Hirdetés
Kezdőlap Hírek Visszatért nulla dollár fölé a májusi olaj ára
No menu items!

Visszatért nulla dollár fölé a májusi olaj ára

Visszatért a pozitív tartományba a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára kedden, miután előző nap történelme során először nulla dollár alá esett a jegyzése. Akkor az eladók fizettek a vevőknek, hogy vigyék az olajat.

A kedden kifutó májusi kontraktusokban napi mélypontján hordónként mínusz 40,32 dolláron is forgott a WTI a hét első napján, gyakorlatilag senki nem akart vásárolni azonnali szállításra olajat a túltelített piacon, mert a tárolók hamarosan betelhetnek, így nem lesz hol elhelyezni a fölösleget.

Hétfőn mínusz 37,63 dolláron fejezte be a kereskedést a májusi szállítású WTI, a pénteki 18,27 dolláros záróárhoz képest.

Kedden az eddigi kereskedésben mínusz 14 dollár és 2,54 dollár között mozgott a jegyzés.

A New York-i árutőzsdén 1983 áprilisa óta kereskednek a WTI-vel, azóta a legalacsonyabb árat, amelyet eddig valaha is elért, 1986 áprilisában regisztrálták hordónként 9,75 dolláron.

Történelmi mélységben az olajár. Illusztráció: Yahoo

A jóval aktívabb és az árszintet reálisabban tükröző júniusi határidős jegyzésekben közép-európai idő szerint hétfő este nyolc órakor 20,93 dolláron, 16,38 százalékos mínuszban forgott a WTI. A júniusi kontraktusokban az év eleje óta 65,6 százalékot veszített árából a WTI, az évet 61,52 dolláron kezdte, az idei legmagasabb ára 65,65 dollár volt. Kedden közép-európai idő szerint 10 óra körül 20,38 dolláron, 0,24 százalékos mínuszban állt a jegyzés.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben hordónként 10,32 százalékos mínuszban, 22,93 dolláron forgott kedd délelőtt tíz óra körül. Napi mélypontján 22,86 dolláron, maximumán pedig 26,50 dolláron jegyezték.

Mivel az új koronavírus-járvány hatására a globális olajkereslet meredeken csökkent, jóval nagyobb mértékben, mint ahogy a kitermelők vissza tudják fogni teljesítményüket, a piacok figyelme arra irányul, hogy a tárolókban még mekkora mennyiséget tudnak elhelyezni a fölöslegből.

A legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tárolói a legfrissebb ismert, április 10-i adatok szerint kapacitásuk 71 százalékán álltak, ami 15 százalékkal haladta meg a két héttel korábbi szintet.

Az utóbbi három hétben heti átlag 16 millió hordóval emelkedett az elraktározott nyersolaj szintje, ami azt jelenti, hogy május közepére, de legkésőbb június elejére csurig telhetnek a cushingi tárolók.

A tengeren tárolt olajszint is gyorsan növekszik. A nyersolajtankerekben becslések szerint rekordmértékű, 160 millió hordó olajat tárolnak, éppen dupláját a két héttel korábbinak.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.