adóügyi államtitkár.

Moratórium. A bankszövetség a célzott hosszabbítás mellett van

A Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget - közölte Kovács Levente főtitkár.

Belgiumból érkezett a K&H új vezérigazgatója

Guy Libot-t, a KBC Csoport korábbi pénzügyi szenior ügyvezető igazgatóját nevezték ki a K&H Csoport vezérigazgatójává. Az új vezető korábban már dolgozott négy évig a K&H-nál.

OTP: minden fontos mutatóban javultak az eredmények

Nagyon jó eredményeket ért el az OTP csoport az idei első negyedévben, sikerült megfelelnie a kihívásoknak - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen.

Az OTP már a második Szerbiában

Sikeresen zárult az OTP Bank két szerbiai leánybankjának integrációja: a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egy bankként, Szerbia második legnagyobb pénzintézeteként működik tovább.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom