Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Von der Leyen: az EU célja a nettó nulla kibocsátású európai ipar...
No menu items!

Von der Leyen: az EU célja a nettó nulla kibocsátású európai ipar versenyképességének fokozása

Ursula von der Leyen. Fotó: vonderleyen/Twitter

Az Európai Unió célja a nettó nulla károsanyag-kibocsátású európai ipar versenyképességének fokozása és a klímasemlegességre való gyors átállás támogatása – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság zöld megállapodás szerinti, európai iparra vonatkozó tervének bemutatásakor közölte: az EU célja, hogy támogatóbb környezetet biztosítson az uniós gyártási kapacitás növeléséhez, az éghajlat-politikai célok eléréséhez szükséges nulla nettó károsanyag-kibocsátású technológiák és termékek tekintetében.

A terv négy pillérre épít: kiszámítható és egyszerűsített szabályozási környezetet hoz létre, felgyorsítja a hozzáférést a finanszírozáshoz, támogatja a készségfejlesztést, és nyitott kereskedelemre törekszik a reziliens ellátási láncok érdekében.

A bizottsági elnök kifejtette, az Európai Bizottság javaslatot fog tenni jogszabály létrehozására, hogy olyan szabályozási keretet biztosítson, amely alkalmas az egyszerűsített és gyorsított engedélyezés szavatolására, az európai stratégiai projektek előmozdítására, valamint a technológiák egységes piacon belüli elterjedését támogató szabványok kidolgozására.

A keretet ki fogja egészíteni a kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály annak érdekében, hogy megfelelő hozzáférést biztosítson azokhoz az anyagokhoz, amelyek elengedhetetlenek a kulcsfontosságú technológiák gyártásához, ilyenek például a ritkaföldfémek. Előmozdítja továbbá a villamosenergia-piac szerkezetének reformját, hogy a fogyasztók élvezhessék a megújuló energiaforrások alacsonyabb költségeinek előnyeit.

Von der Leyen közölte, az új jogszabály fel fogja gyorsítani a tiszta technológiák európai előállítására irányuló beruházásokat és a finanszírozást. Célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítson az egységes piacon belül, miközben megkönnyíti a tagállamok számára a zöld átállás felgyorsításához szükséges támogatások nyújtását. Közölte továbbá: az Európai Bizottság meg fogja könnyíteni a meglévő uniós alapok felhasználását a tiszta technológiákkal kapcsolatos innováció és gyártás finanszírozására.

Végezetül arról tájékoztatott, hogy a brüsszeli testület a zöld átállás támogatása érdekében tovább fogja fejleszteni a szabadkereskedelmi megállapodások uniós hálózatát és a partneri együttműködés egyéb formáit. Emellett meg fogja védeni az egységes piacot a tiszta technológiai ágazatban folytatott tisztességtelen kereskedelemtől, és a rendelkezésére álló eszközökkel biztosítani fogja, hogy a külföldi támogatások ne torzítsák a versenyt az egységes piacon, még a tiszta technológiai ágazatban sem – közölte az uniós bizottság elnöke.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.