Hirdetés
Kezdőlap Menedzser Akadémia Vírus, válság, változás. Felfelé a lejtőn? I. rész: Vakcina előtt és után
No menu items!

Vírus, válság, változás. Felfelé a lejtőn? I. rész: Vakcina előtt és után

Már látni némi fényt a Covid-válság alagútjának végén, és talán ez nem a szembe jövő vonat fénye. Remélhetően sikerül viszonylag rövid időn belül felülkerekedni a víruson, az viszont nem kétséges, hogy a járvány hosszú távú következményekkel jár a cégek számára. Tavaly a vállalati csődök száma a világon minden korábbi rekordot megdöntött és ezek után ma már az is egyértelmű, hogy új szakasz kezdődik a válságkezelésben és a változás-menedzsmentben.

A több hullámban támadó járvány olyan hatalmas bizonytalansági szinttel és mindenre kiterjedő hatással jár, amelyet szinte egyetlen cégvezetés, vállalatvezető sem tapasztalt meg korábban. Míg a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság (amely a későbbiekben kiterjedt az egyes nemzetgazdaságokra és az üzleti életre is szerte a világon) egy ágazatból, az ingatlan bizniszből pattant ki, a vírusjárvány gyakorlatilag azonnal válságközeli helyzetbe, válságba juttatta, leterítette a termelési és a szolgáltatási szektor cégeinek többségét. A válság-cunamit csak fokozta, hogy gyakorlatilag napok alatt szétzilálódtak a világgazdaságot behálózó ellátási láncok.

Brutális válság-cunami

Ez a válság tehát a kiindulópontját és gazdasági hatásait tekintve is egészen más volt, mint a legutóbbi 2008-2009-es. Egyrészt villámszerűen csapott le, ráadásul globálisan, nem hagyva felkészülési időt az üzleti élet szereplőinek. Ezek következtében a hatása is gyors és brutális volt. A pandémia a tavalyi esztendő második negyedévében gyakorlatilag padlóra küldte a világgazdaságot. Sok forrásból származó, de egyirányba mutató számítások szerint a globális gazdasági teljesítmény legalább 3,9-4,4 százalékkal csökkent 2020-ban.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) egy friss elemzésében megállapítja:” tapasztalataink szerint a válságkezelést általában hónapokban, míg a kilábalást években mérik. A válság nem feltétlenül jelent katasztrófát. A jól kezelt esemény lehetővé teszi a vállalat immunrendszerének fejlesztését, a kockázatosabb lehetőségek kiaknázását, magabiztosságot ad a jövőbeli veszélyek gyors kezelésére. Ez a fenntartható versenyelőny kulcsa”.

A válság lehetőség is

Ezek a megállapítások egybecsengenek azokkal a véleményekkel, hogy a válság (tehát nem a csőd!) egyúttal lehetőség is. Az újra tervezés, az újraindítás, a stratégiaváltás, a korábbiaktól eltérő változás- és kockázatkezelés, az átszervezés, egy esetleges következő válságra való felkészülés, az új ellátási láncok megszervezése, a bezárkózás (autarchia) vagy a nyitás, az áramvonalasítás, a folyamatok és a költségek átalakítása és újragondolása, az új munkavégzési és kereskedelmi formák bevezetésének stb. a lehetősége.

A sort még hosszan lehet folytatni: egy válságban és annak nyomán a vezetéstudomány, a vállalati pénzügyek, az üzleti kapcsolatok stb. szinte minden tényezője feltornyosul megoldásra, átalakításra várva. Az elméleti és a gyakorlati menedzsment-tudomány „művészete” tulajdonképpen abban rejlik, miként lehetséges a talpra állás. (Ha lehetséges, hiszen az összezuhanás, a csőd, a sikertelen válságkezelés is benne van a „pakliban”. Igen szerény becslések szerint tavaly a vállalati csődök száma a világon 25 százalékkal haladta meg az előző évit.)

Vakcina előtti és utáni szakasz

Illusztrációk/Pixabay

A minden képzeletet felülmúló koronavírus-válság (remélhetően) két szakaszra osztható: a vakcina előtti és a vakcina utáni szakaszra. 2020 volt az első szakasz, 2021 a második. A két szakasz között igen jelentős különbség van. Az első szakaszt az üzleti világban és nem kevésbé makrogazdasági szinten a félelem, a reménytelenség és az elbizonytalanodás jellemezte. A másodikat a bizakodás és az újra tervezés határozza meg.

Nemzetközi gazdasági szakértők elemzése szerint a világgazdaságban (és igaz ez a nemzetgazdaságokra is), valamint az üzleti életben nagyobb ütemű növekedésre, a válságba jutott (nem kis számú) ágazatok kilábalására a nyájimmunitás kialakulása után lehet számítani, amely jelentős mértékben függ a lakosság oltási hajlandóságától és átoltásának gyorsaságától. A fejlett országokban – az előrejelzések szerint – nyájimmunitás jó esetben az idei esztendő második felében alakul majd ki.

Nem kétséges, hogy a gazdaságok „felpattanása” várhatóan lassabb és fokozatosabb lesz, mint az esésük volt, tehát hosszabb időre lehet szükség a válság előtti termelési, szolgáltatási, foglalkoztatási, bevételi stb. szint elérésére.

Deloitte: a sikeres kilábalás lépései

A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég kidolgozott egy öt lépésből álló stratégiát, melyet a vállalatok vezetői számára ajánl a válsághelyzet menedzselésére. A válságból való sikeres kilábalás öt lépése a Deloitte szerint:

  • a helyzet megértése, a gondolkodás átállítása. A sikeres kilábalás fontos eleme, hogy a vállalat vezetői csapata megváltoztassa a gondolkodását, a kríziskezelés mellett már a tervezésre kell koncentrálni.
  • Dr. Gonda György tanár-szakértő sorozata a vezetés tudományáról menedzsereknek AzÜzlet. hua bizonytalanság kezelése: válság számos bizonytalanságot hozott és hoz magával, mind társadalmi, mind vállalati szinten, melyekhez alkalmazkodni kell
  • bizalom és elköteleződés: a vállalat viszonylag ismeretlen vizekre való vezetése nagy kihívás, amely elköteleződést, bizalmat kíván mind fizikai, szellemi és pénzügyi téren
  • a cél meghatározása és új vagy módosított üzleti forgatókönyv kidolgozása. A vezetők részéről számos döntés meghozatala szükséges; érdemes kis lépésekkel haladni a kitűzött cél felé.
  • tanulni kell mások sikeréből: a válságból való kilábalás távolról sem rutin feladat, így érdemes mások példájából meríteni

A válság anatómiája

De térjünk vissza a válsághoz, a válságkezeléshez, ugyanis ma még igen sok szervezet, vállalat, vállalkozás nem került ki a krízishelyzetből és keményen küzd a túlélésért. A válság a termelésnek, a forgalomnak és a fogyasztásnak a zavaraiból keletkező gazdasági probléma, amely mindig értékek megsemmisülését vonja maga után. A gazdaságtörténetben számos példa van termelési, kereskedelmi, pénzügyi, hitel, spekulációs és egyéb válságra.

Egy másik csoportosítás szerint a válság lehet:

  • operatív: egy-egy vállalati funkcióra terjed ki és általában rövid idő alatt megszüntethető
  • stratégiai: a vállalat nagy részére vagy egészére terjed ki, tartósan hat és nehezen szüntethető meg
  • több dimenziós: nem csak a vállalat egészét keríti hatalmába, hanem a cégen kívülre is kiterjed, illetve a vállalathoz kívülről „érkezik”, csap le. Ez a válság-típus szinte minden esetben szétrombolja a vállalat külső kapcsolatait is, amelynek következménye többek között a piacvesztés és a fizetésképtelenség.

Nem kétséges, hogy a pandémia generálta válság sajnos minden csoportosítás szinte minden tényezőjének, ismérvének „megfelelt”. Tavaly a tél végén, illetve kora tavasszal a válság szelét, illetve a válságot magát már érzékelték a cégek szerte a világon. Egyértelmű volt, hogy mind az állam, mind a vállalatok részéről komoly beavatkozásokra van szükség, sőt, azonnali válságkezelő stratégiát kell kidolgozni. Májusra a válság kifejlett szakasza a vállalkozások szinte minden részterületére kiterjedt. A karantén okozta kényszerű gyár-, üzem-, üzlet-, étterem-, szálloda- stb. bezárások miatt csökkent a termelés, valamint a szolgáltatók bevétele.

A több tízmillió új munkanélküli jövedelme és vásárlóreje jelentősen visszaesett. Az élelmiszerek és az iparcikkek fogyasztása, illetve vásárlása is számottevően zsugorodott.

Ezekre a folyamatokra azonnal és gyorsan kellett reagálni és a válságstratégia szerint kellett dolgozni. Annak érdekében, hogy sikerüljön elkerülni a romboló, heveny válságot, amikor a vállalat bármikor összeomolhat. A közvetlen és drasztikus beavatkozások ellenére meglehetősen sok cégnek nem sikerült elkerülnie az összeomlást.

Változás az állami válságkezelésben

Magyarországon is mentőprogramok indultak

Itt érdemes megjegyezni, hogy az államok többsége a válság menedzselésében a 2008-as tapasztalatokból okulva nem az akkori pénzügyi (fiskális és monetáris) és egyéb megszorításokat választották. Éppen ellenkezőleg: minden korábbi közgazdasági alapelvvel szembe menve beindították a bankóprést. Az USA 3000 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba, az Európai Unió 750 milliárd eurós mentőcsomagot állított össze. A gyors segítségnek köszönhetően sikerült viszonylag alacsony szinten tartani a munkanélküliséget. Az őszi második járvány-hullám a statisztikák tanúsága már nem is okozott a tavaszihoz hasonló sokkot a gazdaságokban.

 

dr. Gonda György

Dr. Gonda György, CMC

vezetési tanácsadó

Certified Management Consultant

Vírus, válság, változás. A II. rész itt elérhető

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

KSH: több mint 7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Hírek

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Új antikorrupciós módszer Romániából: börtönlátogatásra viszik a határőröket

Rendszeres börtönlátogatást szerveznek a román határrendőröknek, hogy tudatosítsák bennük, mi vár rájuk, ha korruptakká válnak - írta az Adevarul című román lap.

Megtriplázódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tanulmányából.

Sok autósnak kell döntenie: egy hetük maradt váltani

Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu. 

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.

Idén jóval drágább a hálaadási vacsora Amerikában

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban. A szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom