Hirdetés
Kezdőlap Hírek Visszatért nulla dollár fölé a májusi olaj ára
No menu items!

Visszatért nulla dollár fölé a májusi olaj ára

Visszatért a pozitív tartományba a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára kedden, miután előző nap történelme során először nulla dollár alá esett a jegyzése. Akkor az eladók fizettek a vevőknek, hogy vigyék az olajat.

A kedden kifutó májusi kontraktusokban napi mélypontján hordónként mínusz 40,32 dolláron is forgott a WTI a hét első napján, gyakorlatilag senki nem akart vásárolni azonnali szállításra olajat a túltelített piacon, mert a tárolók hamarosan betelhetnek, így nem lesz hol elhelyezni a fölösleget.

Hétfőn mínusz 37,63 dolláron fejezte be a kereskedést a májusi szállítású WTI, a pénteki 18,27 dolláros záróárhoz képest.

Kedden az eddigi kereskedésben mínusz 14 dollár és 2,54 dollár között mozgott a jegyzés.

A New York-i árutőzsdén 1983 áprilisa óta kereskednek a WTI-vel, azóta a legalacsonyabb árat, amelyet eddig valaha is elért, 1986 áprilisában regisztrálták hordónként 9,75 dolláron.

Történelmi mélységben az olajár. Illusztráció: Yahoo

A jóval aktívabb és az árszintet reálisabban tükröző júniusi határidős jegyzésekben közép-európai idő szerint hétfő este nyolc órakor 20,93 dolláron, 16,38 százalékos mínuszban forgott a WTI. A júniusi kontraktusokban az év eleje óta 65,6 százalékot veszített árából a WTI, az évet 61,52 dolláron kezdte, az idei legmagasabb ára 65,65 dollár volt. Kedden közép-európai idő szerint 10 óra körül 20,38 dolláron, 0,24 százalékos mínuszban állt a jegyzés.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben hordónként 10,32 százalékos mínuszban, 22,93 dolláron forgott kedd délelőtt tíz óra körül. Napi mélypontján 22,86 dolláron, maximumán pedig 26,50 dolláron jegyezték.

Mivel az új koronavírus-járvány hatására a globális olajkereslet meredeken csökkent, jóval nagyobb mértékben, mint ahogy a kitermelők vissza tudják fogni teljesítményüket, a piacok figyelme arra irányul, hogy a tárolókban még mekkora mennyiséget tudnak elhelyezni a fölöslegből.

A legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tárolói a legfrissebb ismert, április 10-i adatok szerint kapacitásuk 71 százalékán álltak, ami 15 százalékkal haladta meg a két héttel korábbi szintet.

Az utóbbi három hétben heti átlag 16 millió hordóval emelkedett az elraktározott nyersolaj szintje, ami azt jelenti, hogy május közepére, de legkésőbb június elejére csurig telhetnek a cushingi tárolók.

A tengeren tárolt olajszint is gyorsan növekszik. A nyersolajtankerekben becslések szerint rekordmértékű, 160 millió hordó olajat tárolnak, éppen dupláját a két héttel korábbinak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén is lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára

Lehet idén is jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg - jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Jelentősen megváltozik a felsőoktatási felvételi

Jelentős módosítások lépnek életbe a felsőoktatási felvételi szabályozásában 2023-ban és 2024-ben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban.

Szerdán zuhanásnak indulnak az üzemanyagárak

Zuhanásnak indulnak a hazai üzemanyagárak szerdán: a benzin esetében bruttó 10 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár, a gázolajért pedig a kutak bruttó 25 forinttal fizetnek majd kevesebbet a nagykereskedőjüknek.

Akár Ön is kaphat ingyen repjegyet Hongkongba. Csak jelentkezni kell a turisztikai hivatal akciójára

Márciustól Hongkong félmillió repülőjegyet oszt szét ingyen világszerte. Az új globális promóciós kampánytól a helyi turisztikai hivatal azt várja, hogy a koronavírus-járvány után újra beindítja a nemzetközi turizmust a városban.

Hírek

Szerdán zuhanásnak indulnak az üzemanyagárak

Zuhanásnak indulnak a hazai üzemanyagárak szerdán: a benzin esetében bruttó 10 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár, a gázolajért pedig a kutak bruttó 25 forinttal fizetnek majd kevesebbet a nagykereskedőjüknek.

Vádemelést javasol egy kelet-magyarországi milliárdossal szemben a NAV

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos, valamint ügyvédje ellen; a gyanú szerint a vállalkozó két év alatt 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót - közölte a hatóság.

Hamarosan érkezik a dupla nyugdíj

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom